Πολιτική|28.03.2019 18:02

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ πίσω από τις διακυμάνσεις στην τουρκική λίρα

Newsroom

Τη Δύση και ειδικότερα τις ΗΠΑ κατηγορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την υποτίμηση της τουρκικής λίρας λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη η ανταποκρίτρια του Open TV Μαρία Ζαχαράκη.

«Όλα αυτά είναι οργανωμένες επιχειρήσεις για πίεση στην Τουρκία από τη Δύση, με επικεφαλής την Αμερική», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, που βλέπει τη λίρα μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές να κατρακυλά κατά περίπου 5%. Στη συνάντηση που είχε σήμερα στην Άγκυρα με νέους φοιτητές και φοιτήτριες, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τις τράπεζες, χωρίς να κατονομάζει ποιες, ότι παίζουν παιχνίδια με την τουρκική λίρα ενόψει των εκλογών της Κυριακής, αλλά η Τουρκία «θα συγυρίσει τους κερδοσκόπους στην αγορά».

«Τώρα άρχισαν να λένε ότι ‘μετά τις εκλογές θα δημοσιεύσουμε τις εκθέσεις μας. Τώρα βγάλ’ τες. Τι θα ανακοινώσεις δηλαδή; Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Το ίδιο κάνατε και πριν και δεν έπιασε. Πάλι δεν θα πιάσει. Γιατί όλα αυτά δυστυχώς είναι μία πολιτική εμμονή την ώρα που η Τουρκία πάει σε εκλογές. Αυτές οι εκλογές δεν είναι γενικές εκλογές, είναι αυτοδιοικητικές. Σε τέτοιες εκλογές δεν μπορεί εσείς να σηκώνεστε να επιβάλετε οικονομικές κυρώσεις. Μετά τις αυτοδιοικητικές έχετε χρόνο, έχετε 4.5 χρόνια», είπε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος προφανώς στις ΗΠΑ και τις κυρώσεις που ετοιμάζονται να επιβάλλουν στην Τουρκία λόγω της αγοράς του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-400.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε για άλλη μια φορά τη λύση της μείωσης των επιτοκίων, διαφορετικά ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να είναι υψηλός, ενώ υποσχέθηκε ότι η ανεργία θα βελτιωθεί το καλοκαίρι (σ.σ. τουρισμός) και το ποσοστό θα πέσει σε μονοψήφια νούμερα. 

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάντουρκική λίρα