Πολιτική|29.03.2019 08:23

Ελιγμός για να αποφευχθεί η σύγκρουση με τον SSM

Βούλα Κεχαγιά

Σε μια κίνηση ελιγμού ώστε να αποφευχθεί πιθανή σύγκρουση με τον SSM και σε δεύτερο χρόνο η πιθανότητα μη επιστροφής των κερδών των ελληνικών ομολόγων, ύψους 1 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση «υποχώρησε» χθες στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας ως προς το ύψος του υπολοίπου των επιχειρηματικών δανείων. Η κυβέρνηση έκανε αυτήν την επιλογή γνωρίζοντας τα τελευταία 24ωρα πως παράγοντες της ΕΚΤ έθεταν προσκόμματα ως προς τα επιχειρηματικά δάνεια, επιδεικνύοντας διάθεση να εισηγηθούν τη μη καταβολή του 1 δισ. από τη διακράτηση των κερδών των ελληνικών ομολόγων στο Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Για την ακρίβεια, μετά την ένσταση που υπέβαλε ο SSM για τα επιχειρηματικά δάνεια και με βάση πως τόσο ο μηχανισμός όσο και η ΕΚΤ συμμετέχουν στη μεταμνημονιακή παρακολούθηση της χώρας, το οικονομικό επιτελείο έκρινε πως θα πρέπει να γίνει αυτή η υποχώρηση ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως «όσοι κουνούν το δάχτυλο στην κυβέρνηση, ξεχνούν ότι ουδέποτε συμπεριέλαβαν τα επιχειρηματικά δάνεια στις ρυθμίσεις», αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο αιχμές σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν αντίστοιχα θέματα στο παρελθόν.

Χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε εκ νέου στη Συμφωνία των Πρεσπών, εξ αφορμής της συμμετοχής του στην προεκλογική εκδήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Μακεδονία, Χρήστου Γιαννούλη. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «κάποιοι που στο πολιτικό χρηματιστήριο ξέρουν να πωλούν πατριδοκαπηλία και πατριωτισμό, φρόντισαν να αφήσουν καθηλωμένες τις δυνάμεις του τόπου για να φτιάξουν τις δικές τους καριέρες. Αν και γνώριζαν ότι η μόνη προοπτική για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία ήταν η συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς, προσπαθούσαν να χτίσουν τείχη στους γείτονες, αλλά έχτιζαν τείχη στη χώρα τροφοδοτώντας τον αλυτρωτισμό τους».

Κυβερνητικές πηγές άφησαν αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν αντίστοιχα θέματα στο παρελθόν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «εμείς ήρθαμε για να δούμε την αλήθεια κατάματα, δεν μείναμε στα συνθήματα και προσπαθήσαμε να βρούμε τη γλώσσα της αλήθειας, αυτή που μετά 30 χρόνια έρχεται μέσα από μια ιστορική συμφωνία να κατοχυρώσει την ιστορικότητα και την ελληνικότητα της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας». Ο πρωθυπουργός, μιλώντας από στήθους, επιτέθηκε στους «γνωστούς κάποιους που κυβέρνησαν τον τόπο, δεν είχαν ντροπή να ξεπουλήσουν τα ασημικά στην τρόικα και έλεγαν από το βήμα της ΔΕΘ πως η Θεσσαλονίκη είναι η συμπρωτεύουσα, αλλά είχαν πολιτικό σχέδιο που την οδηγούσαν να είναι φτωχομάνα, που βγάζει μεν τα καλύτερα παιδιά, αλλά τα στέλνει μακριά από τη Θεσσαλονίκη.

Επέμεινε πως η μάχη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ιδιαίτερα αυτή για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ομοιότητες με τη μάχη των ευρωεκλογών και τόνισε πως θα αναμετρηθούν το προοδευτικό και η συντήρηση. Εξ αυτού του λόγου καλωσόρισε σ’ αυτόν τον αγώνα όλους όσοι δεν προέρχονται από τη «μήτρα της Αριστεράς», αλλά από άλλες δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, λέγοντας πως «εδώ είναι το σπίτι σας».

Στο Βουκουρέστι

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στο Βουκουρέστι, όπου θα πραγματοποιήσει το πρωί διμερή συνάντηση με τη Ρουμάνα ομόλογό του, Βιόριτσα Ντανσίλα. Κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης πρόκειται να συζητηθούν θέματα ανάπτυξης και περαιτέρω σύσφιγξης της συνεργασίας των δύο χωρών στις διμερείς οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις, μεταφορών, ψηφιακής πολιτικής και διασυνδεσιμότητας. Δεδομένου ότι η Ρουμανία κατέχει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, οι δύο πρωθυπουργοί θα ενισχύσουν τον συντονισμό τους ως προς τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, τη μετανάστευση και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Το απόγευμα θα λάβει χώρα η 7η Τετραμερής Συνάντηση Ελλάδας - Ρουμανίας – Σερβίας - Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και των υπουργών Μεταφορών των χωρών. Κατόπιν πρότασης της Ελλάδας αναμένεται να συμφωνηθεί η σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εδαφικής Συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών, στον οποίο καθοριστικό ρόλο προορίζεται να διαδραματίσει η πόλη της Θεσσαλονίκης.

πρώτη κατοικίαSSMΕΚΤ