Πολιτική|03.01.2024 07:36

Κασσελάκης κατά Συρίγου: Κάνει δώρο στον Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης - Προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό

Newsroom

«Πλάι σε έναν Ερντογάν που προσπαθεί εδώ και καιρό να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήρθε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ κ. Συρίγος να υπερθεματίζει ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη και το 97% της δεν έχει καμία αξία», αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Όταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Ερντογάν, τα «δεν εννοούσα αυτό» περιττεύουν», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει: «αμέσως μετά την επανεκλογή του, το 2023, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «υποχωρήσεις». Μετά ακολούθησαν οι «υποκλίσεις» και τη 2η μόλις μέρα του 2024, περνάμε σε «Συνθήκη χωρίς αξία».

«Να γνωρίζουν ότι όσο και αν προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό μέσω τέτοιων δηλώσεων, θα τον βρουν σύσσωμο απέναντί τους», τονίζει ο ίδιος.

«Και βεβαίως, η Πατριωτική Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέκκλιση ούτε κατά ένα εκατοστό από την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», αναφέρει καταληκτικά.

 

Τι είπε ο Άγγελος Συρίγος

Ο Άγγελος Συρίγος μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατικοποίηση», ενώ στην επισήμανση δημοσιογράφων πως και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλά για αναθεώρηση, ο ίδιος απάντησε ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα τεράστιο πράγμα. Είναι μια βασική συμφωνία, έχει άλλες 14 συμφωνίες, παραρτήματα κλπ. Το 97% όλων αυτών στο σήμερα δεν έχει καμία αξία».

«Τα μόνα τα οποία έχουν αξία στο σήμερα είναι αυτά που ορίζουν σύνορα της Τουρκίας έναντι των γειτονικών χωρών. Αυτό έχει αξία στο σήμερα. Οι Τούρκοι εμμένουν ότι έχει αξία στο σήμερα το καθεστώς αποστρατικοποιήσεως, το οποίο όμως είναι παρωχημένο εκ των πραγμάτων» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

Διευκρινήσεις από τον Συρίγο

Σε νέες του δηλώσεις, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και πρώην υφυπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε ότι «εάν κάτι είναι παρωχημένο δε σημαίνει ότι αναθεωρείται». «Εκείνο που είπα ρητώς είναι ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, στο σύνολο σχεδόν των διατάξεών της δεν έχει καμία σημασία στο σήμερα. Είναι παρωχημένη. Ούτε έχουν σημασία οι διατάξεις συμμαχικών νεκροταφείων, ούτε οι διατάξεις περί επιστροφής αιχμαλώτων, ούτε έχουν σημασία οι διατάξεις που αφορούν στην αποστρατιωτικοποίηση, διότι αναφέρονται και σε άλλα μέσα που υπήρχαν τότε, στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο militaire.gr.

Στη συνέχεια ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι το μοναδικό που έχει σημασία στην Συνθήκη της Λωζάνης είναι οι διατάξεις για τα σύνορα και τις δύο μειονότητες, οι οποίες «όμως λόγω της τουρκικής πρακτικής έχουν αποκτήσει θεωρητική σημασία.Υπό την έννοια ότι η ελληνική μειονότητα έχει εξοντωθεί σχεδόν πλήρως στην Τουρκία και δεν υπάρχει δυνατότητα προσφυγής σε κάποιο διεθνές δικαστήριο». 

Παράλληλα χαρακτήρισε «ιστορικό κείμενο» την Συνθήκη της Λωζάνης προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «σε καμία χώρα δεν ασχολείται κάποιος με μια Συνθήκη που γράφτηκε πριν 100 χρόνια». «Η εμμονή μας σε διατάξεις παρωχημένες είναι αυτή που μας έχει οδηγήσει σε ορισμένες ακραίες καταστάσεις στο σήμερα. Δηλαδή να συζητάμε ακόμα και σήμερα τις διατάξεις περί αποστρατικοποίησης. Είναι κάτι νεκρό» είπε.

Ερωτώμενος για την Τουρκία ο Άγγελος Συρίγος ανέφερε ότι η όταν μιλά για αναθεώρηση αναφέρεται σε θέματα των συνόρων και των μειονοτήτων για να σημειώσει πως το διεθνές δίκαιο προβλέπει πως οι συνθήκες που περιλαμβάνουν συμφωνίες για σύνορα δεν αλλάζουν με τίποτα στον κόσμο.

ΣΥΡΙΖΑΆγγελος ΣυρίγοςΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώραΣυνθήκη της ΛωζάνηςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν