Πολιτική|17.01.2024 07:24

Η ατζέντα και οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Νταβός : Ποια ταξίδια ακολουθούν

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων στο διεθνές σκηνικό το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση είναι πως η Ελλάδα αποτελεί δύναμη αξιοπιστίας και πυλώνα σταθερότητας στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό θα υπογραμμίσει και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα έχει συναντήσεις με έντονο οικονομικό άρωμα.

Αυτό που τονίζεται από το Μαξίμου είναι πως τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει αλλάξει σελίδα - πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας- και στόχος παραμένει η προσέλκυση νέων επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο και μεθαύριο ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών (π.χ. με ανώτατα στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας και της ενέργειας) και αναμένεται να αναφερθεί στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τους στόχους της νέας τετραετίας της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί εδώ πως στο περιθώριο του Φόρουμ ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να έχει αύριο συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επίσης θα συμμετάσχει σε δημόσιες συζητήσεις για την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο αλλά και για τους στόχους του ενεργειακού μετασχηματισμού της Ε.Ε., ενώ είναι προγραμματισμένες και κάποιες συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ποιες άλλες ημερομηνίες «κυκλώνονται» στο Μαξίμου

Μία σειρά σημαντικών ταξιδιών θα πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός και όπως ήδη αναφέρθηκε έμφαση δίνεται σε θέματα που άπτονται της οικονομίας. Μετά το Νταβός θα ακολουθήσει - στις 24 Ιανουαρίου - το ταξίδι στη Νέα Υόρκη για το επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan. Να σημειωθεί εδώ πως κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί και στο Σικάγο, όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με ομογενείς και θα αναφερθεί στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές (σημείωση : το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στο μήνα).

Μία κομβική ημερομηνία είναι και η 1η Φεβρουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με στόχο να βγει λευκός καπνός όσον αφορά στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο αλλά και στο θέμα της οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας (για το οποίο δεν είχε υπάρξει συμφωνία τον Δεκέμβριο καθώς διαφώνησε η Ουγγαρία). Στην Αθήνα θέλουν να περάσει η πρόταση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, καθώς περιλαμβάνει αυξημένα κονδύλια για το μεταναστευτικό και για τις φυσικές καταστροφές αλλά και μια σημαντική πρόβλεψη για περαιτέρω ευελιξία στη χρήση κοινοτικών πόρων.

Επόμενος σταθμός του πρωθυπουργού θα είναι η Γερμανία όπου οι εργασίες της 60ής Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου θα διεξαχθούν από τις 16 έως τις 18 Φεβρουαρίου. Και θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Ινδία - που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία - και μάλιστα αναμένεται να υπάρξει και μεγάλη αποστολή από Έλληνες επιχειρηματίες.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιοειδήσεις τώραΝταβόςOύρσουλα φον ντερ ΛάιενΚυριάκος Μητσοτάκης