Πολιτική|01.12.2023 06:57

Ενεργειακή μετάβαση και κλιματική αλλαγή στην ατζέντα Μητσοτάκη στο Ντουμπάι: Τι θα συζητηθεί στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στο Ντουμπάι για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες της χώρας μας για την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα πρωταγωνιστεί διεθνώς, καθώς βρίσκεται στις κορυφαίες χώρες του πλανήτη στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ιδιαίτερα του ήλιου και του ανέμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει πως η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο θέμα ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και μεταξύ άλλων αγγίζει την αναβάθμιση των κτιρίων, την ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές, την ενίσχυση της βιομηχανίας (για να μεταβεί σε τεχνολογίες χαμηλών ρύπων), τις θαλάσσιες μεταφορές, τα νησιά και πολλά άλλα. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι στη Διάσκεψη του ΟΗΕ να αναδειχθεί το συνολικό μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα.

Να σημειωθεί εδώ πως η φετινή εκπροσώπηση της χώρας μας στη Διάσκεψη είναι αναβαθμισμένη. Μάλιστα στον χώρο της COP28 θα υπάρχει ελληνικό περίπτερο όπου σήμερα θα μιλήσει σε ειδική εκδήλωση ο πρωθυπουργός, παρουσία και του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την Κλιματική Αλλαγή Sultan Al Jaber . Και αναμένεται να αποκαλυφθεί και το επόμενο ελληνικό νησί GREco, καθώς δίνεται έμφαση στην επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης στα νησιά

Επίσης στο Ντουμπάι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κλίμα John Kerry το Συνέδριο «Our Ocean Conference» με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των ωκεανών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Να υπογραμμιστεί πως τη διοργάνωση ( 9th Our Ocean Conference) για το 2024 έχει αναλάβει η χώρα μας και το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα.

Ντουμπάικλιματική αλλαγήΟΗΕειδήσεις τώραπρωθυπουργός