Πολιτική|10.01.2024 14:48

Χρυσοχοΐδης σε εξεταστική για Τέμπη: Κατεστραμμένο το σιδηροδρομικό δίκτυο και με θέματα ασφαλείας

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στην παραδοχή ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο επί θητείας του ήταν κατεστραμμένο και ο ΟΣΕ -λόγω Μνημονίων- αποψιλωμένος προχώρησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καταθέτοντας στην εξεταστική Επιτροπή που διερευνά το δυστύχημα των Τεμπών.

«Είχαμε υποχρηματοδότηση και θέματα ασφάλειας»

«Είχαμε υποχρηματοδότηση, είχαμε θέματα ασφάλειας. Υπήρχαν εργολαβίες με πτωχευμένες εταιρείες […] Δεν ήταν μόνο το προσωπικό ήταν σε πολύ κακή η κατάσταση, υπήρχαν θέματα  συντήρησης. Ο ίδιος ο ΟΣΕ δεν είχε ούτε το προσωπικό ούτε την χρηματοδότηση να το κάνει (συντήρηση του δικτύου)», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, το δίκτυο χρειαζόταν ανάταξη, «διότι ήταν κατεστραμμένο»!

Σε ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη ο νυν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι είχε διαπιστώσει τα προβλήματα και καλούσε τακτικά για να επισημάνω θέματα ασφαλείας. «Καλούσα υπευθύνους διαρκώς γιατί είχαμε πολλά σποραδικά ζητήματα... Οι χρηματοδοτήσεις έγιναν σταδιακά, όπως και τα έργα», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση 717 ο ίδιος είπε ότι όταν έφυγε από το Υπουργείο το τέλος του 2014 παρεδόθη η σύμβαση για να εκτελεστεί σε 2 χρόνια. «Επειδή υπήρχαν σοβαρά θέματα και στην υποδομή, πέρα από ασφαλείας και στη γραμμή δηλαδή, το δίκτυο ήταν προβληματικό. Για αυτό όπως είπα καλούσα τους υπευθύνους κάθε 20 – 30 μέρες, ιδίως στο σημείο της Λαμίας που η γραμμή ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Όταν έφυγα δεν υπήρχε διπλή γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη ενώ ένα τμήμα του έργου μεταξύ Δομοκού και Καμένων Βούρλων ήταν νεκρό. Για το υπόλοιπο τμήμα έγινε σηματοδότηση», επισήμανε.

Αναφορικά, πάντως, με τις συνθήκες του ατυχήματος είπε πως δεν γνωρίζει τα πραγματικά γεγονότα και άρα δεν μπορεί να καταθέσει την άποψή του για θέματα τα οποία ερευνά αυτή τη στιγμή η Δικαιοσύνη. «Ένα ατύχημα μπορεί να συμβεί και υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Είναι πολυπαραγοντικοί οι λόγοι. Και σε χώρες που έχουν αυτά τα συστήματα έχουν γίνει τραγικά γεγονότα. Και σε Γερμανία και σε Ισπανία», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

σιδηροδρομικές γραμμέςΤέμπηειδήσεις τώραΜιχάλης Χρυσοχοΐδηςσιδηρόδρομοςεξεταστική επιτροπή