Πολιτική|11.12.2023 22:00

Μέτρα για οπαδική βία: Υπεραμύνεται των επιλογών της η κυβέρνηση - Έρευνα για εγκληματικές οργανώσεις στα πρότυπα της Χρυσής Αυγής

Newsroom

Κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες στη Super League 1 για δύο μήνες, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, στη «σκιά» των πρόσφατων τραγικών επεισοδίων στου Ρέντη. Το θα ισχύει και στους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας στους οποίους συμμετέχουν ομάδες της κορυφαίας εθνικής κατηγορίας αλλά και  στα εντός έδρας παιχνίδα για τις Β’ ομάδες των παραδοσιακά «μεγάλων» του ποδοσφαίρου. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα, το μέτρο ενδέχεται να παραταθεί, εάν και εφόσον οι ομάδες δεν εξασφαλίσουν την τοποθέτηση καμερών υψηλής ευκρίνειας εντός των γηπέδων αλλά και την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου των φιλάθλων που θα ταυτοποιεί ότι αυτός που μπαίνει στο γήπεδο είναι ο ίδιος που αγόρασε το εισιτήριο.

Την Τρίτη οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού θα επισκεφθούν τον Άρειο Πάγο για να ζητήσουν τη διενέργεια έρευνας για την ύπαρξη εγκληματικών οργανώσεων ή συμμοριών στο ποδόσφαιρο.

Ενοποίηση των δικογραφιών στα πρότυπα της Χρυσής Αυγής

Στην κυβέρνηση πιστεύουν στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αν και αυτά έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από τον φίλαθλο κόσμο. Παράλληλα, πιστεύουν πολύ στην έρευνα που αναμένεται να ανοίξει μετά την αυριανή επίσκεψη των Οικονόμου και Βρούτση στον Άρειο Πάγο. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να ζητήσουν την ποινική αναβάθμιση, τη συνένωση όλων των δικογραφιών, στο μοντέλο της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN. 

Παράλληλα, θα ζητηθεί να ερευνηθεί αν πίσω από αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η συγκρότηση, η λειτουργία και η δράση εγκληματικής ή εγκληματικών οργανώσεων.

Η εισαγγελική έρευνα αναμένεται να «πατήσει» πάνω στα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω και από τον καθοδηγητή των επεισοδίων, αυτά δηλαδή που χρηματοδοτούν και υποκινούν τέτοιες πράξεις, με την κυβέρνηση να δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εν λόγω έρευνα.

«Θα ζητήσουμε την αναβάθμιση από πλευράς Δικαιοσύνης του συνόλου της υπόθεση αυτής. Θα ζητήσουμε να εξεταστεί η υπόθεση σαν δράση εγκληματικών συμμοριών και με μία σειρά παρατατικών συμπεριφορών που καλύπτουν ευρύτερα θέματα όπως εμπορία ναρκωτικών, προστασίες, διασυνδέσεις με ακραίες πολιτικές οργανώσεις, συμμετοχή σε συμμορίες και μαφίες και με ένα βαθύ ιστορικό που θα καλύπτει πολύ πίσω στον χρόνο σε δολοφονίες και πρόσωπα. Θα ζητήσουμε επανέλεγχο σειράς υποθέσεων που θα βοηθήσει συνολικά τις Αρχές να αναζητήσουν τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της έξαρσης της εγκληματικότητας από αυτές τις αγέλες χουλιγκάνων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου το βράδυ της Δευτέρας, μιλώντας στον Ant1.

Οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα ποδοσφαίρου

Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες (και μόνο αυτοί) θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024, οπότε και θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα του μέτρου της κυβέρνησης και εάν τηρούνται απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου.

Μέχρι την ημερομηνία αυτή οι ομάδες υποχρεούντα να έχουν συμμορφωθεί με τις εξής προϋποθέσεις:

  • Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και
  • Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των 2 αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.
ΡέντηςεπεισόδιαΆρειος ΠάγοςΝέα Δημοκρατίανέα μέτραΡέντηοπαδική βίαΚυριάκος Μητσοτάκης