Πολιτική|16.12.2023 12:50

Γεραπετρίτης: Η στάση μας απέναντι στην Αλβανία είναι σκληρή

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μήνυμα προς την Αλβανία για το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.

«Με κάθε σεβασμό, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν θεωρώ ότι δεν είναι σκληρή στάση, αυτή της επίκλησης του δικαιώματος της αρνησικυρίας, που έχει ένα κράτος μέλος της ΕΕ για την πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιών. Είναι η στάση εκείνη η οποία πονάει περισσότερο από οτιδήποτε. Και η αίσθησή μου είναι ότι αυτή η στάση είναι και η στάση που θα φέρει αποτελέσματα», τόνισε αρχικά και προσέθεσε ότι «είναι ιδιαίτερο σημαντικό, για οποιαδήποτε χώρα, να γνωρίζει ότι ένα ζήτημα γίνεται αντιληπτό ως παραβίαση κράτους δικαίου και ως παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων».

Κατά τον ίδιο, «η αντίληψη που υπάρχει και με την οποία διαφωνούμε ότι πρόκειται για ένα διμερές ζήτημα, είναι τελείως εσφαλμένη. Για μας όσο υπάρχει ζήτημα προστασίας των μειονοτήτων, προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων ενός μέλους της ελληνικής μειονότητας, είναι προφανές ότι θα έχουμε την πιο αυστηρή στάση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά επισήμανε ότι η Ελλάδα θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχει καλή σχέση γειτονίας με την Τουρκία όπως και με όλους τους γείτονες. «Μια σχέση που θα στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι που είναι απαράβατοι: Ζητήματα κυριαρχίας δεν εντάσσονται στο διάλογο με την Τουρκία και το πιο σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να αποτυπώνεται διαρκώς η ειλικρίνεια και των 2 μερών για να προχωρήσουμε στα βήματα», είπε

Γιώργος ΓεραπετρίτηςΦρέντυ Μπελέρηςειδήσεις τώραΑλβανίαΒουλή