Πολιτική|28.12.2023 07:12

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόεδρος… πιστωτής ο Κασσελάκης – Μια διαρροή που προκαλεί ερωτήματα

Σπύρος Ραπανάκης

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή διαρροή από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο Στέφανος Κασσελάκης βάζει το χέρι στην τσέπη ο ίδιος και θα δανείσει εξαψήφιο ποσό - άνω  των 200.000 ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες- προκειμένου να κλείσει το 2023 χωρίς χρέη και να πραγματοποιηθεί η καταβολή του δώρου στους εργαζόμενους των μέσων ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαρροή που προκάλεσε αίσθηση

Οι πηγές της Κουμουνδούρου βάζουν στο κάδρο της ευθύνης τους πρώην γραμματείς, Δ. Τζανακόπουλο και Π. Σκουρλέτη, καθώς αφήνουν αιχμές πως δεν έγινε προσπάθεια εξορθολογισμού των οικονομικών του κόμματος. Συνεργάτες του Π. Σκουρλέτη ωστόσο επισημαίνουν ότι επί των ημερών του στην  θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, εξοφλήθηκε το δάνειο επτά εκατομμυρίων ευρώ που είχε πάρει το κόμμα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ενώ υπήρξε εξορθολογισμός όσον αφορά τον αριθμό και το μισθολογικό κόστος των επαγγελματικών στελεχών. Μάλιστα σε συνεργασία με τον αείμνηστο Μίμη Δαρειώτη το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης διατέθηκε για την αποπληρωμή των δόσεων του δανείου στην Εθνική Τράπεζα. Χωρίς ούτε ένα ευρώ χρέος παρέδωσε όμως και ο Δ. Τζανακόπουλος, σύμφωνα με τα στοιχεία, κάτι που επικαλούταν συχνά και ο ιδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Η διαρροή του περιβάλλοντος Κασσελάκη προκαλεί αίσθηση, αφενός διότι στην σύγχρονη πολιτική ιστορία συναντούμε για πρώτη φορά μια αντίστοιχη κίνηση, πρόεδρος κόμματος να δημοσιοποιεί ότι δανείζει ο ίδιος προκειμένου να καλύψει ανάγκες του και δη των μέσων ενημέρωσης του. Αφετέρου διότι οι αιχμές για κακοδιαχείριση και μη εξορθολογισμό των οικονομικών τα προηγούμενα χρόνια, αντικειμενικά αφορούν τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Η ανησυχία πάντως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και των μέσων είναι μεγάλη, καθώς επί της ουσίας πρόκειται για ακόμη μια παραδοχή ότι το μέλλον στα οικονομικά του κόμματος είναι δυσοίωνο. Κάτι που έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο πρόεδρος του, στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη στο ΚΟΝΤΡΑ όταν τόνιζε ότι η μειωμένη κατά 3 εκατομμύρια ευρώ κρατική χρηματοδότηση επιφέρει δυσκολίες.

Επιπλέον δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί το ακριβές ποσό και το ποθεν, αν δηλαδή πρόκειται για προσωπικά χρήματα του ίδιου ή εταιρείας. Ενώ παραγνωρίζεται και η πολιτική παράμετρος που έγκειται στον οικονομικό έλεγχο του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΠάνος ΣκουρλέτηςΔημήτρης ΤζανακόπουλοςΑλέξης ΤσίπραςΣτέφανος Κασσελάκης