Πολιτική|15.12.2023 07:18

Κασσελάκης: Με μπαράζ εμφανίσεων ισοφαρίζει την απουσία από τη Βουλή - Ψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες ο ΣΥΡΙΖΑ

Σπύρος Ραπανάκης

Με μπαράζ δημοσίων εμφανίσεων ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να ισοφαρίσει  την απουσία του από την Βουλή την ώρα της συζήτησης του προϋπολογισμού. Βέβαια, κρίνοντας από την… τηλεθέαση της κοινοβουλευτικής συζήτησης σε σύγκριση με τους θεατές των βίντεο στα social media, πιθανότατα υπερσκελίζει αυτή την απουσία, αφήνοντας την θεσμική εκπροσώπηση στον Σωκράτη Φάμελλο. Παρόλαυτα, το σαββατοκύριακο που θα διεξαχθεί η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών,  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα μιλήσει το πρωί της Κυριακής οπότε και θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Αποστάσεις από Γιώργο Τσίπρα για  «Πρέσπες του Αιγαίου»

Από τον Ελληνικό καφέ στο σπίτι της ηλικιωμένης γυναίκας  στο Μεσολόγγι και τις «απροειδοποίητες» περιοδείες,  στα τηλεοπτικά πάνελ, ο Στέφανος Κασσελάκης έβγαλε χθες το βράδυ είδηση. Στην πραγματικότητα επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ καθώς μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΚΟΝΤΡΑ και στην Αναστασία Γιάμαλη, προανήγγειλε την υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών.  Αρνήθηκε, μάλιστα,  να σχολιάσει την επισήμανση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα δυο χρόνια καταψήφιζε. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επανήλθε στην θέση «καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση πριν οριοθετηθεί η ΑΟΖ στην Χάγη» εγκαταλείποντας την πιο σκληρή θέση που είχε εκφράσει πριν την επίσκεψη Ερντογάν «όχι σε οποιαδήποτε συζήτηση για συνεκμετάλλευση». Παράλληλα πήρε αποστάσεις από την δήλωση του διευθυντή της ΚΟ, Γιώργου Τσίπρα και έχει ενστερνιστεί η Θεοδώρα Τζάκρη ,  για «Πρέσπες του Αιγαίου» που είναι «θέση Μητσοτάκη» και «επιδιώκουν οι αποχωρήσαντες».   Ειδικότερα αρνήθηκε αρνήθηκε να την σχολιάσει παραπέμποντας στην ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και το ορθό της επιλογής του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά να προχωρήσουν παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.  

«Κοινωνική ήττα» αν δεν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι αναφορές του στα εσωκομματικά. Ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε ρητά τον στόχο για νίκη στις ευρωεκλογές, σημειώνοντας πως άλλο αποτέλεσμα θα συνιστά πρωτίστως «κοινωνική ήττα» χωρίς να απαντά με σαφήνεια τι θα πράξει ο ίδιος εάν ο πήχης δεν επιτευχθεί. Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτός ο στόχος μπορεί να γίνει πραγματικότητα γιατί όπως υποστήριξε, οι οργανώσεις του κόμματος «πλημμυρίζουν από νέα μέλη», κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο θα αποτυπωθεί στην κάλπης. Επανέλαβε δε, την άποψη πως η αντιπαράθεση με ταξικές αναφορές συνιστά «ρητορική μίσους». «Πολιτική είναι το πώς αλλάζεις την καθημερινότητα του Έλληνα. Θέλουμε μια κοινωνία που να ενισχύει τα πιο αδύναμα στρώματα. Να τους δίνει τη δυνατότητα κοινωνικής ανέλιξης. Η εφαρμοσμένη πολιτική μας είναι ξεκάθαρα φιλεργατική και φιλολαϊκή, όμως δεν είναι ανάγκη να κατεβαίνουμε στις εκλογές με ρητορική εναντίον άλλων μελών της κοινωνίας. Η ρητορική μίσους δε με εκφράζει», υπογράμμισε. 

Σε σχέση με την διάσπαση, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ενωμένος ενώ αρνήθηκε να εξηγήσει την καταγγελία που έκανε στην Κεντρική Επιτροπή περί αυλικών των τραπεζών και των servicers: Αυτά ανήκουν στο παρελθόν, είπε.  Επιπλέον, για πρώτη φορά σε δημόσιο βήμα, επιβεβαίωσε την «ασφυκτική κατάσταση» στα οικονομικά του κόμματος με αφορμή την κρίση στα μέσα του. 

Άκυρη (;) η διεθνής περιοδεία

Μια ακόμα είδηση με περισσότερο παρασκήνιο απ’όσο φαίνεται είναι η διάψευση της περιοδείας του στο εξωτερικό. «Όχι», ήταν η απάντηση του στο ερώτημα εάν ισχύουν τα σχετικά δημοσιεύματα επισημαίνοντας βέβαια την σημασία των Ελλήνων της ομογένειας. «Εάν υπάρξει επιστολική ψήφος με δικλείδες ασφαλείας πριν τις ευρωεκλογές θα δώσουμε την δέουσα σημασία στους συμπολίτες μας στο εξωτερικό», σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί απόδημους Έλληνες σε δεύτερη φάση. Λίγα 24ωρα πριν, το βράδυ της Τρίτης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ επιβεβαίωνε ότι μετά το συνέδριο του κόμματος θα κάνει περιοδεία «όπου υπάρχει ελληνισμός». Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά:  «Γι’ αυτό το λόγο είναι και προεκλογική περιοδεία. Αλλά, συγχρόνως, είναι και πολύ σημαντικό να έχουμε γενικά επαφή με τον ελληνισμό. Ακόμα και να μην είχαμε επιστολική ψήφο –έχουμε ενστάσεις στη λειτουργία της ψήφου(...)».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαρροές που δόθηκαν για την περιοδεία με σταθμούς τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νότιο Αφρική, το Βερολίνο και το Λονδίνο, προκάλεσαν αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Στελέχη που έχουν επικοινωνία με τον πρόεδρο, φέρεται να προέβαλλαν ενστάσεις για το ενδεχόμενο να λείψει για μεγάλο διάστημα από την χώρα λίγο πριν τις κάλπες και το μήνυμα που θα στείλει μια τέτοια απόφαση στα στελέχη του κόμματος, στα μέλη και στους πολίτες. Απουσία που θα επιτείνει και η εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας τον Μάρτιο όπως έχει ανακοινώσει. Εαν βέβαια δεν υπάρξει αναβολή λόγω πυκνής προεκλογικής περιόδου. 

ΣΥΡΙΖΑΒουλήΣτέφανος Κασσελάκης