Πολιτική|02.12.2023 07:20

ΠΑΣΟΚ: Προτάσεις, δημοσκοπήσεις και στο βάθος η… κυβερνησιμότητα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με βασικό στόχο να παραμείνει στη δεύτερη θέση πορεύεται το ΠΑΣΟΚ, την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μικρή αλλά σταθερή άνοδο. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η στρατηγική τους αποδίδει καρπούς, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης βγαίνει μπροστά με συνεχείς εμφανίσεις αλλά και προτάσεις. Ενδεικτικό είναι ότι χθες στη Βουλή κατέθεσε ένα πλέγμα προτάσεων και όπως είπε και στην ομιλία του, το ΠΑΣΟΚ δεν αρκείται στην κριτική, αλλά πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα προτείνοντας τις δικές του λύσεις. Ειδικότερα, η πρόταση Ανδρουλάκη εμπεριείχε 4 τροπολογίες:

- Η 1η τροπολογία αφορά στην βιώσιμη ρύθμιση οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση, τους ασφαλιστικούς φορείς και τους Δήμους με καθιέρωση 120 μηνιαίων δόσεων.

-Η 2η τροπολογία αφορά στην προστασία των εγγυητών τραπεζικών δανείων και πιστώσεων.

-Η 3η τροπολογία αφορά στην προστασία της κύριας κατοικίας της αγροτικής ιδιοκτησίας και το δικαίωμα προαίρεσης του δανειολήπτη στην αγορά του δανείου του.

-Η 4η τροπολογία αφορά στην προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο από τις ακραίες διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα στη Χαριλάου Τρικούπη θα συνεχίσουν στην ίδια γραμμή. Επιθυμούν να αποτυπωθεί μια θετική ψήφος προς το ΠΑΣΟΚ και όχι μια ψήφος διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση. Πιστεύουν, δε, ότι οι ψηφοφόροι θα «διαβάσουν» τη νέα στρατηγική του κόμματος, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον Νίκο Ανδρουλάκη και τη νέα γενιά στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Οι δημοσκοπήσεις

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis προκύπτει ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ενθαρρυντικό στοιχείο για το ΠΑΣΟΚ: Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 1,6% συγκριτικά με τον Οκτώβριο και φθάνει στο 12,2% και καταγράφεται ως δεύτερη δύναμη δημοσκοπικά. Τα κέρδη, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, είναι μεν μικρά, αλλά δείχνουν μια σαφή τάση. Παράλληλα, ένα στοιχείο που αποτιμάται θετικά από τους συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη είναι η υψηλή συσπείρωση που καταγράφεται στη δημοσκόπηση, ενώ στα αρνητικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι οι πολίτες εκτιμούν πως ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να αποτελέσουν ισχυρή αντιπολίτευση. Αντιθέτως, 4 στους 10 κεντροαριστερούς πιστεύουν πως θα δυναμώσει το ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια, στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι πλέον έχουν μπει στέρεες βάσεις για την επόμενη μέρα προκειμένου να «χτιστεί» το νέο ΠΑΣΟΚ. Βασικός στόχος είναι να πειστούν οι πολίτες ότι το κόμμα έχει πρόγραμμα και κυρίως ότι έχει μπει σε τροχιά κυβερνησιμότητας.

ειδήσεις τώραΝίκος ΑνδρουλάκηςΠΑΣΟΚΧαριλάου Τρικούπη