Πολιτική|01.12.2023 13:45

Σε 3 δόσεις οι αυξήσεις στα διόδια: «Αναληφθείσα υποχρέωση που θα εφαρμοστεί όσο πιο ήπια γίνεται», λέει ο Μαρινάκης

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την αύξηση των διοδίων επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι από το 2022 ξεκινάει «η ιστορία όταν εκλήθη η τότε πολιτική ηγεσία να εφαρμόσει υποχρέωση του κράτους προς τους παραχωρησιούχους για αύξηση των διοδίων δηλαδή 12% από 1/1/2023».

Ο ίδιος θύμισε ότι μετά από διαπραγματεύσεις για τη μη επιβάρυνση των πολιτών, αυτό πάγωσε. Ωστόσο, πλέον «αποφασίστηκε τμηματική αύξηση 7,6% το 2024, 2% το 2025 και 2% το 2026». Δηλαδή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «μια αναληφθείσα υποχρέωση αποφασίστηκε να γίνει όσο πιο ήπια και σταδιακά γίνεται. Γιατί άλλο το σταδιακό και άλλο το 12% απευθείας».

«Στο Ντουμπάι η Ελλάδα ως παγκόσμιος πρωταγωνιστής»

Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης ενημέρωσε ότι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο Ντουμπάι όπου θα συμμετάσχει στην Διάσκεψη κορυφής για την κλιματική αλλαγή. Η χώρα μας συμμετέχει στην Διάσκεψη ως ένας παγκόσμιος πρωταγωνιστής, αφού αναλύσεις τη δείχνουν ανάμεσα στις κορυφαίες της υφηλίου στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Ελλάδα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη μείωση εκπομπών ρύπων στην Ευρώπη από το 2005.

Ο Πρωθυπουργός θα κάνει ξεχωριστή μνεία στην ανθεκτικότητα και ειδικά στην προστασία πολιτιστικών μνημείων, ενώ η χώρα μας θα ανακοινώσει και το επόμενο νησί GREco – χτίζοντας σε ένα απόλυτα επιτυχημένο πρόγραμμα που έχει αναβαθμίσει την εικόνα της χώρας και την ποιότητα ζωής τόσων συμπολιτών μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κλίμα John Kerry το Συνέδριο «Our Ocean Conference», με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των ωκεανών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διοργάνωση του οποίου για το 2024 έχει αναλάβει η χώρα μας.

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά την επιστολική ψήφο τόνισε: «Η Κυβέρνηση μετά την πρωτοβουλία για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και ήταν ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους τώρα προχωρά στην ιστορική καινοτομία της εισαγωγής – για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας –της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. 

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο βαθιά κοινωνικό που διευκολύνει ακόμα περισσότερο τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στην πιο σημαντική στιγμή της Δημοκρατίας, 50 χρόνια μετά την αποκατάστασή της. 

Διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία, εισάγονται σημαντικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία, τους ανθρώπους που εργάζονται μακριά από τον τόπο που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις, τους συμπολίτες μας που ζουν στο εξωτερικό και οι οποίοι έδειξαν πως θέλουν να συμμετέχουν και να έχουν φωνή και λόγο στην πολιτική ζωή της πατρίδας τους. 

Αποδεικνύουμε έτσι στην πράξη ότι θέλουμε οι Έλληνες πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου να συμμετέχουν ενεργά στις εκλογές και να δημιουργήσουμε άλλο ένα εργαλείο που θα συμβάλει στη μείωση της αποχής. 

Οι εκτός Ελλάδας εκλογείς θα ψηφίζουν εφεξής αποκλειστικά με επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές, ενώ και οι ψηφοφόροι που βρίσκονται εντός Ελλάδας θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε με προσέλευση στο εκλογικό κέντρο είτε με επιστολική ψήφο, εφόσον υποβάλουν αίτηση στη σχετική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί. 

Τα 4 σημεία του νομοσχεδίου:

  • Εκλογή ευρωβουλευτών
  • Διευκόλυνση ψήφου εκλογέων
  • Εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων
  • Διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στον προεκλογικό διάλογο 

Η διαδικασία εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε δεκάδες χώρες στο εξωτερικό όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο κλπ. 

Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, ενώ προβλέπεται η συγκρότηση εφορευτικών επιτροπών, αποτελούμενων από δικαστικούς. Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί με τα κόμματα και τις κοινοβουλευτικές ομάδες και έπειτα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. 

Παύλος Μαρινάκηςαυξήσεις διόδιααυξήσειςειδήσεις τώραδιόδια