Πολιτική|28.03.2019 07:38

Δώρο Πάσχα 2019: Έκλεισε, αλλά... μένει ανοιχτό

Newsroom

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δηµήτρης Τζανακόπουλος, όταν ρωτήθηκε για το σενάριο καταβολής επιδόµατος Πάσχα σε συνταξιούχους και δηµοσίους υπαλλήλους, είπε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν µοιράζει λεφτά, δεν κάνει προεκλογικά κόλπα ή τρικ και δεν παίζει παιχνίδια προεκλογικού χαρακτήρα».

Ωστόσο, στη συνέχεια ανέφερε ότι οποτεδήποτε δηµιουργείται δηµοσιονοµικός χώρος αυτός χρησιµοποιείται για την αποκατάσταση των αδικιών. Ως εκ τούτου, εάν στο µέλλον δηµιουργηθεί τέτοιου τύπου δυνατότητα, «τότε θα σκεφτούµε τον τρόπο που τα παραπανίσια χρήµατα θα χρησιµοποιηθούν για τη στήριξη των κοινωνικών στρωµάτων». Κατέληξε λέγοντας ότι «αυτήν τη στιγµή δεν υπάρχει τέτοιο θέµα». Σηµειωτέον πως η όλη συζήτηση τροφοδοτήθηκε µετά τις σχετικές διαπιστώσεις του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, τις οποίες ωστόσο φρόντισε αργότερα να «διορθώσει» διαπιστώνοντας πως υπήρξε ενόχληση από το Μέγαρο Μαξίµου και το υπουργείο Οικονοµικών.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν µεν ότι προσώρας δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, θυµίζουν ωστόσο πως όσο υπάρχει περιθώριο η κυβέρνηση φροντίζει να αποκαθιστά αδικίες και να στηρίζει τους συνταξιούχους, που είδαν τις απολαβές τους να µειώνονται µέχρι και σε ποσοστό 50% την πενταετία 2010-2014. Υπενθυµίζεται ότι το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση µε εκπροσώπους των συνταξιούχων για να ακούσει τα αιτήµατά τους.

Οι 120 δόσεις

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ρύθµιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα ψηφιστεί εντός της εβδοµάδας, ενώ επιβεβαίωσε ότι είναι θέµα χρόνου και η προώθηση των 120 δόσεων για χρέη στην Εφορία και σε ασφαλιστικά ταµεία. Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, ο κ. Τζανακόπουλος επισήµανε ότι για πρώτη φορά προστατεύεται η πρώτη κατοικία όχι µόνο για τους ευάλωτους οφειλέτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο αλλά και για πολλούς επαγγελµατίες που έχουν πάρει επιχειρηµατικό δάνειο.

Επίσης για πρώτη φορά προβλέπεται η επιδότηση της δόσης των δανείων για τους δικαιούχους που θα υπαχθούν στις σχετικές διατάξεις. Σηµειωτέον πως η συζήτηση µε τους εταίρους έχει προχωρήσει, έχουν διαπιστωθεί πολλά κοινά σηµεία, και οι διαφορές που εντοπίζονται είναι σε ζητήµατα που δεν θεωρούνται καθοριστικά. Η κυβέρνηση ωστόσο επισηµαίνει σε όλους τους τόνους πως γνωρίζει καλύτερα την ελληνική αγορά ακινήτων από τους εταίρους µας και µε αυτήν την έννοια θεωρεί ότι δεν υπάρχει πρόβληµα στη σχέση της µε τους θεσµούς.

Σε αυτό το πνεύµα και δεδοµένου ότι σε όλα τα θέµατα της µεταµνηµονιακής παρακολούθησης έχει επέλθει συµφωνία µε τους θεσµούς, θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή εξέλιξη κατά την κυβέρνηση η µη καταβολή του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών οµολόγων που έχουν διακρατήσει οι κεντρικές τράπεζες µετά το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

κοινωνικό μέρισμαδώρο Πάσχα