Πολιτική|22.01.2024 06:15

Χαμογελά ο Κασσελάκης μετά τις Σπέτσες - Το αποτέλεσμα της σύσκεψης για το Ελληνικό Όνειρο

Νίκος Σβέρκος

Η ικανοποίηση στην ηγεσία και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έκδηλη το βράδυ της Κυριακής, όταν και επέστρεψαν στην Αθήνα οι τελευταίοι συμμετέχοντες της τριήμερης σύσκεψης στις Σπέτσες. Οι μεν βουλευτές μιλούσαν για μια ομαλή διαδικασία, εποικοδομητική και ουσιαστική, που «θα βοηθήσει στην δουλειά μας την επόμενη περίοδο», ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δυο λόγους να νιώθει δικαιωμένος για την απόφασή του να φιλοξενήσει τους βουλευτές στο σπίτι του στο νησί του Αργοσαρωνικού:

  1. Αφενός ανάγκασε όλους και όλες να παραστούν στη σύσκεψη και να παρουσιάσουν απολογισμό και προγραμματισμό του έργου του τομέα τους.
  2. Αφετέρου, κατάφερε να δώσει την βασική πολιτική «γραμμή» ενόψει του συνεδρίου του Φεβρουαρίου που συνοψίζεται στην χάραξη αυτού που αποκάλεσε «Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Όνειρο».

Οι εργασίες, οι κάμερες, τα social media

Η διαδικασία κράτησε 20 ώρες, μέσα στις οποίες πραγματοποιήθηκαν 30 παρουσιάσεις από αρμόδιους τομεάρχες και αναπληρωτές τομεάρχες. Κάθε παρουσίαση κράτησε κατά μέσο όρο 20 λεπτά, ενώ μετά από κάθε μια ακολούθησαν λίγες ολιγόλεπτες παρεμβάσεις ή ερωτήσεις από βουλευτές.

Στις Σπέτσες βρέθηκαν τελικά και οι δύο βουλεύτριες που είχαν αρχικά αντιμετωπίσει αντίστοιχα με οργή και σκεπτικισμό την σύσκεψη στις Σπέτσες, η Έλενα Ακρίτα και η Κυριακή Μάλαμα. Απόντες ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, με την Κουμουνδούρου να διαρρέει ουσιαστικά πως η πρόσκληση δεν αφορά έναν πρώην πρωθυπουργό, η Όλγα Γεροβασίλη και η Μαρίνα Κοντοτόλη, που είχαν ειδοποιήσει εγκαίρως για την δικαιολογημένη απουσία τους.

Η Κουμουνδούρου είχε από μέρες δώσει οδηγίες στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγουν επικοινωνιακές «κακοτοπιές» στις Σπέτσες, που είχαν γεμίσει με τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους με σκοπό να απαθανατίσουν κάθε «παραπολιτική» στιγμή της σύσκεψης. Εν τέλει τα ενσταντανέ περιείχαν κυρίως τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις βουλευτών, ενώ κυκλοφόρησαν κάποια λίγα πλάνα από το δείπνο των μελών της Κ.Ο. Οι κάμερες δεν κατάφεραν να καταγράψουν κάποιες ανάλαφρες στιγμές διασκέδασης και τραγουδιού, ενώ από το εσωτερικό της οικίας Κασσελάκη κυκλοφόρησε μόνο μια «οικογενειακή» φωτογραφία που ελήφθη το Σάββατο.

Προκαταρκτικά σεμινάρια στους βουλευτές για την χρήση των μέσω κοινωνικής δικτύωσης παρέδωσε η Δώρα Τσαμπάζη, επαγγελματίας του χώρου και υποψήφια βουλεύτρια στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου επιθυμεί να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους της χρήσης των social media στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές, υπό το φόβο να ακολουθήσουν βουλευτές και στελέχη το παράδειγμα της έκθεσης του Στέφανου Κασσελάκη.

Η απουσία του γάμου ομόφυλων ζευγαριών

Το θέμα το οποίο φαίνεται να απασχόλησε λιγότερο από όλα τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, ήταν αυτό του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, που δοκίμασε τις εσωκομματικές ισορροπίες, αλλά και τις σχέσεις του Στέφανου Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη και άλλα κορυφαία στελέχη.

Η αρμόδια τομεάρχης, Έλενα Ακρίτα, που φαίνεται να πείστηκε να μεταβεί στις Σπέτσες λίγα 24ωρα πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, δεν συμπεριέλαβε στην εισήγησή της ρητά το θέμα. Η μοναδική γενικόλογη αναφορά της αφορούσε την ανάγκη για «συμμόρφωση της Ελλάδας προς τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, αναφορικά με την πρόληψη και καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων». Περισσότερες αναφορές στην τεκνοθεσία ή την παρένθετη μητρότητα δεν έγιναν.

Βουλευτές με τους οποίους συνομίλησε το ethnos.gr, ανέφεραν πως το θέμα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών δεν απασχόλησε την σύσκεψη παρά μόνον αναφέρθηκε «παρεμπιπτόντως», όταν έγινε αποτίμηση των κοινοβουλευτικών δράσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ως αιτία ανέφεραν πως οι σχετικές αποφάσεις είναι πλέον ειλημμένες και αποδεκτές, ενώ αναμένεται και η κατάθεση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση ώστε να καθοριστεί η αναλυτική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ επί του συγκεκριμένου.

Ακρίβεια και ιδιωτικά πανεπιστήμια

Η Θεοδώρα Τζάκρη ανακοίνωσε στους βουλευτές πως το αμέσως επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει καμπάνια για την ακρίβεια, στο πλαίσιο της οποίας θα λάβει χώρα συνέντευξη Τύπου για τη δημοσιοποίηση των προτάσεων του κόμματος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να συγκροτήσει παρατηρητήριο τιμών των 66 βασικών αγαθών που θα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα και θα εκδίδεται δελτίο με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Παράλληλα η ηγεσία του κόμματος σχεδιάζει να καταθέσει πολυνομοσχέδιο για το θέμα, που ο ΣΥΡΙΖΑ θα το αντιμετωπίζει ως μείζον και κρίσιμο για την αποδόμηση της πολιτικής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Αθηνά Λινού ανέλαβε να εκθέσει τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, παρά το γεγονός πως έχει παραιτηθεί από τομεάρχης εδώ και έναν μήνα, χωρίς όμως να έχει βρεθεί ποιος ή ποια θα την αντικαταστήσει. Η Αθηνά Λινού είπε χαρακτήρισε «γελοία απάτη» την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Περιορίστηκε στο να αναφέρει πώς λειτουργούν «τα σοβαρά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό και τα κονδύλια τα οποία διαθέτουν και τα συγκρίνει με τις σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης». Πρόκειται για μια θέση που φαίνεται να αποτελεί τη «χρυσή τομή» στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς δεν λείπουν και στελέχη και βουλευτές -ακόμα και ο Στέφανος Κασσελάκης προτού εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- που έχουν εκφραστεί παλαιότερα ανοικτά υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Το «Όνειρο» του Κασσελάκη προς το Συνέδριο

Κατά την έναρξη της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την «από κοινού διαμόρφωση αξόνων για ένα “Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Όνειρο”». Αυτό το «Όνειρο» φαίνεται πως θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στην συνθηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ στο έκτακτο συνέδριό του που θα διεξαχθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ το σχετικό «Εθνικό Σχέδιο» θα αποτελεί τον βασικό άξονα της επεξεργασίας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως θα αποκρυσταλλωθεί στις συνεδριακές του διαδικασίες. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η αποστροφή του Σωκράτη Φάμελλου κατά την λήξη των εργασιών της σύσκεψης των Σπετσών: «Στόχος μας είναι κάθε άνθρωπος στην Ελλάδα να έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει το όνειρό του με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Εχτές ξεκίνησαν άλλωστε και οι περισσότερες προσυνεδριακές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ενώ ο γύρος των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί στις 16 Φεβρουαρίου.

ειδήσεις τώραΣπέτσεςγάμος ομόφυλωνιδιωτικά πανεπιστήμιαΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκης