Πολιτική|03.01.2024 22:08

Ανασχηματισμός: Ο στόχος των «διορθωτικών» κινήσεων Μητσοτάκη και η «καραμπόλα» για το υπουργείο Εργασίας - Ποια τα τηλέφωνα που τελικά... δεν χτύπησαν

Newsroom

Με «διορθωτικές» κινήσεις άλλαξε το κυβερνητικό σχήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με κυβερνητικές πηγές να λένε πως αυτό έγινε με στόχο να δοθεί βάρος στην υγεία και την ασφάλεια.

Οι αλλαγές αυτές, που ανακοινώθηκαν από τον Παύλο Μαρινάκη το απόγευμα της Τετάρτης (3/1), άφησαν εκτός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και εκτός της κυβέρνησης τον Γιάννη Οικονόμου.

Για πολλοστή φορά στο πόστο του μετακινείται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που αφήνει το υπουργείο Υγείας.

Τη θέση του παίρνει ο Άδωνις Γεωργιάδης που είχε θητεύσει στο υπουργείο «με επιτυχία» -όπως λένε κυβερνητικές πηγές- και επί κυβερνήσεων του Αντώνη Σαμαρά.

Η «καραμπόλα» για το υπουργείο Εργασίας

Οι ανακοινώσεις του «μίνι ανασχηματισμού» καθυστέρησαν επειδή δεν είχε κλειδώσει το πρόσωπο που θα αναλάμβανε το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN.

Ειδικότερα, είχαν συζητηθεί τα ονόματα του Βασίλη Σπανάκη, που είναι υφυπουργός Εργασίας, του Κώστα Τσιάρα, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και του Ιωάννη Μπούγα, υφυπουργού Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, τα τηλέφωνα δεν χτύπησαν στα τρία πρόσωπα και τελικά επιλέχθηκε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Επίσης, υπήρξε και το όνομα του Θεόδωρου Ρουσόπουλου που τελικά δεν επελέγη καθώς στις 22 Ιανουαρίου αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, μία θέση που και ο ίδιος επιθυμεί πολύ.

Τα «αγκάθια» που οδήγησαν στην απομάκρυνση Οικονόμου

Όλα ξεκίνησαν με την επίθεση των Κροατών το καλοκαίρι, σε βάρος φιλάθλων της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αν και τότε όλοι είχαν «καλύψει» τον κ. Οικονόμου, λέγοντας πως μόλις είχε αναλάβει υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η εικόνα του άρχισε να «γκριζάρει».

Αμέσως μετά, ήρθε η απόφαση για τα ΜΑΤ στις θύρες των οργανωμένων, κάτι που δεν έλυσε προβλήματα αλλά αντιθέτως προέκυψαν πολλά προβλήματα στα γήπεδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Των παραπάνω ακολούθησαν περιστατικά με πυροβολισμούς από αστυνομικούς, με χαρακτηριστικό τον θάνατο του 17χρονου στη Βοιωτία.

Μετά, υπάρχει το ζήτημα της επιστροφής της τρομοκρατίας, με χαρακτηριστική τη βόμβα που τοποθετήθηκε στην έδρα των ΜΑΤ. Εδώ σημειώνεται πως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι ο μόνος που έχει συνδέσει το όνομά του με την εξάρθρωση των μεγαλύτερων τρομοκρατικών οργανώσεων στη χώρα.

Έπειτα, υπήρξαν πολλά περιστατικά με ληστείες και δολοφονίες, με το τελευταίο περιστατικό στο Γκάζι όπου πυροβολήθηκαν τρία άτομα.

Παράλληλα, υπήρχαν παράπονα για την ελλιπή λειτουργία της εμφανής αστυνόμευσης, καθώς όλοι ρωτούσαν «πού είναι οι ομάδες ΔΙΑΣ, πού είναι η Άμεση Δράση».

Όλα αυτά τα έκανε χειρότερα το περιστατικό με τη φωτοβολίδα στου Ρέντη, όπου αστυνομικός έχασε τη ζωή του.

Αλλαγές ενόψει των κρίσεων στην ΕΛΑΣ

Υπογραμμίζεται πως αυτές οι αλλαγές δεν είναι τυχαίες, καθώς ο Ιανουάριος είναι μήνας των κρίσεων στην Ελληνική Αστυνομία. Πρόκειται για τον μήνα που αναμένονται αλλαγές στην ηγεσία.

Τέλος, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αναμένονται οι μεγαλύτερες αλλαγές που έχουμε δει ποτέ -και δομικές και σε πρόσωπα.

Όλες οι αλλαγές

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος

Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Υφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΔόμνα ΜιχαηλίδουΓιάννης Οικονόμουειδήσεις τώραανασχηματισμόςΜιχάλης ΧρυσοχοΐδηςΆδωνις Γεωργιάδης