Πολιτική|17.01.2024 19:40

Ομόφυλα ζευγάρια: Διχασμένη η ΝΔ μετά το διήμερο «φροντιστήριο» - Ανησυχία για «γαλάζιες πληγές» ενόψει ευρωεκλογών

Newsroom

Διχασμένη παραμένει η Νέα Δημοκρατία μετά το διήμερο «φροντιστήριο» των βουλευτών στην Πειραιώς για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών την τεκνοθεσία.

Πόσοι βουλευτές δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN, υπάρχουν τουλάχιστον 20 βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, καθώς έχουν κάνει δημόσια γνωστές τις θέσεις τους.

Την ίδια ώρα υπάρχει και ένας πολύ μεγάλος κύκλος βουλευτών που είναι προβληματισμένοι με το σχέδιο νόμου. Οι συγκεκριμένοι φαίνεται πως δεν έχουν αποφασίσει τι θα πράξουν κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ όπως αναφέρει το ρεπορτάζ πρόκειται για τουλάχιστον 40 βουλευτές.

Στο αισιόδοξο σενάριο ο αριθμός των βουλευτών που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο αγγίζει τους 120, ενώ στο απαισιόδοξο τους 90 με 100.

Σε κάθε περίπτωση η κοινοβουλευτική ομάδα τη Νέας Δημοκρατίας παραμένει διχασμένη και η προσοχή στέφεται στο κυβερνόν κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών, για να φανεί εάν θα υπάρξουν «πληγές» που δεν θα επουλωθούν.

Η στάση Βορίδη και ο γρίφος της επόμενης μέρας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κατερίνας Κοκκαλιάρη για το ethnos.gr, πάντως, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει πει πως δεν θα ψηφίσει την προωθούμενη διάταξη, ωστόσο παραμένει ερωτηματικό πώς ακριβώς θα κινηθεί. Το βασικό σενάριο είναι να επιλέξει την αποχή από την ψηφοφορία και να μην πάει στη Bουλή για να καταψηφίσει.

Αυτό που έχει καταστήσει σαφές ο κ. Βορίδης είναι πως δεν αλλάζει στάση για το θέμα ακόμα και αν αυτό σημαίνει έξοδο από την κυβέρνηση. Δεν πέρασε άλλωστε απαρατήρητο πως επέλεξε να μην πάει στα γαλάζια «φροντιστήρια».

Από την κυβέρνηση αυτό που τονίζεται είναι πως όταν κάποιος είναι υπουργός, υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το υπουργικό συμβούλιο. Χθες σε ερώτηση αν παύει να είναι υπουργός ο κ. Βορίδης αν καταψηφίσει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε πως «δεν μπορώ να υποκαταστήσω τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, είτε να τις προαναγγείλω», σημειώνοντας παράλληλα πως «η δική μου άποψη είναι ότι δεν είναι δυνατό να συμμετέχεις στην κυβέρνηση και να καταψηφίζεις νομοσχέδια της κυβέρνησης ».

Η επόμενη ημέρα

Πάντως στόχος είναι οι αποφάσεις για την επόμενη ημέρα να ληφθούν χωρίς εντάσεις, ώστε να μην σταλούν λάθος μηνύματα σε ένα πιο συντηρητικό κοινό λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Και σύντομα πρόκειται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς δεν μπορεί να σέρνεται η σχετική συζήτηση.

Όσον αφορά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο κυβερνητικό στρατόπεδο περιμένουν πως θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα. Η εκτίμηση είναι πως επιδιώκει να εκφράσει ένα δεξιό ακροατήριο και αναμένεται να συνεχίσει να μιλά για θέματα που απασχολούν το συγκεκριμένο κοινό (όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες αναφορές στο μεταναστευτικό). Βέβαια μένει να φανεί και πόσοι από τους βουλευτές που είναι κοντά στον πρώην πρωθυπουργό θα ακολουθήσουν ανάλογη συμπεριφορά και έχει ενδιαφέρον πως θα κινηθούν στη ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια (αν θα καταψηφίσουν ή κάποιοι θα επιλέξουν την αποχή)

Τι γίνεται στην «δεξιά πολυκατοικία»

Στη Νέα Δημοκρατία δεν θέλουν να αφήσουν χώρο για νέους … ενοίκους στη «δεξιά πολυκατοικία» και θα επιδιωχθεί αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Στο γαλάζιο στρατόπεδο βλέπουν πως οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν κάποια ουσιαστική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό και δεν καταγράφεται μεγάλη στροφή ψηφοφόρων προς τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ.

Αυτό που επισημαίνουν από την Πειραιώς είναι πως παρά τις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του κόμματος για κάποια θέματα, στο τέλος επιτυγχάνεται η απαιτούμενη ισορροπία. Με δεδομένο άλλωστε πως η η Ν.Δ. είναι κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές του καλοκαιριού οι «γαλάζιοι» εκτιμούν πως οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι δεν θα αναζητήσουν άλλες λύσεις αλλά θα παραμείνουν εντός των κομματικών «τειχών». Επομένως θεωρούν πως δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για πειράματα και για νέους υποψήφιους «ενοίκους» στη δεξιά πολυκατοικία, τουλάχιστον σε αυτή την χρονική συγκυρία.

Τα «ναι», τα «όχι» και τα «ίσως» των βουλευτών

Περισσότερες από τρεις ώρες κράτησε η χθεσινή ενημέρωση του δεύτερου γκρουπ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για το νομοσχέδιο που αφορά στα ομόφυλα ζευγάρια. Είχε προηγηθεί και την Δευτέρα ανάλογη συνεδρίαση, με την κυβέρνηση να θέλει να πείσει τους αναποφάσιστους βουλευτές.

Σταδιακά οι «γαλάζιοι» ανοίγουν τα χαρτιά τους για το τι πράξουν την ώρα της ψηφοφορίας αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί. Υφυπουργοί της κυβέρνησης - όπως η Έλενα Ράπτη, η Σοφία Βούλτεψη, ο Βασίλης Σπανάκης, ο Στάθης Κωνσταντινίδης κ.α.- τάσσονται υπέρ του νομοσχεδίου, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που δεν έχουν πει τι θα πράξουν (π.χ. o Γ. Κεφαλογιάννης, ο Σ. Κελέτσης, η Μ. Κεφαλά)

Όσον αφορά στους βουλευτές που αναμένεται να υπερψηφίσουν την ρύθμιση είναι μεταξύ άλλων : o Γιώργος Σταμάτης, η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Ιάσωνας Φωτήλας, ο Λευτέρης Κτιστάκης, η Αννα Ευθυμίου, η Ζωή Ράπτη κ.α. Μάλιστα υπάρχουν και αυτοί που δήλωσαν πως μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού αποφάσισαν να υπερψηφίσουν, όπως για παράδειγμα ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης.

Στον αντίποδα δεδομένο είναι πως δεν θα ψηφίσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ περίπου 20 βουλευτές έχουν διατυπώσει ενστάσεις κυρίως για το θέμα της τεκνοθεσίας (μεταξύ αυτών είναι οι Ευρυπίδης Στυλιανίδης, o Νότης Μηταράκης, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Θάνος Πλεύρης, η Αννα Καραμανλή, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Θεόδωρος Καράογλου, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, o Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Χρήστος Κέλλας, κ.α). Μάλιστα ήδη κάποιοι εξ αυτών (όπως ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, η Άννα Καραμανλή ο Θεόδωρος Καράογλου, ο Κώστας Καραγκούνης κ.α.) έχουν πει πως θα καταψηφίσουν.

Απο εκεί και πέρα υπάρχει και ένα κομμάτι βουλευτών που παραμένουν προβληματισμένοι, οι οποίοι δεν προσανατολίζονται στο να καταψηφίσουν αλλά ταλαντεύονται μεταξύ του «ναι» και της αποχής. Οι πλέον … αναποφάσιστοι είναι όσοι εκλέγονται στην περιφέρεια και φαίνεται πως κάποιοι ζυγίζουν ακόμα το κλίμα που επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες.

βουλευτέςΒουλήνομοσχέδιοΕυρωεκλογέςειδήσεις τώραομόφυλα ζευγάριαΝέα Δημοκρατία