Πολιτική|09.01.2024 21:00

Δημοσκόπηση Alco: Οι δημοφιλέστεροι υπουργοί και πολιτικοί αρχηγοί - Τι λένε οι πολίτες για Μητσοτάκη, Κασσελάκη

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών αλλά και των βουλευτών της κυβέρνησης καταγράφει δημοσκόπηση της Alco, το δεύτερο μέρος της οποίας παρουσίασε ο Alpha την Τρίτη 9 Ιανουαρίου.

Στην ερώτηση για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το 48% δηλώνει πως έχει αρνητική γνώμη, το 40% θετική ενώ το 12% απαντά «δεν ξέρω / δεν απαντώ». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι είναι ο πιο πρόσφατος από τους πολιτικούς αρχηγούς εντός Βουλής, καταγράφει ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά. Πιο συγκεκριμένα, το 62% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι έχει αρνητική γνώμη για τον Στέφανο Κασσελάκη, με το 20% να απαντά «δεν ξέρω / δεν απαντώ» και μόλις το 18% να λέει ότι έχει θετική γνώμη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 50% έχει αρνητική άποψη για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, με το 29% να έχει θετική γνώμη και το 21% να λέει «δεν ξέρω / δεν απαντώ». Σχετικά καλά ποσοστά καταγράφει ο Γ.Γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς το 40% έχει θετική γνώμη και το 44% αρνητική.

Η γνώμη των πολιτών για τους υπουργούς της κυβέρνησης

Αναφορικά με τη γνώμη των πολιτών για τους υπουργούς της κυβέρνησης, ο πιο επιτυχημένος θεωρείται ο Νίκος Δένδιας με 32% και ακολουθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 15%. Ακολουθούν ο Άδωνις Γεωργιάδης (10%), Κωστής Χατζηδάκης (8%), Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (6%), Βασίλης Κικίλιας (4%), Νίκη Κεραμέως (3%) και την οκτάδα συμπληρώνει ο Μάκης Βορίδης με 2%.

Ο βαθμός ικανοποίησης από την κυβέρνηση

Σε ερώτηση για το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες για το έργο της κυβέρνησης, καταγράφεται μια μικρή βελτίωση τους δύο τελευταίους μήνες. Το 27% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο (έναντι 25% τον Νοέμβριο), το 30% λίγο (19% τον Νοέμβριο) και καθόλου δηλώνει το 41% έναντι 52% τον Νοέμβριο του 2023.

Ισχυρή συσπείρωση για ΝΔ, χαλαρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ διατηρεί συσπείρωση που φτάνει στο 72%, ενώ παρατηρούνται μικρές διαρροές, κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ (4%). Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει συσπείρωση μόλις στο 62% με τις κυριότερες διαρροές του προς ΠΑΣΟΚ (6%), ΚΚΕ, Πλεύση και Νέα Αριστερά (από 5%).

Προτεραιότητα η αστυνόμευση για το 2024

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες θεωρούν την ενίσχυση της αστυνόμευσης ως προτεραιότητα της κυβέρνησης για το 2024. Ιδιαίτερη ανησυχία φέρονται να έχουν για την ασφάλεια οι κάτοικοι της Αττικής καθώς το 40% το θέτει ως μείζον ζήτημα, έναντι 21% από την υπόλοιπη Ελλάδα που απαντούν το ίδιο στο σχετικό ερώτημα.

Νίκος ΑνδρουλάκηςΣτέφανος ΚασσελάκηςΠΑΣΟΚΝέα ΔημοκρατίαδημοσκόπησηAlcoΣΥΡΙΖΑυπουργοίΚυριάκος ΜητσοτάκηςΔημήτρης Κουτσούμπας