Πολιτική|30.11.2023 14:08

Το παράδοξο του Μεϊκόπουλου: Άλλα λέει στην τηλεόραση για το δικαίωμα όλων των ζευγαριών στην τεκνοθεσία, άλλα υπέγραφε στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom

Για το θέμα του γάμου ανεξαρτήτως φύλου, το νομοσχέδιο για το οποίο αναμένεται να φέρει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Ο κ. Μεϊκόπουλος μιλώντας στο One την Τετάρτη (29/11) τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ των γάμων όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, ωστόσο, διαχώρισε κατηγορηματικά τη θέση του από το δικαίωμα όλων των ζευγαριών στην τεκνοθεσία, τονίζοντας λακωνικά ότι, «μέχρι εκεί».

Αξίζει να σημειωθεί, γενικώς ότι, η ειδοποιός διαφορά μεταξύ γάμου και συμφώνου συμβίωσης είναι το θέμα της τεκνοθεσίας, ωστόσο ειδικότερα, στην περίπτωση Μεϊκόπουλου υπάρχει και ένα ακόμα οξύμωρο και αυτό δεν είναι άλλο από τα όσα ορίζει, η πρόταση νόμου που είχε φέρει το 2022 ο ΣΥΡΙΖΑ για τον γάμο ανεξαρτήτως φύλου και, στην οποία, και ο βουλευτής Μαγνησίας, είχε βάλει την υπογραφή του.

«Μέχρι εκεί»

Συγκεκριμένα, στη χθεσινοβραδινή τηλεοπτική του εμφάνιση, ο κ. Μεϊκόπουλος μετά από σχετική ερώτηση, σημείωσε: «Όταν είχαμε φέρει εμείς στη Βουλή το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια είχαμε αποδείξει ότι μπορεί η πολιτεία να φέρνει νομοθετήματα τα οποία αγγίζουν και θέματα – ταμπού. Και νομίζω ότι διαπιστώσαμε όλοι, με ευχάριστο τρόπο, ότι η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά απ’ ότι νομίζουμε ή φοβόμαστε. Συνεπώς, στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών νομίζω ότι το θέμα είναι η πολιτεία να διασφαλίσει ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα ζευγάρια. Και μέχρι εκεί».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την τεκνοθεσία, ωστόσο, υπογράμμισε: «Η τεκνοθεσία είναι άλλο ζήτημα. Το ακούω, το καταλαβαίνω και μπορώ να σάς πω ότι και σε κοινωνίες πολύ πιο μπροστά στα ζητήματα αυτά – στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, στην Ολλανδία και σε άλλες χώρες, δεν έχουν ανοίξει τα ζητήματα αυτά. Υπάρχει το δικαίωμα στον γάμο αλλά μέχρι εκεί. Δεν έχει κατοχυρωθεί το δικαίωμα αυτό. Στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις στο κομμάτι αυτό, όχι στον γάμο. Και, κατά τη γνώμη μου, δικαίως υπάρχουν. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι, δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί αν ανοίξει τώρα και με τέτοιους όρους και κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να μείνει στο επίπεδο που βρίσκεται».

 Το απόσπασμα από τα όσα είπε ο κ. Μεϊκόπουλος, μετά το 35΄λεπτό:


Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ με την υπογραφή Μεϊκόπουλου

Το 2022, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει την πρόταση του νόμου για την «Άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο οικογενειακό δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα και αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας», με την υπογραφή και του Μεϊκόπουλου, στο Άρθρο 6 αναφέρεται ρητά ότι:

  1. Η ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή επιτρέπεται και προκειμένου να διευκολυνθεί η επιλογή απόκτησης τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια, ανδρών και γυναικών, ή από ζευγάρια με ίντερσεξ και διεμφυλικά πρόσωπα, εφόσον υφίσταται μεταξύ τους γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης.
  2. Σε κάθε περίπτωση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της προηγούμενης παραγράφου οι έγγραφες συναινέσεις και δηλώσεις του παρόντος κεφαλαίου παρέχονται από το πρόσωπο που θα υποβοηθηθεί στην κυοφορία του τέκνου και από τον σύντροφο ή σύζυγό του, χωρίς διάκριση φύλου ή χαρακτηριστικών φύλου. Τα ζευγάρια γυναικών ή τα ζευγάρια με διεμφυλικά και ίντερσεξ πρόσωπα για τα οποία χρειάζεται να καθοριστεί ένα εξ αυτών μέρος που θα υποβοηθηθεί στην κυοφορία του τέκνου συνάπτουν σχετική συμφωνία ενώπιον συμβολαιογράφου. Τα ζευγάρια ανδρών ή τα ζευγάρια με διεμφυλικά και ίντερσεξ πρόσωπα τα οποία για να συμμετέχουν στη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής πρέπει οπωσδήποτε να καθορίσουν τρίτο πρόσωπο που θα κυοφορήσει το τέκνο τους, συνάπτουν σχετική συμφωνία ενώπιον συμβολαιογράφου στην οποία εξειδικεύεται και ο τρόπος συμμετοχής τους στη διαδικασία.
  3. Η ιατρική υποβοήθηση που πρόκειται να λάβει τη μορφή της κυοφορίας από τρίτο πρόσωπο επιτρέπεται, ως εξής: α) όταν πρόκειται για την περίπτωση του εδ. β΄ της προηγούμενης παραγράφου, μετά από τη δικαστική άδεια του άρθρου 1458, που δίνεται στο μέρος από το ζευγάρι που έχει καθοριστεί με τη συμφωνία ενώπιον του συμβολαιογράφου? β) όταν πρόκειται για την περίπτωση του εδ. γ΄ της προηγούμενης παραγράφου, με απόφαση του δικαστηρίου με την οποία διαπιστώνεται ότι το πρόσωπο που προσφέρεται να κυοφορήσει έχει την κατάλληλη για αυτό κατάσταση υγείας και παρέχεται στο ζευγάρι από κοινού η σχετική άδεια. Κατά τα λοιπά τηρούνται οι προβλέψεις του άρθρου 1458.
ΣΥΡΙΖΑΛΟΑΤΚΙειδήσεις τώραγάμοςομόφυλα ζευγάριαΑλέξανδρος Μεϊκόπουλος