Πολιτική|08.01.2024 14:30

Γάμος ομόφυλων: Πλησιάζουν τα αποκαλυπτήρια της ρύθμισης - Τα σενάρια και το μεγάλο ερωτηματικό

Newsroom

Αντίστροφη μέτρηση για τα αποκαλυπτήρια των βασικών αξόνων του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του για το ζήτημα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ την Τετάρτη, την ώρα που το θέμα -κυρίως της τεκνοθεσίας- εξελίσσεται σε «καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση καθώς οι διαφωνίες εντός της ΝΔ παραμένουν.

Οι αντίθετες εσωκομματικές φωνές στη ΝΔ τροφοδοτούν και την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τη δική του νομοθετική πρόταση.

Τα σενάρια για το νομοσχέδιο

Θέμα ωρών αποτελεί πλέον να τεθεί και επίσημα στον δημόσιο διάλογο το νομοσχέδιο για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Τους βασικούς άξονες του νομοθετήματος που θα κατατεθεί εντός του 2024, θα περιγράψει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, το νομοσχέδιο θα προβλέπει πως ένα ομόφυλο ζευγάρι θα μπορεί να υιοθετεί ένα παιδί από ίδρυμα, δεν θα επιτρέπει, ωστόσο, την απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του όταν το νομοσχέδιο πάρει τον δρόμο για τη Βουλή και για το αν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, για βουλευτές και υπουργούς.

Το χρονοδιάγραμμα

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε, να παραθέσουμε επιχειρήματά μας, να εξηγήσουμε πολίτες και άλλα κόμματα τι θέλουμε να κάνουμε, για τι μιλάμε».

«Πολύ σύντομα, την Τετάρτη ο πρωθυπουργός συνέντευξη στην ΕΡΤ όπου θα απαντήσει δίνοντας περισσότερα στοιχεία για τη συγκεκριμένη νομοθέτηση» είπε και προσέθεσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηρεί τον λόγο του, κάνει πράξη όσα λέει χωρίς κραυγές, με επεξήγηση και επιχειρηματολογία.

«Η πρώτη φάση είναι η συζήτηση, με βάση αυτή η τελική νομοθέτηση, η επόμενη φάση η ανακοίνωση του χρόνου και όλων των παρεπόμενων μιας συγκεκριμένης ψηφοφορίας, δεν είμαστε σε αυτό το σημείο», συμπλήρωσε. Σε ό,τι αφορά τη στάση Υπουργών και βουλευτών υποστήριξε ότι όταν κάποιος ερωτάται για ένα θέμα, απαντά με βάση την προσωπική του άποψη. Γενικότερα, εξήγησε, είναι σημαντικό να περιμένουμε για να δούμε τι θα έρθει.

Το ερωτηματικό, τα «ναι», τα «ίσως» και τα «όχι»

Ένα ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τις περιπτώσεις ομόφυλων ζευγαριών που από εδώ και πέρα θα θελήσουν να υιοθετήσουν, καθώς στην κυβέρνηση γνωρίζουν αν υπάρξει οποιαδήποτε διάκριση σε σχέση με τα παντρεμένα ετερόφυλα ζευγάρια αυτή αναμένεται να κριθεί αντισυνταγματική σε δεύτερο χρόνο. Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν θα διατηρηθεί το ισχύον πλαίσιο για την παρένθετη μητρότητα.

Σε κάθε περίπτωση μένει να φανεί ποια θα είναι η ρύθμιση που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση και αν μετά την δημόσια διαβούλευση θα υπάρξουν αλλαγές. Άγνωστο παραμένει και το πόσο διάστημα θα διαρκέσει ο διάλογος και πιθανότατα μια εικόνα θα δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Το βασικό σενάριο είναι να μην τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο είναι πιθανόν να τεθεί για τους υπουργούς. Ήδη μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως η Νίκη Κεραμέως, η Σοφία Ζαχαράκη και η Δόμνα Μιχαηλίδου έχουν ταχθεί υπέρ της ρύθμισης. Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει πει πως δεν θα υπερψηφίσει, ενώ φαίνεται πως έχει διαφωνίες ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Υπενθυμίζεται ακόμα πως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει πει πως δεν προτίθεται να υπερψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ενώ διαφωνίες για το ενδεχόμενο η ρύθμιση να αφορά και την τεκνοθεσία έχουν εκφράσει βουλευτές (π.χ. ο Θάνος Πλεύρης, ο Μ. Χρυσομάλλης, ο Μ. Αθανασίου, ο Μ. Χαρακόπουλος, ο Αν. Κατσανιώτης κ.α.). Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ακόμα παραμένουν αναποφάσιστοι και περιμένουν να δουν την τελική ρύθμιση.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαγάμοςΠαύλος Μαρινάκηςειδήσεις τώραομόφυλα ζευγάριαΣΥΡΙΖΑ