Πολιτική|24.01.2024 12:00

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ξεκινάει η συζήτηση του νομοσχεδίου στο Υπουργικό - Ο σκληρός πυρήνας των «όχι» και οι αναποφάσιστοι

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Υπουργικό συμβούλιο για το ν/σ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (EUROKINISSI)
Υπουργικό συμβούλιο για το ν/σ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (EUROKINISSI)
Υπουργικό συμβούλιο για το ν/σ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (EUROKINISSI)
Υπουργικό συμβούλιο για το ν/σ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (EUROKINISSI)
Υπουργικό συμβούλιο για το ν/σ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (EUROKINISSI)
Υπουργικό συμβούλιο για το ν/σ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (EUROKINISSI)
Υπουργικό συμβούλιο για το ν/σ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (EUROKINISSI)

Στις 12:00 αρχίζει η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια στο Υπουργικό Συμβούλιο με την εισήγηση του πρωθυπουργού ενώ  στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.

Στη σημερινή του εισήγηση ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει όλες τις λεπτομέρειες για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου αλλά και τις προθέσεις του αναφορικά με το πώς θα κινηθεί για όσα μέλη του υπουργικού αρνηθούν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. 

Τα σημεία της εισήγησης Μητσοτάκη

Στην εισήγησή του στο Υπουργικό, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός τόνισε τα εξής:

  • Επιδιώκεται η πλήρης ισότητα και η προστασία όλων των παιδιών.
  • Ισχύει σε πολλές άλλες χώρες και πουθενά δεν έβλαψε την κοινωνική συνοχή.
  • Στον διάλογο ακούστηκαν όλες οι απόψεις, τις οποίες και σέβομαι. Ακούστηκαν και οι φωνές των ομόφυλων γονέων που θα μπορούν πλέον να κοιμούνται ήσυχοι
  • Αναφερόμαστε σε επιλογές της πολιτείας και όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις. Η ζωή απέδειξε ότι και άλλες φορές οι αλλαγές έγιναν ομαλά χωρίς να βλάψουν τις σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας

Ο σκληρός πυρήνας των «όχι», η αποχή και οι αναποφάσιστοι

Από την κυβέρνηση αυτό που υπογραμμίζεται είναι ότι οι απόψεις της Εκκλησίας είναι απολύτως σεβαστές, ωστόσο δεν αλλάζει ο σχεδιασμός. «Έχουμε ένα πρόγραμμα. Υπάρχει εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Η εκτελεστική εισηγείται, η νομοθετική ψηφίζει» σημείωσε χθες το πρωί  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. 

Στο κυβερνών κόμμα στόχος είναι να συγκεντρωθούν κοντά στα 120 «ναι» από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τις επόμενες εβδομάδες θα ενταθεί η προσπάθεια για να πειστούν όσοι ακόμα και τώρα παραμένουν αναποφάσιστοι. Η εκτίμηση είναι πως περίπου 20 βουλευτές αποτελούν τον σκληρό πυρήνα και 8 με 10 κινούνται προς την αποχή, ενώ περίπου 15 βουλευτές φαίνεται πως ακόμα δεν έχουν αποφασίσει και σε αυτούς σκοπεύει να επικεντρωθεί η Πειραιώς. 

Ενδιαφέρον έχει και το τι τελικά θα πράξει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο όποιος έχει μεν διαφωνήσει με τη ρύθμιση αλλά φαίνεται πως θα επιλέξει την αποχή και όχι την καταψήφιση. Άγνωστο παραμένει και το τι θα κάνουν τρεις με τέσσερις υφυπουργοί που δεν έχουν τοποθετηθεί και φαίνεται πως ακόμα το σκέφτονται. Πρόκειται κυρίως για την υφυπουργό Kοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα που τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι προσανατολίζεται στην καταψήφιση του νομοσχεδίου (και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή της). 

Πού οι περισσότεροι διαφωνούντες

Ένα σημαντικό κομμάτι των βουλευτών - που είτε είναι αναποφάσιστοι είτε λένε «όχι- εκλέγονται σε περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, όπου στις εθνικές εκλογές τα  πήγαν καλύτερο από τον μέσο όρο της επικρατείας κόμματα που κινούνται δεξιά της Ν.Δ. Την ίδια στιγμή  υπάρχουν και μεγάλες περιφέρειες που όλοι οι γαλάζιοι βουλευτές αναμένεται να πουν «ναι», όπως για παράδειγμα ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας.

Το επόμενο διάσημα θα φανεί τι θα πράξουν όσοι βουλευτές ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί και στην Πειραιώς εκτιμούν πως τελικά ένα μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων θα υπερψηφίσει. Άλλωστε στην κυβέρνηση παράλληλα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δίνουν έμφαση και σε μέτρα στήριξης της οικογένειας, καθώς δεν θέλουν να χάσουν και ένα πιο παραδοσιακό ακροατήριο.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα στην Α Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να πουν «ναι»  ο Κώστας Γκιουλέκας και ο Δημήτρης Κούβελας (που μένει να φανεί αν θα καταψηφίσει ή θα επιλέξει την αποχή), ενώ  ερωτηματικό είναι τι θα πράξει τελικά ο Στράτος Σιμόπουλος. Στο «όχι» είναι επίσης ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης (Ροδόπη), η Φωτεινή Αραμπατζή  και ο Θεόφιλος Λεονταρίδης (Σέρρες). 

Στη Μεσσηνία ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λέει «όχι» και μάλιστα αναμένεται να μιλήσει και στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου. Να καταψηφίσει  πρόκειται  ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ενώ σοβαρές ενστάσεις  έχει επίσης   ο Περικλής Μαντάς. 

Στην Α' Αθηνών δεν θα υπερψηφίσει ο Θάνος Πλεύρης, ενώ μένει να φανεί τι θα πράξει τελικά ο Άγγελος Συρίγος που είναι αναποφάσιστος. Στο Νότιο τομέα της Αθήνας στο «όχι» είναι η Άννα Καραμανλή, ενώ θα απέχει ο Γιάννης Καλλιάνος. Επίσης, αναμένεται να μην ψηφίσουν   ο Κώστας Καραγκούνης (Αιτωλοακαρνανία), ο Ανδρέας Κατσανιώτης (Αχαΐα), ο Θανάσης Δαβάκης (Λακωνία), ο Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λάρισα), ο Χαράλαμπος Αθανασίου (Λέσβος), ο Νότης Μηταράκης (Χίος) και ο Βασίλης Γιόγιακας ( Θεσπρωτία). Το επόμενο διάστημα θα φανεί ποιοι θα καταψηφίσουν και αν τελικά κάποιοι εξ αυτών θα επιλέξουν την αποχή. 

Παράλληλα υπάρχουν και βουλευτές που έχουν εκφράσει προβληματισμούς  αλλά δεν είναι ξεκάθαρο τι θα πράξουν όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Οικονόμου, o Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Γιάννης Τραγάκης, ο Γιώργος Βλάχος, ο Θανάσης Μπούρας, ο Γιάννης Ανδριανός, ο  Κώστας Βλάσης, ο  Γιώργος Στύλιος, ο Τάσος Δημοσχάκης και ο Κώστας Κατσαφάδος.

Νέα ΔημοκρατίαΥπουργικό Συμβούλιοειδήσεις τώραγάμος ομόφυλωνομόφυλα ζευγάρια