Πολιτική|10.01.2024 18:00

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Δείτε live τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για το νομοσχέδιο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Αυτή την ώρα, στην ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το κυβερνητικό σχέδιο για το νομοσχέδιο σχετικά με τον γάμο και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. 

Δείτε live τις δηλώσεις του πρωθυπουργού

 

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αυτό που θα νομοθετήσουμε είναι η ισότητα απέναντι στον γάμο» και ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για πολιτικό γάμο και όχι για τελετή σε εκκλησία.

«Το πρώτο που θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα στο γάμο, δηλαδή την απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης μίας σχέσης γάμου, που ουσιαστικά είναι το επιστέγασμα την αγάπης αλλά ταυτόχρονα και νομικό συμβόλαιο με δικαιώματα και υποχρεώσεις», ανέφερε.

«Αυτό που προτίθεμαι να φέρω προς ψήφιση δεν είναι κάτι επαναστατικά διαφορετικό από αυτό που ισχύει ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε 20 χώρες στην Ευρώπη που ήδη έχει νομοθετηθεί η ισότητα στο γάμο, 15 στην Ε.Ε. Δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, ούτε να κάνουμε κάτι το οποίο ξεφεύγει από αυτό που συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Τεκνοθεσία - Δεν θα πειράξουμε το καθεστώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Για την τεκνοθεσία σημείωσε ότι τα παιδιά αυτά ήδη υπάρχουν και πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για το ζήτημα. «Παιδιά υπάρχουν και κανείς δεν αμφισβητεί μια πραγματικότητα, ότι δεν θα εξαφανιστούν αυτά τα παιδιά, αλλά δεν έχουν ίσα δικαιώματα». Ανέφερε μάλιστα και το εξής παράδειγμα: «Μια μητέρα η οποία συζεί με την σύντροφο της έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Αν συμβεί αυτό η σύντροφός της δεν έχει κανένα δικαίωμα απέναντι στο παιδί, θα πάει σε ίδρυμα».

Ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει καμία αλλαγή στο γεγονός της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. «Θα προχωρήσουμε στην Ελλάδα αλλά δεν θα γίνουμε εργαστήριο πειραμάτων. Δεν θα υπάρχει γονέας1 και γονέας 2».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι τα παιδιά θα έχουν ίσα δικαιώματα, ενώ δεν θα δίνεται δυνατότητα σε έναν άνδρα να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί.

Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά θα γίνει προσπάθεια να πειστούν όλοι οι βουλευτές τη ΝΔ, αλλά και βουλευτές από άλλα κόμματα.

Απευθυνόμενος στους υπουργούς είπε: «Οι βουλευτές ψηφίζουν όχι οι υπουργοί, με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία, όμως προφανώς όποιος είναι υπουργός έχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μια συλλογική απόφαση που παίρνει το υπουργικό συμβούλιο, τα νομοσχέδια εγκρίνονται από υπουργούς αλλά και αυτό θα έλεγα ότι είναι μια λεπτομέρεια γιατί ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, είναι προφανώς σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές από άλλα κόμματα».

Τι είπε για τον Ανδρουλάκη

Ερωτηθείς για την φράση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη που ανέφερε ότι εμείς δεν πρόκειται να «δέσουμε τα κορδόνια» της ΝΔ» ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δηλαδή ο κος Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέγοντας: αν μπορώ να δημιουργήσω πρόβλημα στη ΝΔ, εγώ λέω δεν βάζω κομματική πειθαρχία, δεν με ενδιαφέρει τι λέει το νομοσχέδιο, αρκεί να δημιουργήσω πρόβλημα στη ΝΔ. Είπε δεν θα δέσω τα κορδόνια, σήμερα τουλάχιστον φοράω παπούτσια χωρίς κορδόνια, επιλέγω να φοράω παπούτσια χωρίς, πολύ ξεπερασμένη λογική, αντί να δούμε την ουσία του θέματος».

Ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο πυρήνας της διαφοράς με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Προσεγγίζουμε τις συζητήσεις με την Τουρκία, έχοντας καλή διάθεση και ξεκάθαρες τις “κόκκινες γραμμές” που έχουμε θέσει. Το καλό κλίμα έχει δώσει θετικό αποτύπωμα», ανέφερε και πρόσθεσε για τα τουρκικά F-16 «Εμείς δεν θα βάλουμε φρένο στην πώληση αμυντικού υλικού σε άλλη χώρα». 

«Δεν είμαστε κοντά στο να πάμε στη Χάγη, αλλά δεν είμαστε τόσο μακριά, όσο ήμασταν πριν από ένα χρόνο», ανέφερε και παράλληλα ανακοίνωσε ότι σε δύο εβδομάδες από τώρα θα βρεθεί  στις ΗΠΑ για ένα επενδυτικό Forum. 

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την Τουρκία παρά τις διαφορές μας. Να έχουμε καλή σχέση, χωρίς να φτάσουμε στα όρια και χωρίς να υιοθετείται από την Τουρκία επιθετική ρητορική. Είμαι αισιόδοξος ότι το νερό έχει μπει στο αυλάκι…», ανέφερε. 

Ακρίβεια

Για το ζήτημα της ακρίβειας επεσήμανε πως είναι αδικαιολόγητο οι πολυεθνικές εταιρείες να πουλούν στην Ελλάδα προϊόντα ακριβότερα σε σχέση με τις άλλες αγορές της ΕΕ.

«Έχουμε προτάξει την αντιμετώπιση της ακρίβειας ως απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα. Έχουμε πια τα εργαλεία και κατανοούμε καλύτερα τον τρόπο τιμολόγησης των προϊόντων στο ράφι» ανέφερε. «Θα δυσαρεστηθούν κάποιες εταιρείες από τις παρεμβάσεις μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

ειδήσεις τώραΛΟΑΤΚΙΚυριάκος Μητσοτάκηςνομοσχέδιογάμος ομόφυλωνομόφυλα ζευγάρια