Πολιτική|23.01.2024 19:22

Επιστολική Ψήφος: Αντιδρά η αντιπολίτευση για την «τορπίλη» επέκτασης στις εθνικές εκλογές

Newsroom

Έντονη κριτική ασκεί η αντιπολίτευση για την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει την επιστολική ψήφο των αποδήμων και στις εθνικές εκλογές καταγγέλλοντας «τρικ» παγίδευσης του πολιτικού συστήματος.

Φάμελλος: «Η ΝΔ υπονόμευσε τη συναίνεση»

Την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στη Βουλή. Συγκεκριμένα, αφού κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση προσβάλλει τη Δημοκρατία, φέρνοντας την τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφους και στις εθνικές εκλογές, υπογράμμισε ότι από την στιγμή που  πλειοψηφία δεν υιοθέτησε τις τρεις τροπολογίες  τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Επανερχόμενος στη χθεσινοβραδινή τροπολογία έκανε λόγο για αιφνιδιασμό και προσέθεσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επέλεξε να προσβάλει, όχι μόνο τη Βουλή και τη νομοθετική διαδικασία αλλά και τις προβλέψεις του Συντάγματος, που δεν προβλέπουν απλά, αλλά επιβάλλουν συναίνεση σε αυτά τα θέματα». «Ο πρωθυπουργός το έκανε αυτό γιατί το μόνο του ενδιαφέρον είναι η δημιουργία εντυπώσεων. Η διαχείριση της εξουσίας και το κομματικό όφελος, και όχι η ποιότητα της δημοκρατίας και της πολιτικής», σημείωσε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης απαξιώνουν την πολιτική και οδηγούν στην απολίτικη και αντιπολιτική στάση

Ανδρουλάκης: «Όχι» σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση, στην ομιλία του στην Ολομέλεια, έθεσε δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Να αποσύρει η κυβέρνηση την αιφνιδιαστική τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές και να αποδεχτεί την τροπολογία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ότι η επιστολική ψήφος θα αφορά μόνο όσους έχουν αντικειμενικά κωλύματα.

Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία που φέρατε από το παράθυρο. ‘Άλλωστε δεν έχει κανένα νόημα πια αυτή η τροπολογία γιατί δεν υπάρχουν 200 ψήφοι σε αυτή την αίθουσα. Εδώ λοιπόν είμαστε έτοιμοι και θετικοί επί της αρχής, σε νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε όσους έχουν εκλογικό δικαίωμα και είναι κάτοικοι εξωτερικού αλλά και σε όσους ψηφίζουν εντός της επικράτειας και έχουν τα συγκεκριμένα κωλύματα που ανέφερα. Σε ένα τέτοιο νόμο το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό», υπογράμμισε, αλλά ξεκαθάρισε ότι σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι, το ΠΑΣΟΚ είναι αρνητικό!

Κουτσούμπας: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να αποσύρουν τη στήριξη τους στο «κατάπτυστο νομοσχέδιο»

Σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας για τη συναινετική στάση που κράτησαν στο νομοσχέδιο που αφορά την επιστολική ψήφο. Ο κ. Κουτσούμπας, αποκάλεσε «γνωστά συνεταιράκια» της κυβέρνησης τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης και ζήτησε να αποσύρουν τη στήριξη τους στο «κατάπτυστο νομοσχέδιο». «Είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε γιατί δήθεν σας εξαπάτησε η κυβέρνηση και χάλασε η σούπα της συναίνεσης», σημείωσε με αιχμή.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο αλλά και η τροπολογία που αφορά την διεύρυνση της επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές εκλογές. Όπως υποστήριξε, τίθεται θέμα χειραγώγησης της ψήφου ενώ όπως είπε, δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει πως η κυβέρνηση πηγαίνει σε μια «τεραστίων διαστάσεων αλλοίωση του εκλογικού σώματος, συμπεριλαμβάνοντας ανθρώπους που δεν έχουν κανέναν πραγματικό δεσμό με τη χώρα, παρά μόνο συναισθηματικούς δεσμούς και αν, και κατά συνέπεια δεν θα υποστούν και τις συνέπειες της όποιας επιλογής τους, που σημαίνει βέβαια ότι μπορεί να είναι και πιο εύκολα χειραγωγήσιμοι».

Χαρακτήρισε «υποκρισία» τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι «νοιάζεται για την ομογένεια», τονίζοντας «αν νοιάζεστε για την ομογένεια, κοιτάξτε να δώσετε λύσεις στα προβλήματά της» και προσθέτοντας «αν νοιάζεστε για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των ομογενών στις εκλογές, φτιάξτε περισσότερα εκλογικά τμήματα για να ψηφίζουν με φυσική παρουσία, όσοι έχουν πραγματικούς δεσμούς με τη χώρα, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδεύουν χιλιόμετρα».

Σημειώνοντας ότι η επιστολική ψήφος «ανοίγει επικίνδυνους δρόμους και στο εσωτερικό» ο Δ. Κουτσούμπας έθεσε το εξής ερώτημα: «Δώστε μας επιτέλους μια σοβαρή απάντηση, στο εξής απλό ερώτημα και εσείς της κυβέρνησης και εσείς οι άλλοι πρόθυμοι που υπερψηφίζετε. Την 9η Ιουνίου, μόλις κλείσουν οι κάλπες των ευρωεκλογών και βγει το αποτέλεσμα, θα μπορεί να μας εγγυηθεί κάποιος ότι όσοι ψήφισαν με επιστολική ψήφο το έκαναν μόνοι τους, με αμεσότητα και μυστικότητα, και χωρίς να υπόκεινται σε άμεσες πιέσεις και εκβιασμούς; Προσέξτε: λέω άμεσες, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στο σημερινό σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση των αδυνάτων, άρα και στις διαφόρων ειδών εξαρτήσεις και καταναγκασμούς, πιέσεις και εκβιασμοί θα υπάρχουν έτσι κι αλλιώς».

ΠΑΣΟΚεπιστολική ψήφοςΒουλήΣΥΡΙΖΑ