Πολιτική|24.01.2024 06:00

Βουλή: Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία - Ο αιφνιδιασμός της κυβέρνησης «τορπίλισε» τη συναίνεση

Αλέξανδρος Διαμάντης

Τον πλήρη αιφνιδιασμό της Βουλής επιδίωξε η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση, να επιστρέφει το γάντι και την συναίνεση να πηγαίνει τελικά… περίπατο. Η τροπολογία της Υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως αποτέλεσε τη «σπίθα» ή μάλλον την αφορμή προκειμένου τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, το οποίο θα εγκριθεί σήμερα από τη Βουλή.

Το πιθανότερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω, ώστε να δώσει τον «μουτζούρη» στην αντιπολίτευση, ενώ ουσιαστικά το Μέγαρο Μαξίμου ήταν εκείνο που τίναξε στον αέρα την συναίνεση.

Οι προϋποθέσεις είχαν τεθεί

Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, υποστήριξαν ότι για να υπερψηφίσουν θα έπρεπε να γίνουν δεκτές και οι τροπολογίες που είχαν καταθέσει, κάτι που δεν είχαν θέσει ως προαπαιτούμενο, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Εξ ου κιόλας το Υπουργείο Εσωτερικών μιλούσε για πλειοψηφία άνω των 230 βουλευτών, φέρνοντας ξαφνικά μια τροπολογία, για την οποία δεν είχε ειπωθεί κουβέντα και προφανώς δεν είχε υπάρξει η απαραίτητη διαβούλευση.

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανάξια να αξιοποιήσει τη διάθεση συναίνεσης που δείξαμε. Ναρκοθέτησε την προσπάθεια ουσιαστικής σύγκλισης με αποκορύφωμα την εμπρηστική και τυχοδιωκτική χθεσινή τροπολογία. Που παρότι απαιτεί διευρυμένη πλειοψηφία, εσείς όχι μόνο δεν την επιδιώξατε αλλά με τη μεθόδευση τη ναρκοθετήσατε», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας: «Αν σας ενδιαφέρει τόσο πολύ η πραγματική συμμετοχή των αποδήμων, να ψηφίσετε τώρα την τροπολογία μας για τις εκλογικές περιφέρειες των αποδήμων. Ωστε να εκλέγονται απόδημοι που να εκπροσωπούν τους αποδήμους. Οπως κάνουν και άλλες χώρες με μεγάλη διασπορά, όπως π.χ. η γειτονική μας Ιταλία. Είναι αυτό που ζητούν οι απόδημοι».

Η στάση του ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Να αποσύρει η κυβέρνηση την αιφνιδιαστική τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές και να αποδεχτεί την τροπολογία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ότι η επιστολική ψήφος θα αφορά μόνο όσους έχουν αντικειμενικά κωλύματα.

Η απάντηση Κεραμέως

Η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως απαντώντας στον Σωκράτη Φάμελλο, υπογράμμισε ότι οι συμπολίτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Αμερική θα έχουν ένα ερώτημα: «Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψηφίζει την επιστολική ψήφο ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα». «Πώς γίνεται ένα κόμμα να ψηφίζει επί της αρχής ένα νομοσχέδιο, να λέει ναι, επί της αρχής, και μια ώρα αργότερα, να ψηφίζει ναι στην πρόταση αντισυνταγματικότητας. Δηλαδή αυτό που ψήφισε είναι αντισυνταγματικό», προσέθεσε, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τον αιφνιδιασμό της Βουλής.

«Όχι» από Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και ΚΚΕ, «Ναι» η Πλεύση Ελευθερίας

Την ίδια ώρα, πλην της Πλεύσης Ελευθερίας, υπόλοιπα κόμματα αναμένεται σήμερα να ψηφίσουν στην ονομαστική ψηφοφορία. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπεραμύνθηκε της απόφασής της να πει «ναι», κάλεσε όμως την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο αλλά και η τροπολογία που αφορά την διεύρυνση της επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές εκλογές. Όπως υποστήριξε, τίθεται θέμα χειραγώγησης της ψήφου ενώ όπως είπε, δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου. Ο Κυριάκος Βελόπουλος ισχυρίστηκε ότι «δεν θα επιτρέψει στη ΝΔ κάποια καλπονοθεία», συμπληρώνοντας ότι «Δεν θα ψηφίζουν οι νεκροί και τα δέντρα επειδή το θέλετε εσείς», ενώ ο Β. Στίγκας αναδείχθηκε σε αρνητικό πρωταγωνιστή μετά τα όσα είπε επί του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

ΣΥΡΙΖΑΒουλήεπιστολική ψήφοςειδήσεις τώραΠΑΣΟΚψηφοφορία