Πολιτική|12.01.2024 12:20

Αναταραχή στην Κουμουνδούρου από την απόφαση Κασσελάκη να επιβάλλει κομματική πειθαρχία για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Newsroom

Νέα, ξαφνική αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε η απόφαση Κασσελάκη να ανακοινώσει, μέσω τηλεόρασης, την απόφασή του να επιβάλλει κομματική πειθαρχία όσον αφορά στη ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ανακοίνωση θέλησε, μεν, να υπογραμμίσει τη θετική στάση διαχρονικά του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, ωστόσο η απόφαση να το κάνει, χωρίς να έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις και χωρίς κανείς να γνωρίζει τίποτα σχετικά φαίνεται ότι δημιούργησε γκρίνιες και διαφωνίες. Ακόμα και στελέχη στην ηγετική ομάδα Κασσελάκη, όπως ο διευθυντής της ΚΟ, Γιώργος Τσίπρας, και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Γιάννης Σαρακιώτης, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους.

Μέχρι και χθες, η απόφαση να υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν υπήρχε στον κομματικό ορίζοντα καθώς, ο πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος, μέσω ανάρτησής του είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να  «υιοθετήσει και να ψηφίσει την πρόταση νόμου του #ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ. Να μην μπλέξει σε ακροβατισμούς και σε περιορισμό δικαιωμάτων των πολιτών». Από την πλευρά του, ο τομεάρχης οικονομικών, Νίκος Παππάς, είχε δηλώσει ότι, «η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν ούτε τζάμπα, ούτε παντός καιρού». Την ίδια στιγμή αξίζει να σημειωθεί ότι, στο ζήτημα της παρένθετης κύησης, αρκετοί βουλευτές εμφανίζονται προβληματισμένοι.

Γιώργος Τσίπρας: Το έμαθα από την τηλεόραση

Ενοχλημένος από την ανακοίνωση Κασσελάκη για επιβολή κομματικής πειθαρχίας σχετικά με το ζήτημα εμφανίστηκε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, σε εμφάνισή του στο Kontra.

«Θα το ψηφίζαμε όλοι και όλες. Το θέμα της κομματικής πειθαρχίας το άκουσα από την τηλεόραση οπότε δεν έχω να σας πω κάτι», είπε αρχικά ενώ, όταν ρωτήθηκε εάν η πρακτική του προέδρου του κόμματος τον ξενίζει, απάντησε «προφανώς». Όπως είπε, «προφανώς δεν ήμουν ο μόνος που το άκουσα από την τηλεόραση».

Ο βουλευτής, όμως, δε σταμάτησε εκεί με τα «καρφιά» του καθώς, με αφορμή τις πληροφορίες ότι υπήρχαν διαφωνίες για τη στάση του κόμματος μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να μην επιβάλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές της ΝΔ σημείωσε πως, «δεν υπάρχουν δύο γραμμές αλλά δεν έγινε μεγάλη συζήτηση για να συμμετέχω και να έχουμε άποψη. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία. Υπάρχουν προβληματισμοί και ειδικά όσον αφορά την τακτική της κυβέρνησης με την αποχή. Έχω τη γνώμη ότι δεν πρέπει να διευκολύνουμε τη ΝΔ».

Σαρακιώτης: «Διαφωνώ με την κομματική πειθαρχία»

Και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος, Γιάννης Σαρακιώτης, εξέφρασε (και μάλιστα πρώτος απ’ όλους δημόσια) την διαφωνία του για την κομματική πειθαρχία. Μιλώντας στο Blue Sky ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε κατηγορηματικά, «εγώ διαφωνώ με την κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ».

Τεμπονέρας: «Αχρείαστη η κομματική πειθαρχία»

Το μέλος της ΠΓ του κόμματος, Διονύσης Τεμπονέρας, εξέφρασε με περισσότερο κομψό τρόπο το αχρείαστο της κομματικής πειθαρχίας στο Action 24. «Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπογράψει πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι μπροστά από την πρόταση της κυβέρνησης. Από την αρχή έχουμε ταχθεί ότι εμείς θα στηρίζαμε μια πρωτοβουλία που θα στήριζε την ισότητα των ζευγαριών», είπε, ενώ στη συνέχεια μετά από νέα ερώτηση σχετικά υπογράμμισε πως, ο Στέφανος Κασσελάκης, «προφανώς ήθελε να δώσει έναν επιπλέον τόνο σε κάτι που έχει ήδη αποτυπωθεί».

Διονύσης ΤεμπονέραςΣτέφανος ΚασσελάκηςΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραΝίκος Παππάςγάμος ομόφυλωνΓιώργος ΤσίπραςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑ