Πολιτική|31.03.2019 11:53

Παπαδηµούλης στο Έθνος της Κυριακής: Το δίληµµα της κάλπης θα είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης

Βούλα Κεχαγιά

Το δίλημμα των ευρωεκλογών δεν θα είναι µόνο «πρόοδος ή συντήρηση», αλλά και «Τσίπρας ή Μητσοτάκης», όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης. 

Κύριε Παπαδηµούλη, πιστεύετε ότι οι πολίτες έχουν κατανοήσει την κρισιµότητα των ευρωεκλογών του Μαΐου για την Ελλάδα και την Ευρώπη;

Το βασικό δίληµµα και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη είναι κοινό: «θα πάµε προς τα εµπρός, µε δίκαιη ανάπτυξη, κράτος δικαίου, κοινωνική συνοχή και προοδευτικές πολιτικές, ή προς τα πίσω, µε νεοφιλελευθερισµό, ακροδεξιά και εθνικιστική αναδίπλωση;».

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι οι πιο κρίσιµες στην ιστορία της ΕΕ. Και για την Ελλάδα περίπου σαν εθνικές εκλογές, καθώς θα είναι οι πρώτες πολιτικές κάλπες από τον Σεπτέµβριο του 2015. Θα ήταν µεγάλο λάθος να αντιµετωπιστούν αυτές οι ευρωεκλογές από τους πολίτες «χαλαρά», ως εκλογές β’ κατηγορίας. Οσο πλησιάζουµε προς τις κάλπες εκτιµώ ότι θα ανεβαίνουν διαρκώς το ενδιαφέρον και η συµµετοχή των πολιτών. Και, φυσικά, οργώνουµε την Ελλάδα για να αυξηθεί η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρύτερης Προοδευτικής Συµµαχίας που οικοδοµούµε.

Από τα αποτελέσµατα της κάλπης της 26ης Μαΐου θα κριθεί εάν µπορέσουµε να αποτρέψουµε την εκλογή Βέµπερ στην προεδρία της Κοµισιόν. Γιατί θα είναι εφιαλτικό σενάριο και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα ο νέος πρόεδρος της Κοµισιόν να είναι υποχείριο της υπερσυντηρητικής γερµανικής ∆εξιάς. Από τα αποτελέσµατα της ευρωκάλπης θα επηρεαστεί και το αποτέλεσµα των εθνικών εκλογών. Αν θα συνεχίσουµε προς τα µπρος µε πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα ή αν θα έχουµε την παλινόρθωση µιας έξαλλης, ρεβανσιστικής ∆εξιάς, µε τον Κ. Μητσοτάκη υποχείριο γνωστών και επώνυµων ολιγαρχών.

Πιστεύετε ότι το σχήµα ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συµµαχία, που συγκροτήθηκε µε πρωτοβουλία του κόµµατός σας, αντιπροσωπεύει αυτό που επιθυµείτε, δηλαδή ένα προοδευτικό µέτωπο απέναντι στις δυνάµεις της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισµού;

H προσπάθεια για τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συµµαχίας ξεκίνησε από το 2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εχω την τιµή να είµαι από τους συνιδρυτές της. Ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές οµάδες, την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, διαµορφώσαµε έναν χώρο διαλόγου και κοινής δράσης.

Για τη διαµόρφωση, µέσω συγκλίσεων, ενός προοδευτικού σχεδίου για την αντιµετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Και για την αποτροπή µιας µεγάλης οπισθοδρόµησης, την οποία επιδιώκουν η ανερχόµενη ακροδεξιά και η παραδοσιακή ∆εξιά, που µετατοπίζεται σε κατευθύνσεις Ορµπαν, µε κοινή σηµαία τον νεοφιλελευθερισµό. Στην Ελλάδα το σύνολο του πολιτικού µας συστήµατος καλείται να πάρει ξεκάθαρα θέση ανάµεσα στο διαµορφωµένο δίπολο: είτε θα είµαστε µε τις δυνάµεις της προόδου, του αληθινού πατριωτισµού, της βιώσιµης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής είτε µε τις δυνάµεις της οπισθοδρόµησης, του νεοφιλελευθερισµού, του εθνικιστικού παροξυσµού και της περικεφαλαίας.

Πώς σας φαίνεται η σύνθεση της ευρωλίστας µε βάση τα ονόµατα που έχουν ανακοινωθεί έως σήµερα;

Η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου αποτελεί αρµοδιότητα και ευθύνη των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. ∆ική µου ευθύνη είναι όχι να αξιολογήσω, αλλά να συµβάλω, µαζί µε όλες και όλους τους συνυποψήφιους, στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα. Προβάλλουµε το έργο των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραµµα και τους στόχους µας για την επόµενη πενταετία. Στις 26 Μαΐου οι συµπολίτες µας καλούνται να κρίνουν και να επιλέξουν δηµοκρατικά κόµµατα, αλλά και πρόσωπα µε την ψήφο τους και τον σταυρό προτίµησης. Είµαι αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσµα και δίνω όλες µου τις δυνάµεις για να πάµε όσο πιο ψηλά γίνεται και για να έχουµε µια δυνατή και αποτελεσµατική ευρωοµάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.

Ξέρετε, η αξιωµατική αντιπολίτευση έχει αναγάγει σε δηµοψήφισµα τις ευρωεκλογές. Το δικό σας αφήγηµα αφορά µόνο τις προκλήσεις στην ΕΕ ή επικεντρώνεται και στις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας;

Ας µη γελιόµαστε. Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου θα επηρεάσουν καθοριστικά και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, καθώς διεξάγονται λίγους µήνες πριν από την ολοκλήρωση της τετραετίας. Θα είναι ένα καθοριστικό σκαλοπάτι και για τις εθνικές εκλογές. Το δίληµµα «Τσίπρας ή Μητσοτάκης;» θα χρωµατίσει το εκλογικό δίληµµα της 26ης Μαΐου. Γιατί το δίληµµα «πρόοδος ή οπισθοδρόµηση;» στην Ευρώπη «κουµπώνει» µε το αντίστοιχο δίληµµα για την πορεία της µεταµνηµονιακής Ελλάδας. 

Σας ανησυχεί η πιθανότητα µιας «χαλαρής» ψήφου στις ευρωκάλπες;

Θα είναι θανάσιµο λάθος αν κυριαρχήσει η θεωρία της χαλαρής ψήφου και το σνοµπάρισµα των ευρωεκλογών από τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες. Αν κάτι τέτοιο συµβεί, θα λειτουργήσει προς όφελος της ακροδεξιάς. Οι εκλογές αυτές θα είναι οι πιο «πολιτικές» των τελευταίων δεκαετιών, οι πιο σηµαντικές για την πορεία της χώρας µέσα στην ΕΕ, αλλά και για την πορεία της ίδιας της ΕΕ και της πολιτικής και οικονοµικής της ενοποίησης.

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη Νέα ∆εξιά. Πώς απαντάτε σε αυτήν την επίθεση;

Αυτά είναι αστειότητες. Ανιστόρητες δηλώσεις, ανάξιες λόγου, που δείχνουν το πολιτικό και ιδεολογικό «βραχυκύκλωµα» της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. Κουράγιο στην ηγεσία του εύχοµαι, γιατί, όσο παραµένει προσηλωµένο στη «γραµµή» Μητσοτάκη και συνεχίζει να αποτελεί «ουρά» της Ν∆, ο όρος «Νέα ∆εξιά» του ταιριάζει γάντι.

Υπάρχει περιθώριο διαλόγου µε το ΚΙΝΑΛ µετά τις εκλογές, µε δεδοµένη την απόσταση που σας χωρίζει σήµερα;

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ οφείλει να αντιληφθεί ότι η στρατηγική της συµπόρευση µε τη Ν∆ τα τελευταία χρόνια το έχει οδηγήσει σε µονοψήφια ποσοστά. Η ακραία αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική και ο ανιστόρητος και µη ρεαλιστικός στόχος για «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» φέρνουν το ΚΙΝΑΛ σε αντίθεση µε τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και, κυρίως, µε ένα µεγάλο µέρος της κοινωνικής του βάσης, που έχει ισχυρή δηµοκρατική και αντιδεξιά συνείδηση. Οσο πιο γρήγορα το αντιληφθούν, τόσο το καλύτερο και για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και για τους ίδιους.

Πώς σχολιάζουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδηµοκράτες και Σοσιαλιστές το χάσµα µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κινήµατος Αλλαγής;

∆εν θα βρείτε ούτε έναν Ευρωπαίο Σοσιαλιστή να συµφωνεί µε το «όχι» του ΚΙΝΑΛ στη Συµφωνία των Πρεσπών. Η ακραία αντι-ΣΥΡΙΖΑ στάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ τους αποµονώνει εντός των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, καθώς βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία µε την τάση ενός σηµαντικού τµήµατος των Σοσιαλιστών να απογαλακτιστούν από τη σύµπλευση µε τη ∆εξιά και τις νεοφιλελεύθερες επιλογές.

ΣΥΡΙΖΑΔημήτρης Παπαδημούλης