Πολιτική|18.12.2023 21:33

«Φωτιά» έχει βάλει η τροπολογία για τους μετανάστες: Οι επίσημες και οι... ανεπίσημες ενστάσεις - Τι εκτιμά η ΝΔ

Newsroom

Σφοδρές αναταράξεις προκαλεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η τροπολογία που δίνει άδεια διαμονής σε μετανάστες υπό την προϋπόθεση ότι εργάζονται και έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Μετά τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος ζήτησε την απόσυρση της, ακόμη δύο γαλάζια στελέχη εξέφρασαν δημόσια τις ενστάσεις τους.

Μάλιστα, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης συναντήθηκε χθες με τον πρώην πρωθυπουργό.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμήνυσε ότι θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν, εξαιρώντας τον Αντώνη Σαμαρά, ως πρώην πρωθυπουργό. 

Η κυβέρνηση επιμένει ότι με την επίμαχη τροπολογία ούτε νομιμοποιεί ούτε ελληνοποιεί μετανάστες, υποστηρίζοντας την ανάγκη για καταγραφή όσων βρίσκονται στη χώρα παράνομα αλλά και την ανάγκη για εργατικά χέρια.

Η εκτίμηση της κυβέρνησης

Στην κυβέρνηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN, εκτιμούν ότι εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά που όπως όλα δείχνουν θα καταψηφίσει τη σχετική διάταξη, η επίμαχη τροπολογία θα περάσει.

Βέβαια, αν δε υπήρχε η κομματική πειθαρχία, δεν είναι γνωστό πόσοι βουλευτές θα καταψήφιζαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, γιατί εκτός από τον Αντώνη σαμαρά, ενστάσεις διατύπωσε και ο Στράτος Σιμόπουλος, μιλώντας στη Βουλή και ο Κώστας Καραγκούνης, που μιλώντας στο OPEN, αναφέρθηκε στο άρθρο 4 τς τροπολογίας που αφορά στα χαρτιά των  μεταναστών.

Ενστάσεις υπήρξαν και από τον Θάνο Πλεύρη, που μίλησε για μία «κακή εξαίρεση σε μία σωστή μεταναστευτική πολιτική».

Αντιρρήσεις εξέφρασε και ο Νικήτας Κακλαμάνης που είπε πως «δεν έγινε σωστή ενημέρωση».

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, είναι τουλάχιστον 25 οι βουλευτές που διαφωνούν με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ωστόσο, δημόσια έχουν εκφράσει την άποψή τους τουλάχιστον τέσσερις, αλλά αν δεν υπήρχε αυτό το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, θα επικρατούσε μεγάλο πρόβλημα στο εσωτερικό της ΝΔ.

Βελόπουλος και Γεωργιάδης αντάλλαξαν «πυρά»

Κόντρα με φόντο το… ΠΑΣΟΚ επικράτησε νωρίτερα στη Βουλή ανάμεσα στον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Άδωνι Γεωριγάδη. Όλα ξεκίνησαν όταν ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης αναρωτήθηκε από το βήμα του Βουλής πού είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με την τροπολογία για τους μετανάστες και την κομματική πειθαρχία -πλην Σαμαρά- που τέθηκε.

«Η Σημιτική ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, μας είπαν ότι τέλος η κομματική πειθαρχία. Ο Άδωνις πού είναι; Δεν μπορώ να μιλήσω χωρίς αυτόν», υπογράμμισε ενώ τόνισε ότι είναι «άλλο πράγμα να επιβάλεις την πειθαρχία και άλλο πράγμα να υποκύπτεις σε αυτή. Εσείς υποκύπτετε και σκύβετε στον Σημιτισμό. Καλώ τους βουλευτές της ΝΔ να μην ευτελίζετε την παράταξη του Κ. Καραμανλή αρκετά την διέσυρε ο Σημιτισμός του Μητσοτάκη».

Λίγο αργότερα ο κ. Βελόπουλος υποστήριξε ότι δεν πρέπει να αλλάζουμε απόψεις κάθε βδομάδα ούτε λατρεύουμε αρχηγούς κάθε 6 χρόνια»! «Αξίζει η ισλαμοποίηση της χώρας για 900.000 ευρώ; Θα περάσετε τη βάσανο της απολογίας των λαθών, είτε του παρελθόντος είτε του παρόντος. Τι νόημα έχει να σωθεί η Ελλάδα από αλλότριο πληθυσμό για ποια Ελλάδα θα μιλάμε αν εξαφανιστούν οι Έλληνες στο γένος;», προσέθεσε.

Απαντώντας ο κ. Γεωργιάδης, με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να προεδρεύει, τόνισε ότι ο ίδιος ποτέ δεν ήταν ΠΑΣΟΚ! «Ο κ. Βελόπουλος ανησυχεί συνεχώς για το παρελθόν το δικό μου, αν είμαι δεξιός αν εκφράζει ο Μητσοτάκης την Δεξιά. Τι σχέση έχει ή είχε ο Βελόπουλος με τη δεξιά και τη ΝΔ; ήταν ΠΑΣΟΚ και έλεγε ότι είναι φίλος του Αντρέα Παπανδρέου, με τη ΝΔ δεν είχε σχέση ούτε με τη Δεξιά. Ένας πασόκος εκείνης της εποχής ήταν. Να μη κάνετε έλεγχο του παρελθόντος ως Πασόκος. Εγώ δεν ήμουν ποτέ ΠΑΣΟΚ, δεξιός ήμουν, ο Βελόπουλος δεν ήταν ποτέ δεξιός έγινε τώρα μήπως πάρει καμιά ψήφο. Εγώ τον πήγα στον Καρατζαφέρη ως Πασόκο», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία ξεκαθάρισε ότι αλλάζει η πολιτική της χώρας απέναντι στους μετανάστες, «αλλά επιχειρείται η καταπολέμηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας». «Είναι προφανές ότι τα επιχειρήματα Βελόπουλου είναι προϊόν ή άγνοιας ή λαϊκισμού, η διάταξη δεν αλλοιώνει την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης», κατέληξε. «Ναι ήμουν πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, εγώ μπορώ να πω η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, εσύ μπορείς;», είπε από την πλευρά του ο κ. Βελόπουλος κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη ότι έκανε φίλο του τον «οπαδό του μπάφου, Νίκο Καρανίκα»!

τροπολογίαΑντώνης Σαμαράςειδήσεις τώραμετανάστεςΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκης