Πολιτική|12.12.2023 07:16

Οπαδική βία: Ποια μέτρα μπαίνουν σε εφαρμογή και τι ακολουθεί - Γιατί επισκέπτονται Οικονόμου και Βρούτσης την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Ένα ακόμα πακέτο μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την οπαδική βία, ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει συνέχεια σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα -κάτι ανάλογο είχε πράξει και το καλοκαίρι- με το πρόβλημα όμως να μην έχει αντιμετωπιστεί.

Επομένως, είναι πλέον η ώρα να γίνουν ουσιαστικά βήματα για την αποκάλυψη όσων ευθύνονται για τα κρούσματα οπαδικής βίας και κρίσιμο είναι τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί να εφαρμοστούν και να μην μείνουν στα χαρτιά (για παράδειγμα το θέμα με τις κάμερες δεν είναι η πρώτη φορά που συζητήθηκε). Στην αντίθετη περίπτωση απλά θα ανοίγει και θα κλείνει μια συζήτηση με μέτρα που θα αντιμετωπίζουν προσωρινά το πρόβλημα και μετά από κάποιους μήνες θα υπάρχουν νέα κρούσματα.

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μάλιστα, πρόκειται να προσκομίσουν και τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών.

Αυτό που θα ζητήσουν εκ μέρους της κυβέρνησης είναι η ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί. Στην ουσία αναμένεται να υιοθετηθεί ένα παρόμοιο «μοντέλο» με αυτό που είχε εφαρμοστεί στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που είχε γίνει ενοποίηση όλων των φακέλων.

Να σημειωθεί ακόμα πως η έρευνα δεν θα είναι εστιασμένη μόνο στο τώρα αλλά θα επεκτείνεται και σε παλιότερα περιστατικά. Στόχος είναι να εξεταστεί η υπόθεση σαν δράση εγκληματικών συμμοριών, με διασύνδεση, όχι μόνο με φαινόμενα οπαδικής βίας αλλά και με μια σειρά παραβατικών συμπεριφορών που καλύπτουν ευρύτερα θέματα (εμπορία ναρκωτικών, προστασίες, διασυνδέσεις με ακραίες πολιτικές οργανώσεις).

Σε δηλώσεις του χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «είναι συντεταγμένοι στρατιωτικοί στρατοί που πρέπει να δούμε με ποιους συνδέονται, από πού χρηματοδοτούνται, πώς επιβιώνουν, ποιοι είναι οι επικεφαλής τους και πόσο ψηλά φτάνει το θέμα αυτό. Πρέπει να ενοποιηθεί η έρευνα για όλα τα γεγονότα τα οποία έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στο χώρο του αθλητισμού, να διερευνηθούν οι διασυνδέσεις μεταξύ όλων αυτών των εγκληματικών ενεργειών και βεβαίως να οδηγηθούν τα πράγματα στο να αποδώσουν δικαστικά αυτό που πράγματι συμβαίνει..». Όπως χαρακτηριστικά είπε «έχουμε εγκληματικές οργανώσεις που πρέπει να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο».

Οι αποφάσεις για τα γήπεδα

Όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024, οπότε και θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα του μέτρου της κυβέρνησης και εάν τηρούνται απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων. Μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων:

- Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και

- Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Να σημειωθεί εδώ πρόκειται να ανακοινωθούν από τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων.

Μάλιστα το μήνυμα που αποστέλλεται από την κυβέρνηση είναι πως τα μέτρα θα παραταθούν αν μέσα στο επόμενο δίμηνο δεν έχουν υλοποιηθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Ποια μέτρα δεν προχώρησαν

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι τις προηγούμενες ημέρες έπεσαν και άλλες προτάσεις, όπως για παράδειγμα η οριστική διακοπή των πρωταθλημάτων σε όλα τα αθλήματα. Ωστόσο, τελικά αποφασίστηκε να μην υπάρξει διακοπή πρωταθλήματος και να μην επεκταθούν οι αποφάσεις σε όλα τα αθλήματα.

Επίσης, απερρίφθη το ενδεχόμενο να μην υπάρχει παρουσία των αστυνομικών στα γήπεδα. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό που επισημαίνεται είμαι πως σε ένα αθλητικό γεγονός που υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει αστυνομική παρουσία.

οπαδική βία