Πολιτική|09.12.2023 13:08

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου για την οπαδική βία - Ανακοινώσεις τη Δευτέρα με όλα τα σενάρια στο τραπέζι

Newsroom

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την οπαδική βία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι όποιες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

Προς ώρας όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι εκείνος που θα πάρει την τελική απόφαση την οποία θα ανακοινώσει ο κ. Μαρινάκης.

Εξετάζονται όλα τα σενάρια

Αυτή την ώρα εξετάζονται σενάρια όπως η ανάκληση της απόφασης του περασμένου Αυγούστου για παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στις θύρες των οργανωμένων οπαδών, κάτι που ζητούν οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Εάν αποφασιστεί αυτό, τότε η ασφάλεια διεξαγωγής ενός αγώνα θα αφορά αποκλειστικά τις ΠΑΕ τις ΚΑΕ και τα ερασιτεχνικά σωματεία.

Ένα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται, είναι ακόμα πιο αυστηρό και αφορά στη διακοπή των επαγγελματικών πρωταθλημάτων.

Ρέντη: Έξι άτομα δεν έδωσαν DNA - Στο στόχαστρο 25 «χούλιγκαν» που βρίσκονταν στο γήπεδο

Όσον αφορά στην υπόθεση των επεισοδίων στου Ρέντη, ελεύθεροι αφέθηκαν οι 424 οπαδοί που προσήχθησαν το βράδυ της Πέμπτη, μετά την επίθεση χούλιγκαν στα ΜΑΤ στο πλαίσιο του αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, όμως οι έρευνες των Αρχών για να βρεθεί το άτομο που έκανε τη δολοφονική επίθεση στον αστυνομικό είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Τουλάχιστον έξι από τους προσαχθέντες αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα, δείγμα DNA η ακόμα και δείγμα για ανίχνευση πυρίτιδας στα χέρια τους και έχει ενημερωθεί σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας. Σύμφωνα με τον νόμο εάν δεν υπάρχει σύλληψη, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο πολίτης δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει δείγμα DNA.  

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 30 από τους προσαχθέντες έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές, όπως προέκυψε από τα αρχεία της Αστυνομίας, ενώ στο μικροσκόπιο φαίνεται να έχουν μπει 25 που θεωρούνται «σεσημασμένοι χούλιγκαν» . Σημειώνεται ότι ένας εκ των προσαχθέντων κρατείται ακόμα, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του υπόθεση για διακίνηση μεταναστών.

Βρέθηκαν υπολείμματα από τη φωτοβολίδα

Σε κάθε περίπτωση οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται καθώς υπάρχουν πολλά και σημαντικά ευρήματα από τον χώρο του γηπέδου. Μάλιστα, όπως μετέδωσε στο OPEN ο Φάνης Καραμπατζάκης, ανάμεσα σε άλλα ευρήματα, έχουν βρεθεί κοντά στο γήπεδο και υπολείμματα από τη ναυτική φωτοβολίδα, που τραυμάτισε πολύ σοβαρά τον 31χρονο αστυνομικό στην μηριαία αρτηρία του αριστερού ποδιού με αποτέλεσμα να δίνει μάχη για τη ζωή του στην Εντατική.

Παράλληλα, όπως πρώτο μετέδωσε το ethnos.gr οι αστυνομικοί βρήκαν στους χώρους των τουαλετών υπολείμματα από καμμένα ρούχα, αλλά και σκουρόχρωμα φούτερ και κουκούλες τύπου full face, που οι χούλιγκαν λόγω της αιφνιδιαστικής κίνησης του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής δεν πρόλαβαν να τυλίξουν στις φλόγες. Επίσης, συνέλεξαν υπολείμματα αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, αναδιπλούμενο σουγιά, κροτίδες και φωτοβολίδες.

Επισημαίνεται ότι το γεγονός πως αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι οι οπαδοί, δεν σημαίνει ότι αν προκύψουν κατηγορηματικά στοιχεία σε βάρος κάποιου ή κάποιων εξ΄ αυτών, δεν μπορούν να συλληφθούν.

Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του αστυνομικού

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση της υγείας του 31χρονου αστυνομικού παραμένει σταθερά κρίσιμη καθώς παραμένει σε μηχανική υποστήριξη. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν έχει υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ σε λίγες ώρες αναμένεται να κάνει ακόμα μία για να καθαριστεί το τραύμα του.

Η αδερφή και οι γονείς του ήρθαν εσπευσμένα από την Θεσσαλονίκη για να βρεθούν δίπλα του, ενώ έχει γίνει έκκληση σε όποιον μπορεί να δώσει αίμα για τον τραυματία αστυνομικό.

Προμελετημένη ενέδρα θανάτου «βλέπει» η ΕΛΑΣ

Την ίδια στιγμή, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Αστέριος Μαντζιώκας, που πήρε την απόφαση να κλείσει τις εξόδους του σταδίου «Μελίνα Μερκούρη» στο Ρέντη, μετά τη δολοφονική επίθεση, έδωσε  την εντολή μα σταματήσει η ανοχή «με όποιο κόστος. Η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της». 

Το βάρος έχει ριχτεί από την πρώτη στιγμή στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών που έχει αναλάβει την ανεύρεση σε πρώτη φάση και εν συνεχεία την ταυτοποίηση γενετικού υλικού και αποτυπωμάτων από τα πειστήρια. Όλα τα ανευρεθέντα υλικά θα συγκριθούν κατά ύψιστη προτεραιότητα με το γενετικό υλικό και τα αποτυπώματα που πάρθηκαν από τους προσαχθέντες, αλλά και με την «τράπεζα» της ΔΕΕ, ενώ οι αξιωματικοί της Ασφάλειας «ποντάρουν» και στα δείγματα πυρίτιδας που ελήφθησαν.

Καίριο ρόλο στην  εξιχνίαση της υπόθεσης παίζει εξαρχής και το Τμήμα  Ανθρωποκτονιών της Ασφαλείας, κλιμάκια του οποίου μέχρι και αργά το βράδυ της Παρασκευής χτένιζαν όλη την γύρω περιοχή σε ακτίνα μάλιστα αρκετών χιλιομέτρων για την ανεύρεση οπτικοακουστικού υλικού που έχει καταγράψει τις κινήσεις των 150 χούλιγκαν ώρες πριν, κατά τη διάρκεια, και λίγο μετά την δολοφονική επίθεση.

«Είχαν προσχεδιάσει τα πάντα»

Οι αξιωματικοί που έχουν επιφορτιστεί με την εξιχνίαση της υπόθεσης μιλούν στο ethnos.gr για μία προμελετημένη και καλά οργανωμένη ενέδρα θανάτου εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. «Τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει έως τώρα επιβεβαιώνουν ακράδαντα ότι είχαν προσχεδιάσει τα πάντα και μάλιστα είχαν κρύψει, σε προγενέστερο χρόνο, φωτοβολίδες και βόμβες μολότοφ σε χώρο του σταδίου», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Άλλωστε, οι Αρχές είχαν κάνει ελέγχους κατά τη διάρκεια της εισόδου των οπαδών στο «πέταλο» αφού υπήρχε η εκτίμηση, ιδίως μετά τα επεισόδια στον Βόλο, πως πιθανόν να επιχειρούσαν επίθεση εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ. Από το «πέταλο» αυτό η πολυπληθής ομάδα των χούλιγκαν αφού «γέμισε» με τα κρυμμένα πολεμοφόδια επιτέθηκε σε βάρος των αστυνομικών και από εκεί πέρασε και πάλι εντός του χώρου του γηπέδου μόλις ο αστυνομικός έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος. «Τα στοιχεία θα μας επιβεβαιώσουν. Το έγκλημα αυτό δε θα μείνει ατιμώρητο, είναι θέμα τιμής και αρχής για την Αστυνομία με όποιο κόστος», επαναλαμβάνουν με νόημα οι ίδιες πηγές.

«Ο άνθρωπος που σημάδεψε με ανθρωποκτόνο πρόθεση τον αστυνομικό να είστε βέβαιοι θα βρεθεί και θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη», καταλήγουν.

Βίντεο ντοκουμέντο από τη μεταφορά του τραυματία αστυνομικού

Την ίδια ώρα το OPEN, παρουσίασε και βίντεο ντοκουμέντο που δείχνει τη μεταφορά του άνδρα της ΕΛ.ΑΣ. στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας είναι λίγα λεπτά μετά την παραλαβή του αστυνομικού από το ασθενοφόρο και προσπαθεί με όσο περισσότερη ταχύτητα μπορεί και με τη συνοδεία αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να μεταφέρει στο πλησιέστερο νοσοκομείο τον τραυματία.

επεισόδιαειδήσεις τώραΜέγαρο ΜαξίμουΡέντηοπαδική βίααστυνομικός