Πολιτική|07.01.2024 06:45

Βουλή: Ξεκινούν από Δευτέρα οι εργασίες - Βαρύ νομοθετικό έργο με… αστερίσκους

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την προσεχή Δευτέρα ξεκινούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με τα κόμματα να παίρνουν θέσεις μάχης. Το νομοθετικό έργο αναμένεται να είναι βαρύ, αφού αρκετά νομοσχέδια βρίσκονται ήδη στον προθάλαμο της Ολομέλειας, με ορισμένα απ’ αυτά να αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις.

Ένα απ’ αυτά αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το οποίο μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο θα έχει εισαχθεί στις αρμόδιες Επιτροπές, τη στιγμή που ήδη στη Βουλή βρίσκεται το σχέδιο νόμου που αφορά τη συμφωνία με την Aegean για την αγορά των δικαιωμάτων κτήσης μετοχών της εταιρείας (warrants) έναντι 85,4 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε το Δημόσιο. Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο κυρώνεται η συμφωνία που υπεγράφη στις 7 Δεκεμβρίου μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με την οποία τροποποιείται η αρχική (1995) σύμβαση ανάπτυξης του αεροδρομίου στα σημεία που απαιτείται, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι η παρούσα Βουλή θα το ψηφίσει, ωστόσο φαίνεται ότι πάει λίγο πιο… πίσω, προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση, όχι με τους φορείς (αυτή ήδη έχει γίνει και το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο), αλλά με τους ίδιους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης έχει ήδη προαναγγείλει ότι την Δευτέρα θα καταθέσει τη δική του πρόταση, ώστε τουλάχιστον επικοινωνιακά να προλάβει τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Να σημειωθεί ότι με βάση τον Κανονισμό οι σχετικές προτάσεις θα πρέπει να παραπεμφθούν στις αρμόδιες επιτροπές για συζήτηση, όμως τα τελευταία χρόνια κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και παραμένουν στο ράφι.

Ακόμα τρία νομοσχέδια

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει ακόμα τρία νομοσχέδια τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Αυτά αφορούν τις αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα, τα μέτρα για την οπαδική βία, αλλά και την επιστολική ψήφο.  

Τέλος, από την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν και οι εργασίες της εξεταστικής Επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών. Η επιτροπή έχει λάβει παράταση στις εργασίες μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, μιας και δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε το 1/3 του καταλόγου των μαρτύρων.  

ΚΚΕΒουλήΣΥΡΙΖΑΝέα ΔημοκρατίαΠΑΣΟΚνομοσχέδιαειδήσεις τώρα