Πολιτική|14.12.2023 15:52

Αψιμαχίες στη Βουλή μεταξύ Πιερρακάκη και αντιπολίτευσης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μίνι ένταση επικράτησε στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη και την αντιπολίτευση. Όλα ξεκίνησαν όταν ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός για την Παιδεία είναι αυξημένος κατά 255 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και σε σχέση με το 2019 αυξημένος κατά 15%.

Ο υπουργός Παιδείας, παράλληλα, παραδέχτηκε ότι τα αποτελέσματα της Pisa ήταν απογοητευτικά και πρόσθεσε: «Η εποχή της αυταρέσκειας τελείωσε, πρέπει να ξεκινήσει η εποχή της περιέργειας. Σε βάθος χρόνου θα υπάρχουν στοχευμένες αλλαγές όπως για παράδειγμα στο μάθημα της λογοτεχνίας με ολόκληρα συγγράμματα αλλά και την πληροφορική όπου θα δίνουν διεθνείς πιστοποιήσεις, ώστε να γίνει το σχολείο γεννήτρια κοινωνικού κεφαλαίου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι η χώρα μας να γίνει τόπος προσέλκυσης για ξένους φοιτητές. «Επενδύοντας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στο δημόσιο πανεπιστήμιο απελευθερώνουμε το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο με κανόνες και αυστηρά ποιοτικά κριτήρια», σημείωσε με νόημα.

Ανταλλαγή «πυρών» με Κατρίνη και Ξανθόπουλο

Απαντώτνας στον Κυριάκο Πιερρακάκη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει κρυφή ατζέντα: «Έχετε κρυφή ατζέντα στην παιδεία, γιατί η στρατηγική σας είναι η ανακατεύθυνση πόρων στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε.

Το γάντι σήκωσε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει «καμία κερκόπορτα, γιατί δεν υπάρχουν τείχη και ότι η ανησυχία κάποιων θα είχε βάση αν ζούσαμε στην εποχή του 1970, με τα κλειστά σύνορα». Όπως είπε, το άρθρο 16 εντάχθηκε στο Σύνταγμα του 1950 προκειμένου να μη μπορούν να διδάσκουν κομμουνιστές καθηγητές και στο Σύνταγμα του Παπαδόπουλου το 1970.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος είπε ότι δεν ακούστηκε τίποτα για τη στήριξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου. «Η μεν φωνή, φωνή Ιακώβ, αι δε χείρες, χείρες Ησαύ. Θα νόμιζα πως μιλάει ο Βορίδης αν δεν σας έβλεπα. Κάνετε αναγωγές στο 50 και το 68 για το τι συμβαίνει σήμερα και αυτό είναι άστοχο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μιχάλης Κατρίνηςπανεπιστήμιαειδήσεις τώραΒουλήΠαιδείαΚυριάκος ΠιερρακάκηςΘεόφιλος Ξανθόπουλος