Πολιτική|24.01.2024 05:45

ΣΥΡΙΖΑ: Το νέο άδειασμα στον Πολάκη και το παρασκήνιο της δύσκολης σχέσης με τον Κασσελάκη

Νίκος Σβέρκος

Σαν κεραυνός έπεσε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία έδειξε κίτρινη κάρτα στον συντονιστή των ΕΠΕΚΕ και βουλευτή Χανίων για την πρόσφατη υβριστική ανάρτησή του κατά του γελοιογράφου Ηλία Μακρή. Το άδειασμα στον Παύλο Πολάκη έρχεται να αναθερμάνει τις πληροφορίες πως επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες στις σχέσεις των δύο, εικόνα που ενισχύει την σεναριολογία για «υποχώρηση» των δυνάμεων του Κρητικού βουλευτή στο εσωκομματικό παιχνίδι.

Κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου μετέφεραν στο ethnos.gr την άποψη πως η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάρτηση Πολάκη ήταν αυτονόητη, καθώς δεν μπορούν να γίνονται δεκτές αναρτήσεις τέτοιου τύπου με φωτογραφίες δημοσιογράφων και ανοίκειους χαρακτηρισμούς. Αυτή η επισήμανση θυμίζει ένα παλιότερο επεισόδιο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσιζε να παραπέμψει τον βουλευτή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ μετά από σειρά αναρτήσεων του, ανάμεσα στις οποίες υπήρχαν και φωτογραφίες δημοσιογράφων.

Σχέσεις που περνάν από σαράντα κύματα

Ωστόσο, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε σε μια στιγμή που οι σχέσεις των Πολάκη και Κασσελάκη θυμίζουν σκωτσέζικο ντους. Υπενθυμίζεται πως ο Κρητικός βουλευτής σε πρόσφατη συνεδρίαση της Π.Γ. του κόμματος είχε εκφράσει τις ενστάσεις του για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, με το επιχείρημα ότι τα ορεινά χωριά τις Κρήτης δεν μπορούν να δεχτούν εύκολα τέτοιες εξελίξεις.

Ήταν η εποχή που ο Στέφανος Κασσελάκης έθετε στη συνέντευξή του στο Star ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, με την Δώρα Αυγέρη την επομένη να ανατρέπει την συγκεκριμένη «γραμμή» προκαλώντας σύγχυση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Κ.Ε. κατόπιν προκάλεσε όσους και όσες διαφωνούν ή έχουν ενστάσεις για το θέμα να «σηκωθούν όρθιοι» και να τις διατυπώσουν ανοικτά. Και εκεί που όλα έδειχναν να υπάρχει σοβαρό χάσμα, ο ίδιος στο κλείσιμο της συνεδρίασης είπε πως «αν δεν ήταν ο Παύλος και ο Καπνισάκης, δεν θα ήμουν ΣΥΡΙΖΑ».

Αρκετοί στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ο Στέφανος Κασσελάκης επιθυμεί να δείξει ηγετικό προφίλ και να πείσει το ακροατήριό του πως δεν έχει καμία δέσμευση, ούτε καν στο ναρκοθετημένο εσωκομματικό πεδίο. Και άλλοι θεωρούν ότι αντικειμενικά από μια τέτοια σύγκρουση κερδίζει η πλευρά Παππά, που διατηρεί την πιο πολυπληθή και συμπαγή ομάδα στελεχών ενόψει του συνεδρίου και των ευρωεκλογών.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, αλλά επιμένει ο Πολάκης

Το πιο ενδιαφέρον είναι πως στην Κουμουνδούρου έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση για το τι θα επιφέρει μια διάρρηξη των σχέσεων Κασσελάκη και Πολάκη. Ορισμένοι θεωρούν πως η περιθωριοποίηση του Κρητικού βουλευτή, ακόμα και η ανοικτή σύγκρουση σου μαζί του, έχει μόνο θετικά να δώσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Πού μπορεί να φτάσει, όμως, αυτή η σύγκρουση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συζητούν ακόμα και το ενδεχόμενο να αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες του συντονιστή των ΕΠΕΚΕ από τον Παύλο Πολάκη, ενώ ορισμένοι δεν θεωρούν απίθανο ακόμα και την διαγραφή του εάν ο βουλευτής συνεχίσει την ίδια τακτική.

Ο Παύλος Πολάκης, πάντως, εχτές το βράδυ με νέα ανάρτησή του επέλεξε να επιτεθεί για το ζήτημα της γελοιογραφίας στον Άδωνι Γεωργιάδη, δείχνοντας ότι δεν αλλάζει άποψη για την επίθεσή του στον Ηλία Μακρή. Απευθυνόμενος στον υπουργό υγείας, έγραψε «Βγήκες να υπερασπίσεις και “δημοσιογράφους-γελοιογράφους" της λίστας Πέτσα ή ΚΕΕΛΠΝΟ, αντί να κρυφτείς!». 

Παύλος Πολάκηςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκης