Πολιτική|05.12.2023 11:00

Κεραμέως για την επιστολική ψήφο: Στόχος να ισχύει σε κάθε εκλογική διαδικασία - Θα διασφαλιστεί η ακεραιότητα

Newsroom

«Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός» υπογράμμισε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως αναφερόμενη στην επιστολική ψήφο και τόνισε παράλληλα ότι «το μέτρο αλλάζει το τοπίο και για τους εκλογείς» και «βαθαίνει τη Δημοκρατία».  Ειδικότερα, η υπουργός μιλώντας στο OPEN είπε χαρακτηριστικά για το μέτρο της επιστολικής ψήφου ότι «ωφελεί ιδιαιτέρως κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας, όπως οι ηλικιωμένοι, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, φοιτητές, εποχικούς εργαζόμενους, μαθητές Λυκείου. Όμως η επιλογή της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το μέτρο αυτό να ισχύσει σε όποιον το επιθυμεί χωρίς περιορισμούς».

Στη συνέχεια εξήγησε τα βήματα με τα οποία μπορεί κάποιος να ψηφίσει από το σπίτι του μέσα σε τρία λεπτά. «Θα μπω στο ισότοπο για τις δηλώσεις, θα βάλω τους κωδικούς taxis μου θα δηλώσω ότι θέλω να ψηφίσω μέσω επιστολικής και μέσα σε 20 μέρες αργότερα θα μου έρθει αυτός ο φάκελος. Ο φάκελος έχει 5 διαφορετικά στοιχεία: οδηγίες, χαρτί με τους υποψηφίους, το ψηφοδέλτιο, μια υπεύθυνη δήλωση και έναν φάκελο. Ο πολίτης θα πρέπει να βάλει την ψήφο και την υπεύθυνη δήλωση στον φάκελο που του έχει αποσταλεί για να παραληφθεί από επιτροπές δικαστικών» είπε.

Στη συνέχεια τόνισε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δώσουμε ένα κίνητρο για αυξημένη συμμετοχή. Το μέτρο εφαρμόζεται σε πάρα πολλές χώρες ανά τον κόσμο, είναι ελάχιστες αυτές που δεν εφαρμόζουν αυτό το μέτρο. Και είναι ένα μέτρο που αλλάζει το τοπίο και για τους απόδημους αλλά και για τους Έλληνες εντός της επικράτειας».  Τέλος, υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να γίνει το βήμα και να το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Πρόβα για τις Εθνικές εκλογές

«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά σε εκλογές και δημοψηφίσματα καθώς οι εθνικές εκλογές έχουν άλλο θεσμικό πλαίσιο» ανέφερε η Νίκη Κεραμέως σε ερώτηση εάν η επιστολή ψήφος θα υπάρξει και στις εθνικές εκλογές. «Εμάς ο στόχος μας είναι εν γένει σε κάθε εκλογική διαδικασία να συμμετέχει κάθε πολίτης, άρα να άρουμε τα εμπόδια που υπάρχουν σε κάθε εκλογική διαδικασία». 

Στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για νοθεία η υπουργός ανέφερε ότι «σε κάθε στάδιο της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου υπάρχουν επιπλέον βήματα για να διασφαλίσουμε τη μυστικότητα, την ταυτοπροσωπία, το απόρρητο της όλης διαδικασίας. Συν ότι οι επιτροπές θα είναι από δικαστικούς».

Νίκη Κεραμέωςυπουργείο Εσωτερικώνεπιστολική ψήφοςεκλογέςειδήσεις τώρα