Πολιτική|06.11.2018 11:03

Προς δικαστική διερεύνηση Γεωργιάδης και Λοβέρδος

Κατερίνα Τζαβάρα

Πολιτικές ευθύνες στους Δ. Αβραμόπουλο, Μ. Βορίδη, Α. Λοβέρδο, Α. Γεωργιάδη υπουργούς Υγείας από το 2006 έως το 2014 καταλογίζει το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, για την εκποίηση του «Ερρίκος Ντυνάν».

Ταυτόχρονα καλεί τις εισαγγελικές Αρχές να διερευνήσουν τυχόν ποινικές ευθύνες.

Στο πόρισμα γίνονται συγκεκριμένες αναφορές στον Αδ. Γεωργιάδη και τον Ανδρέα Λοβέρδο, με την επισήμανση πως «απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα. Εξίσου περαιτέρω διερεύνηση κρίνεται απαραίτητη όσον αφορά τη σύμβαση για «εγγραφή πλασματικού ενεχύρου επί του συνόλου του εξοπλισμού του νοσοκομείου», η οποία χαρακτηρίζεται «εξόχως καταχρηστική αλλά και αχρείαστη».

Πάντως στο τμήμα του πορίσματος που συζητείται σήμερα το μεσημέρι στην Εξεταστική Επιτροπή δεν γίνεται λόγος για προανακριτική επιτροπή, αν και πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και ειδικά για τις παράνομες προσλήψεις. Αλλωστε μέχρι τις 20 Νοεμβρίου αναμένεται να παραδοθούν από 
την πλειοψηφία και τα άλλα τρία επιμέρους πορίσματα για την αγορά αντιγριπικών εμβολίων, το ΚΕΕΛΠΝΟ και την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων.

Υπομονή και να μη βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα ως προς το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες συνέστησε στη ΝΔ -και σε όσους, όπως είπε, «εκπροσώπους της υπερέβησαν με άσχημους χαρακτηρισμούς τα εσκαμμένα»- ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, Αντώνης Μπαλωμενάκης.

Sui generis διαπλοκή

Στα συμπεράσματα του πορίσματος επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως «οι διεξοδικώς αναλυθείσες πρακτικές των κυβερνήσεων και των υπουργών Υγείας αναφορικώς με το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» ήταν απόρροια της sui generis διαπλοκής μεταξύ του Α. Μαρτίνη (ως προέδρου του ΕΕΣ και του ΚΙΕΝ), μεγάλου τμήματος του πολιτικού προσωπικού των κομμάτων του πρώην δικομματισμού και επιχειρηματικών κύκλων, που αλληλοεξυπηρετούντο ποικιλοτρόπως (προσλήψεις κατά το δοκούν, δωρεάν νοσηλείες υψηλού επιπέδου, διαχρονική ασυλία και διαχρονική ανοχή στην οικονομική κακοδιαχείριση του Α. Μαρτίνη, αργομισθίες, υψηλές αντιμισθίες σε μέλη του ΔΣ)». Επισημαίνεται ότι η «διαπλοκή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε φαινόμενα και πρακτικές εκφυλισμού και διαφθοράς».

Το πόρισμα έχει ήδη προκαλέσει, πάντως, τις αντιδράσεις των δύο πρώην υπουργών Υγείας. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε σε δηλώσεις του πως «παραλάβαμε ένα νοσοκομείο κλειστό, με μαύρες σημαίες και με 230 εκατομμύρια χρέη. Πουλήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς για 115 εκατομμύρια, το Δημόσιο εισέπραξε μέχρι κεραίας τα χρήματά του», τονίζοντας πως «αυτό δεν είναι για εξεταστική, πρέπει να μας καλέσει στο γραφείο ο ΠτΔ και να μας δώσει το Τάγμα του Φοίνικα». Επισημαίνει μάλιστα πως «δεν υπάρχουν αδικήματα προσωποποιημένα σε υπουργούς που να μπορούν να οδηγήσουν σε προκαταρκτική, δεν απεδείχθη τίποτα τέτοιο στην εξεταστική».

Στο περιεχόμενο του πορίσματος αναφέρθηκε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας για «έλλειψη συγκεκριμένων αναφορών, το φιάσκο αυτό αποδεικνύει και την έκταση της πολιτικής μηχανορραφίας», ενώ τονίζει πως «επιβεβαιώνομαι σε αυτό που δήλωσα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πλειοψηφία έχουν φτάσει στο έσχατο σημείο πολιτικής κατάντιας και εξαχρείωσης».

Ανδρέας ΛοβέρδοςΆδωνις Γεωργιάδης