Πολιτική|07.12.2023 20:25

«Μετάλλαξη του Ερντογάν και της ρητορικής του» - Τι σχολίασε η Έλλη Στάη για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο

Newsroom

Τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου σχολίασε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η Έλλη Στάη.

Όπως σημείωσε η δημοσιογράφος, επρόκειτο για μία «τελείως διαφορετική συνάντηση από αυτήν που είχαμε ζήσει πριν 6 χρόνια» ενώ έκανε λόγο για έναν «τελείως διαφορετικό Ερντογάν». Η Έλλη Στάη τόνισε ότι, «μαζί με τη μετάλλαξη του Ταγίπ Ερντογάν είδαμε και τη μετάλλαξη της τουρκικής ρητορικής, των πάγιων θέσεων της Τουρκίας». Η ίδια τόνισε πως, «ήταν μία άριστα προετοιμασμένη συνάντηση. Η ελληνική πλευρά δεν εξεπλάγη από αυτό που είδε, γιατί ακούστηκε ότι μπορεί και να φοβόταν, μέχρι την τελευταία στιγμή μήπως ο Ερντογάν “πετάξει” κάτι και δυναμιτίσει τα πάντα στον αέρα. Η δε αυτοπειθαρχία του Ερντογάν το αποδεικνύει περίτρανα. Και όταν λέμε για αυτοπειθαρχία, μιλάμε για πειθαρχία σε μια σειρά από θέσεις που, πραγματικά, φαντάζομαι ότι μέσα του θα έλεγε “τι λέω εγώ τώρα;” ή “τι δε λέω εγώ τώρα;”. Για παράδειγμα, ειπώθηκε ήδη, ήτανε δύο – τρία τα σημεία τα οποία ήτανε πολύ έντονα, όπως το θέμα της Κύπρου, όπου δε μίλησε για δύο κράτη, που είναι η σταθερή και η βέβαιη θέση της Τουρκίας, μιλάει με αυτή τη διπλωματική γλώσσα και λέει ότι είναι η αλήθεια της πραγματικότητας, αντί να πει δύο κράτη. Ακόμα και για το θέμα της Γάζας, που είναι πύρινος όπου σταθεί κι όπου βρεθεί το τελευταίο διάστημα, δεν είπε τίποτα για τη Χαμάς, για την οποία διατυπώνει θέσεις απολύτως θετικές».

Δε διατυπώθηκαν αλλά υπονοήθηκαν οι διαφωνίες

Όπως πρόσθεσε, η πειθαρχία του Τούρκου προέδρου, «ήταν απίθανη σε πολιτικές θέσεις. Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, άλλα χωρίς εντάσεις, δε διατυπώθηκαν αλλά υπονοήθηκαν. Ούτε από τη δικιά μας την πλευρά διατυπώθηκαν αλλά εμείς είχαμε τα λιγότερα, τα οποία θα είχαμε να πούμε γιατί εμείς δε διεκδικούμε. Η Τουρκία είχε να πει όλες τις διεκδικήσεις της. Είδαμε και από τη συνέντευξη που έδωσε (ο Ερντογάν) στην Καθημερινή, μία μέρα πριν, ήταν πολύ συγκρατημένος, είδαμε ότι απέφυγε να πει κάποιες από τις διεκδικήσεις που έχει, σε αναφορά με το δικαστήριο της Χάγης και την υφαλοκρηπίδα, είπε “και τα συνακόλουθα”. Ότι δεν πάει μόνο η υφαλοκρηπίδα, υπάρχουν και “συνακόλουθα” θέματα. Ήρθε αποφασισμένος».

Ανοίξαμε την πόρτα για ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ

Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος υπογράμμισε ότι, «μένει τώρα να εικάσουμε, πρώτα από όλα να δούμε για ποιο λόγο, μπήκαν στην άκρη όλα αυτά. Ο χρόνος θα δείξει». Όσον αφορά στους ισχυρισμούς αναλυτών, ότι η Ελλάδα είναι η διέξοδος του Τούρκου προέδρου προς τη Δύση, σημείωσε ότι, «αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση, για ποιο λόγο φτάσαμε σε αυτή την πολύ πετυχημένη και πολύ ήρεμη συνάντηση, γιατί υπογράφηκε και το Σύμφωνο Συνεργασίας και Συμφωνίας, και ας μην είναι δεσμευτικό, δεν έχει σημασία. Έγιναν μία σειρά από συμφωνίες πολύ σημαντικές με κυρίαρχη το μεταναστευτικό και τη βίζα, που είναι πραγματικά αυτό που η Τουρκία διεκδικεί για την ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων πολιτών σε όλη την ΕΕ, και βέβαια εμείς της ανοίξαμε την πόρτα», είπε.

Κερδίσαμε ένα διάστημα ηρεμίας

«Το θέμα εδώ είναι πόσο θα κρατήσει αυτό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι, «εμείς κερδίσαμε ένα διάστημα ηρεμίας και αυτό είναι το σπουδαίο, ήρεμα νερά. Η Τουρκία τι κερδίζει; Αν αναρωτηθούμε αυτό, θα απαντήσουμε σε πρώτη ανάγνωση αυτό το οποίο ήδη ακούστηκε, ότι έχει ένα είδος προσέγγισης με τη Δύση, γιατί η Ελλάδα της έχει βάλει φρένο στα εξοπλιστικά από τις ΗΠΑ, και αυτό είναι κάτι που την “καίει” την Τουρκία και πρέπει να το λύσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η Τουρκία έχει ανοίξει και πολλά μέτωπα και προσπαθεί τώρα να κλείσουν απαλά, όσο γίνεται, κάνοντας αυτή την εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης με την Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι έχει ανοίξει και το μέτωπο το οποίο δεν έχει κλείσει με τη Γερμανία, μετά την απολύτως αποτυχημένη συνάντησή του με τον καγκελάριο Σολτς.  Γιατί έχει ανοίξει το μέτωπο, ως ηγέτης του ισλαμικού κόσμου στη Μέση Ανατολή και υπερασπίζεται, αυτή τη στιγμή, αυτό που δεν υπερασπίζεται η Δύση. Δεν μπορεί να τα έχει όλα, κι έχει κάνει αυτή τη στροφή η οποία φαίνεται ότι ήταν μελετημένη».

«Εμείς φαίνεται ότι την ευκαιρία την αρπάξαμε καλά, καλά μένει να δούμε τώρα πώς θα προχωρήσει, πόσο όσο θα κρατήσει, και τι ακριβώς θα συμβεί το επόμενο διάστημα», κατέληξε η Έλλη Στάη.

ελληνοτουρκικές σχέσειςΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΜέγαρο ΜαξίμουΈλλη ΣτάηΚυριάκος Μητσοτάκης