Πολιτική|12.12.2023 06:15

ΣΥΡΙΖΑ: Σε πρώτο πλάνο ο προϋπολογισμός - Παγκόσμια περιοδεία Κασσελάκη για την ψήφο των αποδήμων

Σπύρος Ραπανάκης

Σε ρυθμούς προϋπολογισμού κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ενόψει της συζήτησης  στην ολομέλεια της Βουλής. Για την αξιωματική αντιπολίτευση η πολιτική σύγκρουση κορυφής στον προϋπολογισμό αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να αναδειχθεί η προγραμματική αντιπρόταση και η αντιπαράθεση με κυβερνητικές πολιτικές στα θέματα αιχμής. Κεντρική αιχμή του Σωκράτη Φάμελλου και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι η φορολογία, η ακρίβεια και η εργασία.

Όπως αναφέρουν πηγές της Κ.Ο., ο προϋπολογισμός του 2024 δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια καθώς απουσιάζουν έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης τους, ενώ απουσιάζουν  μέτρα ενίσχυσης μισθών και συντάξεων. Άλλωστε ιδιαίτερο βάρος θα ρίξουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε θέματα όπως η «φοροεπιδρομή», η καταρράκωση της αγοραστικής δύναμης, την αύξηση των τιμών σε ενέργεια και στα βασικά αγαθά, επιδιώκοντας να προσεγγίσουν τα ζητήματα που βαραίνουν τη μεσαία τάξη και τα νοικοκυριά.  Βέβαια, εκτός από τη στήριξη της μεσαίας τάξης, το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη έχει ως προμετωπίδα την «πατριωτική αριστερά» και σε αυτό το πλαίσιο, είναι έντονες οι συζητήσεις και μοιάζει πολύ πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες. «Θα κριθεί από το περιεχόμενο της διάταξης, θα το μελετήσουμε λεπτομερώς», λένε από την Κουμουνδούρου που πάντως εμφανίζονται θετικοί επί της αρχής.

Παίρνει πάνω του την ψήφο των αποδήμων ο Κασσελάκης

Βέβαια, στην ατζέντα του Στέφανου Κασσελάκη δυο πράγματα βρίσκονται στην κορυφή. Το συνέδριο ως κομβική στιγμή για την επανεκκίνηση, την επανασυγκρότηση και τη συσπείρωση που θα οδηγήσουν στον απώτατο στόχο των ευρωεκλογών. 

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φιλοδοξεί να πάρει πάνω του την υπόθεση της ψήφου των αποδήμων καθώς στις ευρωεκλογές θα εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος. Ως εκ τούτου ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να… γυρίσει τον κόσμο αφού σύμφωνα με πληροφορίες είναι υπό επεξεργασία πρόγραμμα επισκέψεων στην  ελληνική ομογένεια σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδά και πιθανόν Νότια Αφρική.

Στόχος είναι η επίσκεψη σε χώρες και πόλεις με ισχυρές ελληνικές κοινότητες. Μέχρι στιγμής ωστόσο τίποτα δεν έχει  «κλειδώσει» αφού το πρόγραμμα της περιοδείας, εφόσον αυτή επιβεβαιωθεί, θα ανακοινωθεί επισήμως. Επαφές με εκπροσώπους της ομογένειας αναμένεται να έχει σίγουρα στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων διακοπών που έχει προγραμματίσει στη Νέα Υόρκη. Εξάλλου το θέμα της εκπροσώπησης και της συμμετοχής των ομογενών στα της Ελλάδας επανέρχεται διαρκώς στις παρεμβάσεις του από την πρώτη στιγμή της υποψηφιότητας του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. 

Στο μεταξύ, ο Σωκράτης Φάμελλος και αντιπροσωπεία και οι αρμόδιοι τομέάρχες της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχαν συνάντηση  με την Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο για το θέμα της επιστολικης ψήφου. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευση τέθηκε ως προτεραιότητα το ζήτημα σεβασμού των ευρωπαϊκών πολιτικών και κατευθύνσεων και των προβλέψεων του Συντάγματος. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρθηκαν στις συνταγματικές προϋποθέσεις της ψήφου – δηλαδή την καθολικότητα, την αμεσότητα, τη μυστικότητα, την υποχρεωτικότητα και την ισότητα. Έθεσαν ερωτήματα στους Υπουργούς σχετικά με το πως η διευρυμένη εφαρμογή της επιστολικής ψήφου έρχεται σε αντίθεση με την αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα ακόμα και για τις περιπτώσεις που αυτή είναι εύκολη και δυνατή. Από την άλλη ανέφεραν ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία του/της ψηφοφόρου είναι το μοναδικό μέσο που διασφαλίζει στον μέγιστο δυνατό βαθμό αυτές τις προϋποθέσεις της ψήφου ως ελεύθερης έκφρασης της λαϊκής θέληση. Και θωρακίζει την εκλογική διαδικασία από προσπάθειες παραβίασης της μυστικότητας ή της διατύπωσης της ελεύθερης βούλησης των πολιτών. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τέθηκαν επίσης ερωτήματα για πρακτικά ζητήματα της διαδικασίας της επιστολής ψήφου, για τη λειτουργία της ψηφιακής πύλης και τον ψηφιακό αναλφαβητισμό, καθώς και για δυνατότητες της νέας τεχνολογίας που μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να εξασφαλιστεί η διευκόλυνση συμμετοχής στις εκλογές.

απόδημοιΣτέφανος Κασσελάκηςπροϋπολογισμόςειδήσεις τώραεπιστολική ψήφοςΣΥΡΙΖΑ