Πολιτική|28.03.2019 14:46

Δραγασάκης: Να βοηθήσουμε τον δανειολήπτη να εξυπηρετεί το δάνειό του

Κατερίνα Τζαβάρα

«Με το νομοσχέδιο αυτό που ανοίγει δρόμους για το μέλλον δημιουργούμε τις βάσεις για δίκαιη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», είπε από βήματος της Ολομέλειας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του είπε πως οι αριθμοί που αναφέρθηκαν χθες από την κ. Απαλαγάκη (γγ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών) δεν αμφισβητήθηκαν κι όμως αναπτύχθηκε στη συνέχεια μια αβάσιμη φιλολογία περί διευκολύνσεων. «Ολοκληρώνουμε τις προϋποθέσεις για να περάσουμε στο σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το νομοσχέδιο αυτό» τόνισε για να προσθέσει: «Διευκολύνει το νομοσχέδιο αλλά ποιους διευκολύνει; Δεν υπάρχει τίποτα το ειδικό, το ρουσφετολογικό».

Αναφέρθηκε επίσης στη διάταξη που «ονομάστηκε φωτογραφική», αυτή «που αφορούσε τις εταιρείες που παλιά λέγαμε offshore. Η διάταξη αυτή ήταν σωστή αλλά ο κ. Πιτσιόρλας υποχρεώθηκε να την αποσύρει, γιατί υπήρξαν αντιδράσεις αδικαιολόγητες».

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι το ιδιωτικό χρέος είναι στην ουσία «η κληρονομιά της κρίσης» ενώ στον αντίποδα «ανάκαμψη της οικονομίας και ρυθμίσεις είναι οι δύο πυλώνες που διευκολύνουν την αντιμετώπιση της κρίσης».

Αναφορικά με τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας επεσήμανε και πάλι ότι σκοπός είναι «να βοηθήσουμε τον δανειολήπτη να εξυπηρετεί το δάνειό του και φυσικά να περιοριστούν τα κόκκινα δάνεια». Είπε επίσης πως «θα το ψηφίσουμε, θα προχωρήσουμε, θα το δούμε στην πράξη και μπορεί να επανέλθουμε».

Αναγνώρισε ότι υπήρξε καθυστέρηση την οποία απέδωσε στο ότι «υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα και επομένως διαφορετικές απόψεις».

Κάτι που επίσης είπε με έμφαση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι πως «το στεγαστικό πρόβλημα θα οξυνθεί στη χώρα μας κι αυτό πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας. Το επίδομα στέγασης πρέπει να το δούμε αλλά να δούμε και την παραγωγή στέγης», τόνισε αναφερόμενος σε μια σειρά μέτρων που πρέπει προοδευτικά να ληφθούν για την αντιμετώπιση ενός πολύ σοβαρού προβλήματος που είναι μπροστά μας.

Ο κ. Δραγασάκης κλείνοντας την τοποθέτησή του είπε απαντώντας σε όσους «επιμένουν πως ο κόσμος ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ από ατύχημα και ότι κοροϊδεύει τον κόσμο» ότι στην πραγματικότητα ο κόσμος ψήφισε και ξαναψήφισε και θα ψηφίσει και τώρα, γιατί βλέπει πως κάνουν μεν λάθη, «μερικές φορές και ασυγχώρητα» αλλά –όπως είπε- αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λύσει τα προβλήματα, θα γίνουν χειρότερα.

πρώτη κατοικίαΒουλήΓιάννης Δραγασάκηςδανειολήπτες