Πολιτική|22.12.2023 07:16

Πώς «αποκωδικοποιεί» τις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση: Τα θετικά μηνύματα και τα προειδοποιητικά… καμπανάκια

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μηνύματα με αποδέκτες έχουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της χρονιάς που δίνονται στη δημοσιότητα και ενώ στην κυβέρνηση έχουν ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό για το 2024. Το καθαρό γαλάζιο προβάδισμα επιβεβαιώνεται και στις χθεσινές μετρήσεις, που δείχνουν πως παραμένει μεγάλη η «ψαλίδα» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Βέβαια, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις με κυριότερο το πρόβλημα της ακρίβειας, που χτυπά όχι μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και την μεσαία τάξη. Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις των πολιτών αναφορικά με δύο νομοσχέδια που θέλει να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση: για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά και για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Merton Analysis, από τους ερωτηθέντες που δηλώνουν πως ανήκουν στην «μεσαία τάξη» το 29% δηλώνει ότι θα ξοδέψει λιγότερα στις γιορτές σε σχέση με πέρυσι, ενώ στον αντίποδα το 24% λέει ότι θα ξοδέψει περισσότερα. Μόνον εκείνοι που αυτοπροσδιορίζονται ως «ανώτερη τάξη» δηλώνουν κατά πλειοψηφία ότι θα ξοδέψουν περισσότερα φέτος, ενώ αντίθετα όσοι δηλώνουν πως ανήκουν στην εργατική τάξη, οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι αναφέρουν σε πολύ μεγάλα ποσοστά ότι θα ξοδέψουν λιγότερα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία της Pulse για ένα κρίσιμο για την κυβέρνηση θέμα που είναι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Το σχετικό νομοσχέδιο συζητήθηκε ήδη στο υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο, ενώ ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων» το 47% απαντά σίγουρα/μάλλον θετικά, ενώ το 40% απαντά σίγουρα/μάλλον αρνητικά. Στην ερώτηση «λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων: Με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;» το 30% απαντά «θα επιθυμούσα να μην επιτραπεί» αλλά το 26% σημειώνει ότι θα προτιμούσε να επιτραπεί και το 28% λέει ότι «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί». Αδιάφορο για το ζήτημα δηλώνει το 5% των ερωτηθέντων, ενώ το 11% δήλωσε «δεν ξέρω ή δεν απαντώ».

Την ίδια στιγμή, ένα θέμα που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Το ακριβές timing κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν είναι ακόμα γνωστό και μένει να φανεί αν τελικά θα πάει για μετά από τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με την Pulse στην ερώτηση «πολιτικός γάμος ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;» τo 20% λέει «θα επιθυμούσα να επιτραπεί», το 32% δηλώνει «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί», ενώ το 10% δηλώνει ότι του είναι αδιάφορο τι θα γίνει. Ωστόσο, ένας στους τρεις ερωτηθέντες δηλώνει πως θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί.

Την ίδια στιγμή το 56% των ερωτηθέντων απαντά «μάλλον αρνητικά» ή «σίγουρα αρνητικά» στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου;». Την ίδια στιγμή το 36% απαντά στο ίδιο ερώτημα «σίγουρα θετικά» η «μάλλον θετικά».

Όταν το ερώτημα για τα παιδιά εξειδικεύεται με τη διατύπωση «αναγνώριση παιδιών ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;» το 42% δηλώνει ότι θα προτιμούσε ή δεν έχει πρόβλημα αν επιτραπεί η νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου, ενώ το 47% απαντά ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί. Το 5% των ερωτηθέντων δηλώνει αδιάφορο για το τι θα γίνει, ενώ το 6% δηλώνει «δεν ξέρω - δεν απαντώ».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τα ποσοστά των κομμάτων

Την καθαρή πρωτιά διατηρεί το κυβερνών κόμμα και στις δυο χθεσινές δημοσκοπήσεις, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει πολύ μεγάλο προβάδισμα στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός». Πάντως, στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν υπάρχει εφησυχασμός και παρακολουθούν τις τελευταίες μετρήσεις που δείχνουν πως υπάρχει μια μικρή άνοδος σε κόμματα που κινούνται προς τα δεξιά της Ν.Δ. Τώρα μένει να φανεί αν αυτό έχει σχέση με την χρονική συγκυρία που έγιναν οι μετρήσεις (είχε προηγηθεί η συζήτηση για το μεταναστευτικό) ή το κλίμα αυτό θα διατηρηθεί και στις δημοσκοπήσεις της νέας χρονιάς.

Να σημειωθεί εδώ πως:

- Στην εκτίμηση ψήφου σύμφωνα με την Merton Analysis η Νέα Δημοκρατία είναι στο 38% (από 38.2% στην μέτρηση του Νοεμβρίου) και στη δεύτερη θέση - με διαφορά - είναι το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ με 14% (να σημειωθεί εδώ πως είχε 15,3% στην προηγούμενη μέτρηση). Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 12.4% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 10%. Δημοσκοπική άνοδο καταγράφει η Ελληνική Λύση που είναι στο 7,2% (από 5,7% τον προηγούμενο μήνα) και ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 3.7%, το κόμμα «Νίκη» επίσης με 3.7% και οι Σπαρτιάτες με 3%. Όσον αφορά στη «Νέα Αριστερά» σύμφωνα με την δημοσκόπηση είναι στο 2.4%

- Σύμφωνα με την Pulse -με κατανομή των αναποφάσιστων- η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 37% (από 38% στην προηγούμενη μέτρηση), το ΠΑΣΟΚ μένει σταθερό στο 15% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 14%, το ΚΚΕ με 10%, η Ελληνική Λύση με 6%, οι Σπαρτιάτες και το κόμμα «Νίκη» με 3,5%, και η Πλεύση Ελευθερίας με 3%. Η Νέα Αριστερά είναι στο 2,5%.

ομοφυλόφιλοιΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαιδιωτικά πανεπιστήμιαειδήσεις τώραδημοσκοπήσεις