Πολιτική|30.03.2019 09:43

Η ΝΔ ζητεί θωράκιση των µακεδονικών προϊόντων

Σπύρος Μουρελάτος

Συγκεκριµένες δεσµεύσεις ως προς τη θωράκιση των µακεδονικών προϊόντων, έναντι των πρακτικών αθέµιτου ανταγωνισµού που αντιµετωπίζουν από τα αντίστοιχα των βορείων γειτόνων µας, ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή σύσκεψη µε τον Σύνδεσµο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

Το σχέδιο Μητσοτάκη, που επικεντρώνεται στη συνδιαµόρφωση µε τους εµπλεκοµένους και τους αρµόδιους φορείς ενός πλαισίου προστασίας των επιχειρήσεων µε έδρα τη Μακεδονία -κατά κανόνα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης-, φιλοδοξεί κατ’ ουσίαν να καλύψει την αµηχανία και, εντέλει, την απραξία της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν στην Πειραιώς, µετά τη σύναψη της «καταστροφικής Συµφωνίας των Πρεσπών».

Μόνο ανησυχητικές ήταν, εξάλλου, οι πληροφορίες πως στην αντίστοιχη σύσκεψη, στην οποία συµµετείχε ο πρωθυπουργός, το Μέγαρο Μαξίµου έδειξε µάλλον ανενηµέρωτος σχετικά µε τα πολύ σοβαρά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Ούτως ή άλλως, ο πρόεδρος της Ν∆, όπως υπενθυµίζουν στενοί του συνεργάτες, είχε εντοπίσει το εν λόγω πρόβληµα εγκαίρως και το είχε εντάξει στη σκληρή κριτική που απηύθυνε στην κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της οικοδόµησης του επώδυνου εθνικού συµβιβασµού.

Το κόστος

Ανάµεσα στις σκέψεις που κυριαρχούν στο «γαλάζιο» επιτελείο είναι η κυβέρνηση -κεντρικά ή µέσω των περιφερειών- να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος πιστοποίησης των µακεδονικών προϊόντων, που ήδη αντιµετώπισαν οξεία προβλήµατα στην έκθεση οινοποιίας στο Ντίσελντορφ της Γερµανίας και στην αντίστοιχη του τουρισµού στο Βερολίνο. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ζητά την επίσπευση των διαδικασιών για την άµεση σύγκληση της µεικτής επιτροπής που θα κληθεί να διαλευκάνει τα ζητήµατα κατοχύρωσης των εµπορικών σηµάτων, καθώς θεωρεί ότι η προθεσµία των τριών ετών που προβλέπει η Συµφωνία των Πρεσπών θα αποβεί καταστροφική για την τύχη των µακεδονικών προϊόντων.

Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη στέκονται, µάλιστα, στο γεγονός πως η χθεσινή σύσκεψη ήταν ανοιχτή στα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης, εν αντιθέσει µε την απροθυµία να συµβεί το ίδιο στην αντίστοιχη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός προχθές, ενώ χθες εκπροσωπήθηκε το σύνολο των εµπλεκοµένων φορέων, εν συγκρίσει µε τις γεµάτες πολιτικό νόηµα απουσίες που παρατηρήθηκαν στη διαδικασία της προηγούµενης Πέµπτης.

Επίθεση στην κυβέρνηση

∆ριµεία κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη χθεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, στον απόηχο των αποκαλυπτικών δηλώσεων του Ζόραν Ζάεφ (στο πλαίσιο της τηλεµαχίας µε τον ηγέτη του αντιπολιτευόµενου VMRO), ότι συναίνεσε στην ονοµασία Βόρεια Μακεδονία επειδή ο Ελληνας πρωθυπουργός εκχώρησε στη γειτονική χώρα «µακεδονική ταυτότητα». Οπως είπε χαρακτηριστικά, το πρόβληµα που ανέκυψε µε τον αθέµιτο ανταγωνισµό (τον οποίο αντιµετωπίζουν πλέον τα µακεδονικά προϊόντα) είναι απότοκο µίας εξαιρετικά βλαπτικής Συµφωνίας που συνήψε ο αδικαιολόγητα επισπεύδων κ. Τσίπρας µε τους βόρειους γείτονές µας, αναγνωρίζοντας κάτι που ουδείς πρωθυπουργός διανοείτο στο παρελθόν, ήτοι εθνότητα και γλώσσα. «Γαλάζιοι» επιτελείς εκτιµούν, δε, πως η… φλυαρία του κ. Ζάεφ εκθέτει ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα και καταρρίπτει µε τρόπο εµφατικό όλα τα κυβερνητικά επιχειρήµατα του Μεγάρου Μαξίµου. Σήµερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει την περιοδεία του στην Κεντρική Μακεδονία, επισκεπτόµενος τις Σέρρες. Θα µεταβεί, µεταξύ άλλων, και στην Πρώτη Σερρών, γενέτειρα του ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνου Καραµανλή. Αύριο θα επισκεφθεί τη Νάουσα, ενώ το βράδυ θα µιλήσει στη Βέροια

μακεδονικά προϊόνταΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατία