Πολιτική|07.01.2024 07:14

Μαρία Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Οι ευρωεκλογές για εμάς είναι σοβαρή υπόθεση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε μια «εμβληματική μεταρρύθμιση» που είναι η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές αναφέρεται η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών Μαρία Συρεγγέλα. «Οι ευρωεκλογές για εμάς είναι σοβαρή υπόθεση» σημειώνει σε συνέντευξη της στο ethnos.gr και επισημαίνει πως στην κορυφή της ατζέντας αυτή τη στιγμή είναι οι περιοδείες και η επαφή με τους πολίτες.

Όσον αφορά στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το νομοσχέδιο σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών η Μαρία Συρεγγέλα επισημαίνει  «προσωπικά, σέβομαι όλες τις αντιδράσεις που υπάρχουν, όμως θα πρέπει να σκεφτούμε πως μολονότι με το σύμφωνο συμβίωσης ένα ομόφυλο ζευγάρι αποκτά δικαιώματα, τα παιδιά του δεν αποκτούν εκ του νόμου κανένα δικαίωμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, π.χ. σε περίπτωση διαζυγίου - διατροφής αλλά και στις περιπτώσεις κληρονομίας, αρρώστιας, θανάτου».  Προσθέτει δε «σε αυτά τα υπαρκτά ζητήματα οφείλουμε να βρούμε λύσεις», ενώ ως προς το χρόνο της συγκεκριμένης νομοθετικής παρέμβασης επισημαίνει πως αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα στη συνέντευξη της η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει πως «η μεγαλύτερη μάχη που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση του εισαγόμενου κύματος ακρίβειας» ενώ παράλληλα επισημαίνει πως ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης  είναι οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία και την παιδεία καθώς και η  αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Η συνέντευξη της Μαρίας Συρεγγέλα στο ethnos.gr

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με στοχευμένες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, με έμφαση να δίνεται σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών. Ποιες εκτιμάτε πως είναι οι κρισιμότερες «μάχες» που θα κληθεί να δώσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες; 

Η μεγαλύτερη μάχη που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση του εισαγόμενου κύματος ακρίβειας. Ήδη έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή, όπως η εκταμίευση 700 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο για στήριξη πρωτίστως των ευάλωτων συμπολιτών μας. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όμως, εκτός από την ενίσχυση του εισοδήματος η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μάχεται και για την πάταξη της κερδοσκοπίας, με συνεχείς ελέγχους και πρόστιμα. Εκτός από την ακρίβεια, ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι μεταρρυθμίσεις τόσο στην Υγεία και την Παιδεία όσο και η δύσκολη μάχη για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν πως το κρισιμότερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι  η ακρίβεια.Υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για να συνεχιστεί το πλέγμα στήριξης εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο; 

Πράγματι κα Κοκκαλιάρη, η ακρίβεια είναι το κρισιμότερο πρόβλημα στην καθημερινότητα των πολιτών αυτή τη στιγμή. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση δίνει από τη μια στοχευμένες λύσεις, ιδίως υπέρ των πιο ευάλωτων, ενώ παράλληλα ενισχύει το εισόδημα με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Όπως έχει πει και o ίδιος ο πρωθυπουργός, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ανακουφιστεί η κοινωνία, ακολουθώντας μία πορεία κοινωνικής συνοχής, η οποία όμως θα συμβαδίζει με την αδιαπραγμάτευτη δημοσιονομική ισορροπία.

Ένα από τα νομοσχέδια που -πριν καν παρουσιαστεί -  έχει προκαλέσει συζητήσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας αφορά στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Τελικά πότε θα παρουσιαστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Θα πρέπει να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας; 

H Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα ανοικτό στο διάλογο. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ακούει με προσοχή κάθε άποψη και όπως έχει επισημάνει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να απαντήσω και στο ερώτημά σας κα Κοκκαλιάρη, τα νομοσχέδια που προτείνει η εκτελεστική εξουσία έχουν τη διαδικασία της κομματικής πειθαρχίας στο κοινοβούλιο. Αν, σε κάποια περίπτωση, ισχύσει κάτι άλλο, θ’ ανακοινωθεί. Από εκεί και ύστερα, όπως και όλες οι υπόλοιπες δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα υλοποιηθεί και αυτή στο ακέραιο. Προσωπικά, σέβομαι όλες τις αντιδράσεις που υπάρχουν, όμως θα πρέπει να σκεφτούμε πως μολονότι με το σύμφωνο συμβίωσης ένα ομόφυλο ζευγάρι αποκτά δικαιώματα, τα παιδιά του δεν αποκτούν εκ του νόμου κανένα δικαίωμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, π.χ. σε περίπτωση διαζυγίου - διατροφής αλλά και στις περιπτώσεις κληρονομίας, αρρώστιας, θανάτου. Σε αυτά τα υπαρκτά ζητήματα οφείλουμε να βρούμε λύσεις. Τώρα, ως προς το χρόνο της συγκεκριμένης νομοθετικής παρέμβασης, αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση μέσα στον Ιανουάριο θα φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές. Πιστεύετε πως η ρύθμιση μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των ποσοστών της αποχής; Στη Νέα Δημοκρατία σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξει.. χαλαρή ψήφος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου; 

Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία, την παράταξη που πρωτοστάτησε για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που αγωνίστηκε να την κρατήσει σε αυτή -όταν κινδύνευσε- οι ευρωεκλογές είναι σοβαρή υπόθεση. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση εισάγει αυτή την εμβληματική μεταρρύθμιση, για να διευκολύνει τους εκλογείς εντός και εκτός Ελληνικής Επικράτειας να ψηφίσουν. Η ιστορική αυτή τομή γίνεται σε μεγάλο βαθμό και για να μειωθεί το ποσοστό της αποχής στις εκλογές καθώς διευκολύνει όσες και όσους βρίσκονται μακριά από τον τόπο άσκησης των εκλογικών τους δικαιωμάτων. Ωστόσο, η γενναία αυτή θεσμική μεταρρύθμιση έχει και έντονο κοινωνικό χαρακτήρα καθώς διευκολύνει και την ψήφο των εκλογέων με αναπηρίες και θέματα υγείας γενικότερα, που αδυνατούν ή δυσκολεύονται να προσέλθουν στην κάλπη την ημέρα των εκλογών.

Εκλεγήκατε πρόσφατα γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα είστε η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την κρίσιμη αυτή θέση. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει; Και πότε ακριβώς αναμένεται να γίνει το συνέδριο του κόμματος; 

Στην κορυφή της ατζέντας μου αυτή τη στιγμή είναι οι περιοδείες εν όψει των ευρωεκλογών. Στόχος μου είναι η επαφή με τους πολίτες, με τα στελέχη της βάσης μας, με τους φορείς, τους συλλόγους και τις οργανώσεις της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα. Η δουλειά μου θα επικεντρωθεί στο να είναι τα μέλη και οι τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις μας σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα, για να εξασφαλίσουμε στην πατρίδα μας την καλύτερη δυνατή εθνική αντιπροσωπεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως σας προανέφερα κα Κοκκαλιάρη, οι ευρωεκλογές για εμάς είναι σοβαρή υπόθεση. Επίσης, στις προτεραιότητές μου είναι και η διοργάνωση του επετειακού συνεδρίου του κόμματός μας με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την ίδρυσή της Νέας Δημοκρατίας. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα μάθετε και την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου.

ειδήσεις τώραΕυρωεκλογέςΜαρία ΣυρέγγελαΝέα Δημοκρατία