Πολιτική|19.01.2024 07:03

Επιχείρηση καθημερινότητα από την κυβέρνηση: Μάχη σε πέντε μέτωπα στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών εστιάζει η κυβέρνηση, που θέλει να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Και μπορεί τις τελευταίες δέκα ημέρες να κυριαρχεί στην επικαιρότητα το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ωστόσο στη Νέα Δημοκρατία ετοιμάζονται παράλληλα να ξεδιπλώσουν σειρά πρωτοβουλιών σε θέματα αιχμής.

Από το κυβερνών κόμμα  θέλουν να πατήσουν… γκάζι και μια σειρά κομβικών νομοσχεδίων θα ψηφιστούν  άμεσα από τη Βουλή. Συγκεκριμένα την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές.

Μάλιστα. αναμένεται και ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια και θα ακολουθήσουν οι ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Ταχύτερα θα έρθει στη Βουλή και η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια - θα συζητηθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο - και αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα Φεβρουαρίου.

Παράλληλα από το Μαξίμου εστιάζουν σε πέντε κρίσιμα θέματα:

  • Στην πορεία της οικονομίας, προκειμένου να διασφαλιστεί πως υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθούν μια σειρά παρεμβάσεων σε κρίσιμους τομείς. Μάλιστα όπως υπογράμμισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός η οικονομία «είναι η πρώτη προτεραιότητα, διότι αν δεν πηγαίνει καλά η οικονομία, δεν υπάρχουν χρήματα για κοινωνική πολιτική, για την υγεία, για την παιδεία, για την άμυνα, για την ασφάλεια».
  • Στη μάχη με την ακρίβεια που αποτελεί και το νούμερο ένα πονοκέφαλο των νοικοκυριών. Η τροπολογία με τα νέα  μέτρα κατά της ακρίβειας πέρασε χθες από τη  Βουλή  και από την κυβέρνηση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο  πρόσθετων παρεμβάσεων εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Να σημειωθεί πως στα νέα μέτρα - η εφαρμογή των οποίων θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Μαρτίου - είναι  μεταξύ άλλων η θέσπιση πλαφόν 7% στο μεικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα, η μείωση της αρχικής τιμής σε απορρυπαντικά και η επιβολή προστίμων ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης με παράλληλη δημοσιοποίηση της επωνυμίας των εταιρειών που αισχροκερδούν.
  • Στο θέμα της ασφαλείας των πολιτών. Είναι ένα ζήτημα  στο οποίο εστιάζει ιδιαίτερα η κυβέρνηση και αυτό φάνηκε και από τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Μάλιστα ακολούθησαν και σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία της αστυνομίας, ενώ το επόμενο διάστημα έμφαση θα δοθεί στην προσπάθεια για μείωση της εγκληματικότητας και στη αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων.  
  • Στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Μια σειρά κινήσεων ξεδιπλώνονται σταδιακά με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται ενδεικτικά στην υπουργική απόφαση  που αφορά τον τρόπο με τον οποίον θα καταρτίζονται οι ενιαίες και ψηφιακές λίστες χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Στο στεγαστικό που είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί κυρίως την νεότερη γενιά, λόγω της ανηφορικής πορείας των ενοικίων. Το επόμενο διάστημα θα μπουν σε ισχύ νέα προγράμματα, όπως το «Ανακαινίζω- Νοικιάζω το οποίο θα αφορά περίπου 12.500 κατοικίες. Ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν την κρατική επιχορήγηση για τις εργασίες ανακαίνισης αφότου αναρτούν ηλεκτρονικά το μισθωτήριο συμβόλαιο διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών. Παράλληλα θα τρέξει και το πρόγραμμα «κοινωνικής αντιπαροχής» με στόχο να αυξηθούν τα διαθέσιμα  προς ενοικίαση ακίνητα.  

Ανεβάζουν ταχύτητα οι γαλάζιες «μηχανές» ενόψει ευρωεκλογών

Τον κύκλο των περιοδειών ανοίγει σταδιακά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θέτει  όλο και εντονότερα το διακύβευμα της επερχόμενης κάλπης. «Θα πιστοποιήσουμε και πάλι, στην κάλπη της 9ης Ιουνίου, ποια είναι η μεγάλη προοδευτική ευρωπαϊκή παράταξη, αυτή δεν είναι άλλη από την παράταξή μας» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε  συγκέντρωση πολιτών στην Αγία Παρασκευή.

Μέχρι τις ευρωεκλογές  θα ακολουθηθεί μια ανάλογη στρατηγική  με αυτή που είχε υιοθετηθεί πέρυσι στις εθνικές εκλογές. Το βάρος δεν θα πέσει σε μεγάλες συγκεντρώσεις αλλά αντιθέτως έμφαση θα δοθεί σε σύντομες επισκέψεις του Κ. Μητσοτάκη σε γειτονιές της Αθήνας αλλά και σε πόλεις της περιφέρειας. Στόχος είναι σε αυτές  στις επισκέψεις να παρουσιάζονται κάποιες από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε θέματα αιχμής, ενώ στις περιοδείες που θα κάνει στην περιφέρεια ο πρωθυπουργός θα αναφέρεται και σε συγκεκριμένα έργα που υλοποιούνται σε κάθε περιοχή.

Στην Πειραιώς γνωρίζουν πως υπάρχει το ενδεχόμενο στις ευρωεκλογές να επικρατήσει μια χαλαρή ψήφος ή ακόμα και μία ψήφος διαμαρτυρίας και στόχος είναι να τονιστεί εμφατικά η ανάγκη για μια νέα καθαρή στήριξη στη Νέα Δημοκρατία. Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν πάντως πως η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου θα βοηθήσει ώστε να περιοριστούν σε ένα βαθμό τα ποσοστά της αποχής

ομόφυλα ζευγάριαΕυρωεκλογέςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαακρίβειαειδήσεις τώρα