Πολιτική|24.12.2023 07:11

Να μην υπάρξουν διαρροές προς τα δεξιά θέλει η ΝΔ: Ποια στρατηγική υιοθετεί ενόψει ευρωεκλογών

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με προσοχή παρακολουθούν τις εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη στο κυβερνών κόμμα και ήδη σχεδιάζουν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν ενόψει ευρωεκλογών. Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις διατηρείται το μεγάλο «γαλάζιο» προβάδισμα και δεν κλείνει η ψαλίδα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, την ίδια στιγμή δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως κάποια από τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά διατηρούν τα ποσοστά τους και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν μικρή άνοδο στις μετρήσεις.

Στο κυβερνών κόμμα θα περιμένουν και τις μετρήσεις του Ιανουαρίου για να δουν αν πρόκειται για μια τάση που θα συνεχιστεί ή είναι κάτι συγκυριακό. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να συνδέεται με την πρόσφατη συζήτηση που πυροδότησε στη Βουλή η τροπολογία για τους μετανάστες. Υπενθυμίζεται πως την εν λόγω τροπολογία - που πέρασε με 262 «ναι» - την καταψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και τρία κόμματα της αντιπολίτευσης (η Ελληνική Λύση, η Νίκη, οι Σπαρτιάτες).

Στην Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τα ανοίγματα στο κεντρώο χώρο, ωστόσο ταυτόχρονα δεν θέλουν να χάσουν ένα παραδοσιακό κοινό και να αφήσουν χώρο για άλλους «ενοίκους» στη δεξιά πολυκατοικία. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε ένα μπαράζ δηλώσεων από κορυφαίους υπουργούς πως δεν αλλάζει η μεταναστευτική πολιτική, ενώ μπροστά βγήκε μεταξύ άλλων ο Αδωνις Γεωργιάδης που είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να μιλήσει σε ένα δεξιό ακροατήριο.

Παράλληλα την προηγούμενη εβδομάδα ένα θέμα που πυροδότησε πολιτικές κόντρες ήταν η απόφαση να αποσυρθεί η ροζ σημαία -ένα εικαστικό έργο για την ενδοοικογενειακή βία- από το προξενείο στη Νέα Υόρκη. Η κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρή κριτική από ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες διαφωνία υπήρξε και στο εσωτερικό της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας από την Ντόρα Μπακογιάννη. Να σημειωθεί πως στο θέμα είχε αναφερθεί ο επικεφαλής της Νίκης, με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη να απαντά στα βέλη εξ αριστερών λέγοντας πως η σχετική εντολή δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών πριν την τοποθέτηση του κυρίου Νατσιού.

Στο κυβερνών κόμμα το επόμενο διάστημα σκοπεύουν να ανεβάσουν ταχύτητες και να τονίσουν το διακύβευμα της αναμέτρησης των ευρωεκλογών, καθώς θέλουν να αποφύγουν μια χαλαρή ψήφο. Με μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων αλλά και με στοχευμένες παρεμβάσεις στην οικονομία οι «γαλάζιοι» θέλουν να συσπειρώσουν την εκλογική τους βάση και να τονίσουν πως σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων δεν υπάρχουν περιθώρια για ψήφο διαμαρτυρίας.

Τα μηνύματα Σαμαρά

Δεν πέρασε απαρατήρητο στο Μαξίμου το γεγονός πως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όχι απλά διαφώνησε με την τροπολογία για τους μετανάστες αλλά πήγε στη Βουλή και καταψήφισε. Στο κυβερνών κόμμα δεν θέλουν να δώσουν συνέχεια στο θέμα αλλά αναμένουν και νέο «χτύπημα» του πρώην πρωθυπουργού, καθώς έχει ήδη πει πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα πριν από ένα μήνα στο ερώτημα αν ενστερνίζεται την άποψη ότι η ΝΔ κινδυνεύει από τα δεξιά της είχε απαντήσει πως «η Ν.Δ. δεν κινδυνεύει από τα σημερινά κόμματα που βρίσκονται δεξιότερά της, που άλλωστε δεν εκφράζουν τις νέες αναζητήσεις της κοινωνίας. Κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της». Τότε είχε σημειώσει πως «όταν στοχεύει αποκλειστικά στο Κέντρο, τη στιγμή που η κοινωνία κινείται δεξιότερα, κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της», ενώ είχε τονίσει πως η κοινωνία κινείται δεξιότερα -όχι μόνο στην Ελλάδα- αλλά και στην Ευρώπη.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ενδιαφέρον έχουν τα τελευταία ευρήματα των δημοσκοπήσεων για την Ελληνική Λύση, το κόμμα Νίκη και τους Σπαρτιάτες. Στην εκτίμηση ψήφου σύμφωνα με την Merton Analysis η Ελληνική Λύση είναι στο 7,2% και καταγράφει άνοδο, καθώς τον προηγούμενο μήνα είχε 5,7%. Το κόμμα «Νίκη» είναι στο 3.7% σημειώνοντας δημοσκοπικά οριακή άνοδο (από 3.3% τον προηγούμενο μήνα), ενώ στη μέτρηση του Δεκεμβρίου οι Σπαρτιάτες είναι στο όριο του 3% (από 3.8% τον προηγούμενο μήνα)

Σύμφωνα με την Pulse - με κατανομή των αναποφάσιστων - η Ελληνική Λύση είναι με 6% και καταγράφει μικρή άνοδο σε σχέση με την δημοσκόπηση του προηγούμενου μήνα (είχε 5.5%). Στην μέτρηση μικρή άνοδο έχει και το κόμμα Νίκη που εμφανίζεται να πηγαίνει απο 3% στο 3,5%, ενώ στο 3.5% είναι οι Σπαρτιάτες.

Υπενθυμίζεται πως στις εθνικές εκλογές του καλοκαιριού οι Σπαρτιάτες είχαν 4.68%, η Ελληνική Λύση 4.44% και το κόμμα Νίκη 3.7%.

ειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΕυρωεκλογές