Πολιτική|09.01.2024 07:16

Ποια θέματα βάζει μπροστά η κυβέρνηση: Ρύθμιση για ομόφυλα ζευγάρια, μπαράζ νομοσχεδίων και μέτρα για την ακρίβεια

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να αξιοποιήσει το πολιτικό momentum - και το καθαρό προβάδισμα που καταγράφεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις - θέλει η κυβέρνηση, που ανοίγει ταυτόχρονα μια σειρά θεμάτων. Μέσα στον επόμενο μήνα θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων και τώρα η συζήτηση ανοίγει για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η ατζέντα των επόμενων ημερών είναι πυκνή, καθώς σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο και αύριο ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση όπου πρόκειται να αναφερθεί και στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στο Φεβρουάριο ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου, ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και… μασάζ στους βουλευτές για να πειστούν οι αναποφάσιστοι.

Ένα από τα κρίσιμα θέματα του νομοσχεδίου δεν είναι άλλο από την τεκνοθεσία και με βάση την προωθούμενη ρύθμιση τα ομόφυλα ζευγάρια θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα βρίσκεται ως διάταξη μέσα στο νομοσχέδιο νέα ρύθμιση για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέσω παρένθετης μητέρας (δηλαδή στο θέμα αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει το ισχύον πλαίσιο).

Πάντως το θέμα της τεκνοθεσίας έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης είπε χθες πως επιμένει στην άποψη του και διαφωνεί με το θέμα της τεκνοθεσίας, ενώ ενδιαφέρον έχει αν θα υπάρξουν και άλλα μέλη της κυβέρνησης που τελικά θα διαφωνήσουν. Υπενθυμίζεται πως έχει πει πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενστάσεις για το θέμα της τεκνοθεσίας έχουν εκφράσει βουλευτές (όπως ο Θ. Πλεύρης, ο Μ. Χρυσομάλλης, ο Κ. Καραγκούνης, ο Αν. Κατσανιώτης, η Αν. Καραμανλή, ο Μ.Χαρακόπουλος, ο Χ. Αθανασίου, ο Ν. Μηταράκης κ.α.) ενώ επιφυλακτικοί δηλώνουν άλλοι βουλευτές (όπως ο Δ. Μαρκόπουλος, ο Μ. Λαζαρίδης, κ.α.).

Στην κυβέρνηση πάντως είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου και στόχος είναι να μην συρθεί σε βάθος η συζήτηση. Βέβαια αναγνωρίζεται πως ένα τμήμα της «γαλάζιας» εκλογικής βάσης δεν βλέπει θετικά την σχετική διάταξη. Είναι χαρακτηριστικό πως σε δημοσκόπησης της Alco στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας το 58% διαφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει το σχετικό νομοσχέδιο έναντι 28% που συμφωνεί και 14% που δηλώνει δεν ξέρω - δεν απαντώ.

Πάντως στο κυβερνών κόμμα γνωρίζουν πως το νομοσχέδιο θα στηριχθεί και από κόμματα της αντιπολίτευσης και επομένως αναμένεται να ψηφιστεί. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος να στραφούν σε κόμματα που κινούνται στα δεξιά στη Ν.Δ. στην Πειραιώς εκτιμούν πως μέχρι τις κάλπες του Ιουνίου υπάρχει αρκετός χρόνος για να συσπειρωθεί η γαλάζια εκλογική βάση.

Στο τραπέζι μέτρα για το βρεφικό γάλα

Στο Μαξίμου γνωρίζουν πως η κυριότερη μάχη δίνεται στο πεδίο της οικονομίας και στο τραπέζι είναι πρόσθετα μέτρα για την στήριξη των νοικοκυριών. Για παράδειγμα στο επίκεντρο βρίσκεται το θέμα του βρεφικού γάλατος και σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι να υπάρξει μια μείωση της τιμής (θα μπορούσε να είναι κοντά στο 20%) σε συνεννόηση και με τις εταιρείες.

Στην κυβέρνηση δεν περνά απαρατήρητο πως σε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης υπάρχει απαισιοδοξία για την επόμενη ημέρα. Είναι χαρακτηριστικό πως σε δημοσκόπηση της Alco αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους το 39% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το 2024 θα είναι χειρότερο και το 21% το ίδιο κακό. Στον αντίποδα μόνο το 35% αναμένει πως θα είναι καλύτερο ή το ίδιο καλό (υπάρχει και ένα ποσοστό 5% που είναι στο δεν ξέρω- δεν απαντώ).

Τι θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό

Μια σειρά νομοσχεδίων θα συζητηθούν σήμερα στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας χρονιάς. Ειδικότερα θα παρουσιαστούν :

  • Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πολεοδομική μεταρρύθμιση
  • Νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μεταξύ των οποίων είναι και οι όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές.
  • Το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή,
  • Οι πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα
  • Το στρατηγικό σχέδιο για τον απόδημο Ελληνισμό
  • Το νομοσχέδιο για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.
Κυριάκος ΜητσοτάκηςΥπουργικό Συμβούλιονομοσχέδιοειδήσεις τώραομόφυλα ζευγάρια