Πολιτική|01.12.2023 07:03

Τι μήνυμα έστειλε η παρουσία Τσίπρα στην Κ.Ο. και η νέα αμφισβήτηση από Κασσελάκη

Σπύρος Ραπανάκης

Το υπουργείο εξωτερικών επισκέπτεται σήμερα στις 10 το πρωί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπου θα τον υποδεχτεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης προκειμένου να ενημερωθεί ενόψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία. Η πλευρά της Κουμουνδούρου έχει ιεραρχήσει πολύ ψηλά τα ελληνοτουρκικά και την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρώντας να εμπεδώσει την έννοια της “πατριωτικής αριστεράς”, ιδίως μετά την επισημοποίηση της συνεργασίας με το Νίκο Κοτζιά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να θέσει στον υπουργό εξωτερικών την υποστήριξη στο  διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων αλλά με σαφείς κόκκινες γραμμμές:  Καμία αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, καμία απεμπόληση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση.  “Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ τονίζει τη σαφή προοπτική της Χάγης για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ τονίζει ότι απαιτείται καθαρή στρατηγική που θα δεσμεύει την Τουρκία στον διάλογο”, ανέφερε χθες μιλώντας στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ήταν η πρώτη κοινοβουλευτική ομάδα μετά την διάσπαση και την ανεξαρτητοποίηση των 11 βουλευτών της Ομπρέλας και των 6+6, σε αν μη τι άλλο μουδιασμένο κλίμα, απότοκο και της προχθεσινής συνεδρίασης της πολιτικής γραμματείας.

Η ατμόσφαιρα ενδεχομένως να ήταν πιο βαριά εαν είχε δημοσιευτεί η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε λίγη ώρα αργότερα στο Mega στην οποία καταγράφεται περαιτέρω υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο 12,7% με το ΠΑΣΟΚ να περνάει καθαρά στην δεύτερη θέση.  Αν κάτι ξεχώρισε ωστόσο ήταν η παρουσία του ευδιάθετου Αλέξη Τσίπρα και η θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν οι βουλευτές και τα παρευριόμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η είσοδος του στην αίθουσα της Γερουσίας συνοδεύτηκε από… standing ovation ενώ σχεδόν όλοι έσπευσαν να τον χαιρετήσουν. Το παρατεταμένο χειροκρότημα στην παρουσία του πρώην πρωθυπουργού μπορεί να αναγνωστεί ως ξέσπασμα ανακούφισης μετά από μια περίοδο έντασης και κρίσης που ακόμα δεν έχει εκτονωθεί πλήρως. Η παρουσία του ίδιου από την άλλη, ερμηνεύεται από πολλούς ως στήριξη στην ηγεσία του κόμματος ενώ αυτή έχει δεχτεί σκληρή αμφισβήτηση αλλά και ως μήνυμα προς τους αποχωρήσαντες: Εγώ παραμένω εδώ. Σημειώνεται ωστόσο ότι και στις δυο προηγούμενες συνεδριάσεις είχε δώσει κανονικά το παρων.

Το χαμόγελο του Αλέξη Τσίπρα πιθανότατα να πάγωσε κατά την διάρκεια της ομιλίας του διαδόχου του καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έστρεψε ξανά εμμέσως τα πυρά του στους χειρισμούς του πρώην πρωθυπουργού. “Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την αίθουσα κάποτε είχε 149 Βουλευτές. Μετά είχε 145. Μετά 86. Μετά 71. Και τέλος 47. Με άλλα λόγια, χάσαμε το 68% της Κοινοβουλευτικής μας δύναμης μέσα σε 9 χρόνια”, είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Στέφανος Κασσελάκης δίνοντας, μάλιστα, ερμηνεία:  “Σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας. Μία απόσταση πολιτικής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών μεταβολών”.  Δεν είναι η πρώτη φορά που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ασκεί κριτική στα πεπραγμένα του Αλέξη Τσίπρα, τόσο τα κυβερνητικά όσο και τα κομματικά.  Πιο ευθέως επιχειρούν την αποκαθήλωση μέσα και λογαριασμοί που υποστηρίζουν ένθερμα την ηγεσία του κόμματος.

Πρωτοβουλία για τα γλυπτά

Όσον αφορά το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, συνεχίζοντας τις κεντρικές πρωτοβουλίες,  ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να αποστείλουν από κοινού επιστολή με την εθνική θέση της Ελλάδας, προς τις Επιτροπές Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα έδωσε το προσχέδιο της επιστολής στην δημοσιότητα. Όπως ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα «απαιτείται διαφάνεια και συναίνεση σε εθνικά θέματα που έχουν μάλιστα και διεθνή διάσταση, καθώς αφορούν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΣτέφανος ΚασσελάκηςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαειδήσεις τώρα