Πολιτική|06.01.2024 06:45

ΠΑΣΟΚ: Ο στόχος της κυβερνησιμότητας και τα πίσω μπρος Μητσοτάκη

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με αιχμή του δόρατος το ζήτημα της ακρίβειας ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ να «χτυπήσει» την κυβέρνηση, από την στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν -κατά τους ίδιους- ότι η ακρίβεια είναι εδώ! Σύμφωνα, άλλωστε, με τα προσωρινά στοιχεία της Εurostat ο γενικός πληθωρισμός κινήθηκε για έναν ακόμα μήνα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα (3,7%) από τον αντίστοιχο στην Ευρωζώνη (2,9%) αλλά και από αυτόν άλλων χωρών όπως της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.

Στο ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν ότι η ελληνική οικογένεια αναγκάστηκε να πληρώσει το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι ακριβότερα έως και 11,4% σε σχέση με πέρυσι, την  ίδια ώρα που και άλλα βασικά είδη διατροφής, όπως το βρεφικό γάλα, πωλούνται στη χώρα μας σε εξωπραγματικά πολλαπλάσιες τιμές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου οι πολίτες απολαμβάνουν πολύ υψηλότερα εισοδήματα

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη θυμίζουμε με νόημα ότι πρότεινε στην κορύφωση του κύματος της ακρίβειας τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης, που θα μπορούσε σε συνδυασμό με δρακόντειους ελέγχους στην αγορά και αξιοποίηση των ηλεκτρονικών μέσων από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να προστατέψει τα εισοδήματα των πολιτών

Δεύτερο κόμμα  

Στο μεταξύ, στη Χαριλάου Τρικούπη παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι σε ότι αφορά τις επικείμενες ευρωεκλογές. «Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο στις ευρωεκλογές και δείχνει μετά τις εθνικές εκλογές ότι είναι το μόνο κόμμα, που συνεχίζει να έχει μια ανοδική τάση», λένε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας όμως ότι «αυτό που αφορά τους πολίτες είναι το ζήτημα της ακρίβειας, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος, το ιδιωτικό χρέος, η αδυναμία εκ μέρους της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα προκειμένου να ενισχυθούν οι μισθοί και να αντιμετωπιστεί το οξύ στεγαστικό πρόβλημα».

Να σημειωθεί, επίσης, ότι ειδικό βάρος δίνουν στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, όπου αναμένεται να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, αλλά και να αναδείξουν τα μπρος πίσω της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη.  

Σε κάθε περίπτωση, πλέον στο ΠΑΣΟΚ έχουν πλέον βάλει υψηλούς στόχους. Θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αποδρομή και πλέον κοιτούν προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Βασική τους επιδίωξη, όπως ομολογούν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Ν. Ανδρουλάκη, είναι να επιδείξουν την προοπτική της κυβερνησιμότητας.  

ΣΥΡΙΖΑΝίκος ΑνδρουλάκηςΠΑΣΟΚΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα