Πολιτική|05.12.2023 06:15

Τουρκία: Πού αποσκοπεί ο Ταγίπ Ερντογάν από τη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη; Aυτά είναι τα θέματα που θα θέσει η τουρκική πλευρά

Μαρία Ζαχαράκη

Ο στόχος της τουρκικής πλευράς για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αθήνα είναι, «Ας μιλήσουμε γι’ αυτά στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε κι όχι γι’ αυτά στα οποία διαφωνούμε». Στόχος του Ερντογάν, δηλαδή, είναι, αφενός να διατηρήσει τη διπλωματική «απόψυξη» με τη Δύση, μέσω Ελλάδας, αφετέρου να πετύχει συμφωνίες συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους με την Αθήνα.

«Δε βιαζόμαστε να συζητήσουμε ακανθώδη θέματα»

Πραγματιστές Τούρκοι αξιωματούχοι και πολιτικοί αναλυτές, συμφωνούν ότι δε θα επικεντρωθούν σε ακανθώδη ζητήματα, όπως το Αιγαίο. Υπό καθεστώς ανωνυμίας, Τούρκος αξιωματούχος δηλώνει: «Δε βιαζόμαστε να συζητήσουμε ακανθώδη θέματα με την Αθήνα, γιατί η επιρροή των σκληροπυρηνικών εξακολουθεί να περιορίζει το περιθώριο ελιγμών των δύο ηγετών, στα εθνικά ζητήματα». Οι Τούρκοι γνώστες των ελληνοτουρκικών θεμάτων βλέπουν, λοιπόν, τη συνάντηση αυτή ως προετοιμασία του εδάφους για την αντιμετώπιση της βαριάς ατζέντας.

Πόσο θα πάρει αυτή η προετοιμασία; Τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια, για να επιτευχθεί πραγματική πρόοδος στις διμερείς σχέσεις. Έτσι, αυτή η σύνοδος κορυφής την Πέμπτη θα επικεντρωθεί συγκεκριμένα από τουρκικής πλευράς:

  • Στο εμπόριο,
  • τον τουρισμό και ειδικά «στη βίζα στην πόρτα»,
  • τη μετανάστευση, την ενέργεια
  • και τις μεταφορές, δηλαδή την κατασκευή της δεύτερης γέφυρας στον Έβρο.

Όσον αφορά στα περιφερειακά ζητήματα, στον πόλεμο στη Γάζα και σε τίποτα άλλο.

Με αυτή την ατζέντα έρχεται ο Ερντογάν στην Αθήνα, όπως τουλάχιστον μαθαίνουμε. Αυτό το «win-win», επιπλέον, που είπε ο Ταγίπ Ερντογάν τις προάλλες προβλημάτισε ιδιαίτερα γιατί, στην Τουρκία, το ερμήνευσαν ως παραχωρήσεις εκ μέρους του Ερντογάν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Θεωρούν ότι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προσφέρει στον Ερντογάν ένα «καρότο» για να αποτρέψει τη «μεταναστευτική ροή» και, ο Τούρκος πρόεδρος, για να αμβλύνει τη σοβαρή οικονομική κρίση, να φανεί υποχωρητικός στις πιέσεις της ΕΕ.

ελληνοτουρκικές σχέσειςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΤουρκία