Πολιτική|28.03.2019 19:39

Αλλαγές στα εμπορικά σήματα της Βόρειας Μακεδονίας ζήτησαν από τον Τσίπρα

Τίμος Φακαλής

Το μέγεθος των γραμμάτων και ο τρόπος αναγραφής των εμπορικών σημάτων της Βόρειας Μακεδονίας στις ετικέτες των προϊόντων τέθηκαν μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια κλειστής σύσκεψης μεταξύ περίπου 40 επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας με τον πρωθυπουργό, με τους πρώτους να ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα την άμεση επίλυση του προβλήματος. Η συνάντηση των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια συνοδεία επιχειρηματιών την προσεχή Τρίτη.

«Εδώ και οχτώ χρόνια ως οινοπαραγωγοί αντιμετωπίζουμε στην μεγαλύτερη έκθεση κρασιών στη Γερμανία Prowein το ίδιο πρόβλημα»  είπε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε  «Οι γείτονες έχουν ένα μεγάλο περίπτερο στην είσοδο της έκθεσης και στο περίπτερο τους ανέγραφαν μόνο τη φράση Κρασιά Μακεδονίας. Από φέτος και μετά από αντιδράσεις  μας πρόσθεσαν και ένα Ν (North -Βόρεια) με πολύ μικρότερη γραμματοσειρά». 

Ο πρωθυπουργός άκουσε τις ενστάσεις των επιχειρηματιών και κατέγραψε ειδικότερα προβλήματα όπως το ζήτημα του Μακεδονικού χαλβά, του μακεδονικού οίνου αλλά και του γάλακτος που έθεσε η πλευρά μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας από τη Βόρεια Ελλάδα.  Ο Αλέξης Τσίπρας προέτρεψε τους επιχειρηματίες να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και κάθε φορά που εντοπίζουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν εφαρμόζεται να το καταγράφουν προκείμενου η ελληνική πλευρά να προχωρά σε επίσημο διάβημα.   

«Όταν η πολιτική περνά μέσα από τον άξονα της επιχειρηματικότητας, τότε είναι μονόδρομος της ανάπτυξης. Η φίλη χώρα θα μάθει να σέβεται κάποιες συμφωνίες. Εμείς είμαστε επιχειρηματίες και θα διερευνήσουμε τι δυνατότητες προσέγγισης υπάρχουν  με την γείτονα χώρα».είπε ο Άγγελος Ιατρίδης του Κτήματος Άλφα από το Αμύνταιο.  

Έναν νέο εξαγωγικό δρόμο για τη χώρα ανοίγει η Συμφωνία των Πρεσπών είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Κυριάκος  Λουφάκης. Μέχρι τώρα ένα φορτηγό περίμενε 7 και 8 ώρες στα τελωνεία. Τώρα μέσω του σιδηροδρόμου αυτό θα βελτιωθεί και τα προιόντα θα φτάνουν στην Κεντρική Ευρώπη πιο γρήγορα, πρόσθεσε ο κ Λουφάκης.

Απαντώντας στις αντιδράσεις  επιχειρηματιών οι οποίοι δεν θα συμμετάσχουν στην αποστολή με τον πρωθυπουργό την άλλη βδομάδα στα Σκόπια ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθ. Σαββάκης τόνισε ότι «πρόκειται  για επιχειρηματική αποστολή. Η γειτονική χώρα είναι μια αγορά στην  οποία δραστηριοποιούμαστε από τις αρχές του 90. Όπως και να χει μιας δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τη δραστηριότητές μας  και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε».

Ο κ. Σαββάκης τόνισε ότι στη δίωρη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές που διανοίγονται για την οικονομική κι επιχειρηματική συνεργασία μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να λυθούν και προβλήματα που αφορούν στην ανάπτυξη των ήδη πολύ καλών σχέσεων των δύο χωρών, στο επίπεδο της οικονομίας. Τέτοια θέματα αφορούν στη διπλή φορολογία και ζητήματα που εντοπίζονται σε συγκεκριμένους κλάδους.

Σκόπιαεπιχειρηματίες