Πολιτική|20.12.2023 07:13

«Ποδαρικό» με τρία κομβικά νομοσχέδια κάνει τη νέα χρονιά η κυβέρνηση - Τι θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να ανεβάσει ταχύτητες Θέλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που βάζει μπροστά μια σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων τα οποία θέλει να περάσει από την Βουλή στις αρχές της νέας χρονιάς. Στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές από το Μαξίμου επιδιώκουν να στείλουν μήνυμα πως δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική «κόπωση» και πως μία σειρά προεκλογικών υποσχέσεων θα γίνουν πράξη. 

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου - που είναι η τελευταία για τη φετινή χρονιά- θα συζητηθούν μεταξύ άλλων δύο νομοσχέδια στα οποία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα το κυβερνών κόμμα. Το πρώτο νομοσχέδιο με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» ουσιαστικά θα ανοίγει το δρόμο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων με στόχο - όπως επισημαίνεται από την κυβερνητική πλευρά  - η Ελλάδα «να γίνει περιφερειακός πόλος ανάπτυξης υπηρεσιών εκπαίδευσης». Το δεύτερο νομοσχέδιο προβλέπει μέτρα για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας και από την κυβέρνηση θέλουν να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες (π.χ. με δράσεις όπως το  ηλεκτρονικό εισιτήριο για να υπάρχει ψηφιακή ταυτοποίηση, η έναρξη των αγώνων μόνο αν λειτουργούν οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας κ.α.).

Την ίδια στιγμή με το άνοιγμα της Βουλής αμέσως μετά τις γιορτές θα κατατεθεί και ένα ακόμα κομβικό νομοσχέδιο για την κυβέρνηση που προβλέπει την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές. Μάλιστα για το συγκεκριμένο  θέμα - που εκτιμάται πως μπορεί να συμβάλει στη μείωση των ποσοστών αποχής - έχει ήδη ξεκινήσει η διαβούλευση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να σημειώσει εκ νέου πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική ατζέντα και στους φιλόδοξους στόχους, που θα γίνουν πραγματικότητα μέσα στην τετραετία. Με τον αέρα της καθαρής υπεροχής στην πολιτική σκηνή - κάτι που επιβεβαιώθηκε και από μια ακόμα δημοσκόπηση (της Opinion Poll) - στόχος είναι να στείλει σήμα  πως δεν υπάρχει χαλάρωση.

Αδιαμφισβήτητα  η μητέρα των μαχών δίνεται στο πεδίο της οικονομίας και στο γαλάζιο στρατόπεδο γνωρίζουν πως οι πολίτες περιμένουν περισσότερα στη μάχη με την ακρίβεια.  «Ξέρουμε ότι η ακρίβεια «δαγκώνει» ειδικά στο σούπερ μάρκετ αλλά πρέπει να ξέρετε ότι θα είμαστε πάνω από το πρόβλημα στηρίζοντας τους πιο ευάλωτους με διαρκείς ελέγχους ώστε να μην υπάρχει καμία ανοχή στην κερδοσκοπία» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Πέραμα επισημαίνοντας πως «δεν είναι όλα τέλεια στη χώρα μας. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα».

Ωστόσο παράλληλα με τη μάχη με τις τιμές από το Μαξίμου υπογραμμίζουν πως δεν θα μείνουν πίσω κρίσιμες αλλαγές που προβλέπονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Δεν είναι τυχαίο πως στην ομιλία που έκανε στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μάχη με μακροχρόνιες παθογένειες και σε δομικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, την αναβάθμιση των υπηρεσιών του κράτους κ.α.

Τι λέει η κυβέρνηση για το «όχι» Σαμάρα στην τροπολογία

Δεν θέλουν να δώσουν συνέχεια από την κυβέρνηση στο «όχι» που είπε  ο Αντώνης Σαμαράς στην τροπολογία για τους μετανάστες, ωστόσο περιμένουν να δουν  πως θα πορευθεί το επόμενο διάστημα ο πρώην πρωθυπουργός. Άλλωστε ήδη έχει πει πως σκοπεύει να καταψηφίσει και το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όποτε αυτό τελικά πάρει το δρόμο για την Βουλή.

Δεδομένο πάντως  είναι πως στην κυβέρνησή δεν ανέμεναν αυτή την αντίδραση από τον πρώην πρωθυπουργό, που να σημειωθεί πως δεν επέλεξε την αποχή στη χθεσινή ψηφοφορία αλλά μπήκε στην Ολομέλεια και καταψήφισε. Επίσης, δεν πέρασε απαρατήρητο πως βουλευτές που είναι κοντά στον πρώην πρωθυπουργό εξέφραζαν ενστάσεις στη συγκεκριμένη ρύθμιση αν και τελικά υπερψήφισαν λόγω κομματικής πειθαρχίας.

Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν πως οι αρμόδιοι υπουργοί εξήγησαν διεξοδικά στη Βουλή γιατί ήταν αναγκαία η τροπολογία. Βέβαια, αναγνωρίζουν πως θα μπορούσε να έχει γίνει καλύτερη και έγκαιρη ενημέρωση για το σκοπό της ρύθμισης. Ως προς την κομματική πειθαρχία τονιζόταν πως αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλα τα νομοσχέδια εκτός αν για συγκεκριμένους λόγους υπάρξει εξαίρεση.

πανεπιστήμιαΝέα ΔημοκρατίαΑντώνης Σαμαράςοπαδική βίαειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης