Πολιτική|29.03.2019 08:27

Φώφη Γεννηματά: «Κανένα προσωπείο δεν σώζει τον Τσίπρα»

Φώφη Γιωτάκη

Ανοιγμα και βήματα προσέγγισης προς τους ανθρώπους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές επιχειρεί η Φώφη Γεννηματά, θεωρώντας το αυριανό Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ αφετηρία για τη δυναμική επανεκκίνηση της παράταξης εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων. Χθες η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, παρότι άσκησε σκληρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν απέφυγε να αναγνωρίσει ότι σε αυτόν τον χώρο «υπάρχουν προοδευτικοί άνθρωποι που έχουν δώσει αγώνες για την Αριστερά, αγώνες τους οποίους εμείς σεβόμαστε».

Μιλώντας δε στο Πρώτο Πρόγραμμα η κυρία Γεννηματά επανέλαβε ότι μετά τις εκλογές, όταν «δεν θα υπάρχει πια ο κ. Τσίπρας και αυτή η παρέα», θα ανοίξει ο διάλογος με τους προοδευτικούς ανθρώπους. «Τίποτα δεν μας χωρίζει από τους ανθρώπους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, έχοντας την ελπίδα και την προσδοκία πως είναι πραγματικά κάτι νέο και πως είναι πραγματικά ένα προοδευτικό κόμμα. Σήμερα όμως οι μάσκες έπεσαν και κανένα προσωπείο δεν πρόκειται να σώσει τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του» υποστήριξε και δεσμεύτηκε στη συνέχεια ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβερνήσεις που «θα συνεχίσουν τη συντηρητική πολιτική που ασκεί όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ακροδεξιάς».

«Μόνο η ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ θα αποτρέψει τη δεξιά παλινόρθωση και θα οδηγήσει σε προοδευτική κατεύθυνση»

Αντίπαλος η ΝΔ Ωστόσο για την κυρία Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ στο σύνολό του η ψήφος στη ΝΔ δεν συνεπάγεται «απαλλαγή από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συντηρητικές και παρακμιακές του πολιτικές». Στο προγραμματικό κείμενο που θα κατατεθεί, άλλωστε, προς έγκριση αύριο στο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, αφού επισημαίνεται ότι «μόνο η ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής θα σημάνει ήττα και των δύο, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, και θα αποτρέψει τη δεξιά παλινόρθωση, θα οδηγήσει τη χώρα σε προοδευτική κατεύθυνση», υπογραμμίζεται σε όλους τους τόνους ότι «ο πολιτικός και ιδεολογικός μας αντίπαλος είναι η Νέα Δημοκρατία».

Το σχετικό απόσπασμα διαπιστώνει τα εξής: «Η Νέα Δημοκρατία και σήμερα εκφράζει ό,τι πιο συντηρητικό και οπισθοδρομικό για τον τόπο. Ο κ. Τσίπρας φεύγει, όχι άλλο δεξιά το τιμόνι της χώρας. Η ΝΔ είναι αυτή που ευθύνεται για τον εκτροχιασμό της Οικονομίας με την καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή 2004-2009, που οδήγησε στα μνημόνια και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Είναι αυτοί που βάφτισαν “επανίδρυση” τη διάλυση του κράτους. Είναι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που σήμερα μιλά ανοιχτά για μια ανάπτυξη για τις “ελίτ”, για την παράδοση της δημόσιας περιουσίας, τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, που αντιμάχεται τις συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν αποτελεί λύση η επιστροφή της Δεξιάς. Η χώρα δεν έχει ανάγκη, αποδοκιμάζοντας τον απερχόμενο πρωθυπουργό, να επιλέξει έναν επίδοξο αντικαταστάτη του που δεν διαθέτει ουσιαστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Που προσδοκά να ολοκληρώσει τις συμφωνίες υποταγής η σημερινή κυβέρνηση, για να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της χώρας ως έχουν».

Μετά τον Φύσσα όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει Χρυσή Αυγή

Κάλεσμα, ειδικάπρος τους νέους και τις νέες, στον αγώνα εναντίον του φασισμού και της ακροδεξιάς, απηύθυνε χθες από το Κερατσίνι η Φώφη Γεννηματά, ανοίγοντας με την ομιλία της εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Η κυρία Γεννηματά, κάνοντας αναφορά στη Χάνα Αρεντ, που είχε γράψει για τον φασισμό στην καθημερινή ζωή, στη «διπλανή πόρτα», ξεκίνησε να εξηγεί πως στο Κερατσίνι, σε μια περιοχή αγώνων για μια καλύτερη και πιο δίκαιη ζωή, «βγήκε και το φίδι από το αβγό: δολοφονήθηκε από τους φασίστες ο Παύλος Φύσσας».

«Ηταν η τραγική στιγμή», συνέχισε η κυρία Γεννηματά, που όλη η ελληνική κοινωνία είδε το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής. Σημείο χωρίς επιστροφή. Δεν είδε το προσωπείο των δήθεν «τιμωρών» του πολιτικού συστήματος. Αλλά το πρόσωπο εκείνων που οι τραμπουκισμοί τους είναι απολύτως συνειδητοί και εντάσσονται σε οργανωμένο σχέδιο. Νεοναζιστικό σχέδιο» δήλωσε και συμπλήρωσε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς τους πολίτες: «Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα κανείς δεν δικαιούται να πει ότι δεν γνωρίζει».

Η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ έσπευσε να υπενθυμίσει ότι ήταν το ΠΑΣΟΚ που ζήτησε να χαρακτηριστεί η Χρυσή Αυγή εγκληματική και ναζιστική οργάνωση, με προκάλυμμα ενός πολιτικού κόμματος. Απευθυνόμενη, δε, στην κυβέρνηση, της απέδωσε ευθύνες για την καθυστέρηση της δίκης και για την πρότασή της σχετικά με τον νέο Ποινικό Κώδικα.

«Δεν γίνεται σήμερα να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα» τόνισε χαρακτηριστικά και συνέδεσε τη μάχη εναντίον της ακροδεξιάς με τη μάχη των φετινών ευρωεκλογών. Στο σημείο αυτό ανακοίνωσε ότι ο Γιώργος Καμίνης θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές, θυμίζοντας επίσης ότι ως δήμαρχος Αθηνών το 2013 απαγόρευσε να γίνει το προπαγανδιστικό και διχαστικό συσσίτιο στην πλατεία Συντάγματος, χρησιμοποιώντας τη φράση του Ηλία Ηλιού «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα».

Οι ομιλητές της εκδήλωσης δεν ξέχασαν να αναφερθούν, τέλος, σε όλους όσοι ανέλαβαν με προσωπικό κόστος δράση στη μεγάλη δίκη της χρυσαυγίτικης εγκληματικής οργάνωσης. «Είναι τόσο αναγκαίο να τελειώσει. Αυτή η μάνα δεν μπορεί να είναι και να μείνει μόνη. Πρέπει να νιώθει ότι είμαστε πολλοί στο πλευρό της» κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ζητώντας έμπρακτη αλληλεγγύη στη μητέρα του Παύλου Φύσσα για τον αγώνα που δίνει.

ΚΙΝΑΛεκλογέςΦώφη Γεννηματά