Πολιτική|19.12.2023 12:22

Τροπολογία: Αυξάνονται οι μισθοί των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την αύξηση των μισθών των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και η οποία θα ψηφιστεί αύριο, Τετάρτη, στο ερανιστικό νομοσχέδιο. Ειδικότερα, η διάταξη έχει ως εξής:

  1. Οι μικτές μηνιαίες αποδοχές Υπουργών και Αναπληρωτών Υπουργών που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιόκτητα καθορίζονται σε ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%) των μικτών μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του Πρόεδρου του Αρείου Πάγου, όπως αυτές ορίζονται με τον εκάστοτε μισθολογικό νόμο για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών.
  2. Οι μικτές μηνιαίες αποδοχές Υφυπουργών που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα καθορίζονται σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) των μικτών μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του Πρόεδρου του Αρείου Πάγου, όπως αυτές ορίζονται με τον εκάστοτε μισθολογικό νόμο για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών.

Η ρύθμιση αφορά ουσιαστικά 19 στελέχη που δεν έχουν την βουλευτική ιδιότητα, με την επιπλέον ετήσια δαπάνη να υπολογίζεται σε 408.000 ευρώ.

Κατά το Υπουργείο πρόκειται για μια ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι οι μισθοί τους θα είναι η διάμεση τιμή μεταξύ του μισθού που λαμβάνει ο κοινοβουλευτικός υπουργός και ο γενικός γραμματέας ενός υπουργείου.

Έρχεται, δε, σε συνέχεια των αυξήσεων που αναμένεται να λάβουν από 1.1.2024 οι δημόσιοι υπάλληλοι και δη οι κατέχοντες θέσεις ευθύνης.

Βουλήτροπολογίαειδήσεις τώρακυβέρνησημισθοί