Πολιτική|25.01.2024 23:00

Ομόφυλα ζευγάρια: 6 υφυπουργοί προβληματισμένοι με το νομοσχέδιο - Μετά το «συγχωροχάρτι» σε Βορίδη ζητούν ανοχή

Newsroom

Η ανοχή που επιδεικνύει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα απέχει κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών φαίνεται πως έχει ανοίξει την όρεξη και σε ορισμένους υφυπουργούς που εμφανίζονται προβληματισμένοι με το νομοσχέδιο. 

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, μιλώντας στον  Real FM, δήλωσε ότι μάλλον θα απέχει. «Η προσωπική μου απόφαση είναι μάλλον να απέχω από τη διαδικασία. Θα το εξηγήσω. Πρέπει να εξηγηθεί με τρόπο που θα είναι αναλυτικός, ώστε να γίνει κατανοητή η προσωπική μου στάση. Είναι καθαρά θέμα συνείδησης και νομικής στάθμισης. Λαμβάνω υπόψη και τα επιστημονικά νομικά δεδομένα. Ακούμε την εκκλησία αλλά δεν είναι ο παράγοντας, που επηρεάζει την βούληση μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαρροές θέλουν και την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, να έχει δηλώσει κατ’ ιδίαν πως δεν θα το ψηφίσει, ωστόσο η ίδια δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της δημόσια.

Δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση

Η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να αποδραματοποιήσει τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, ανάγοντας την ψήφιση του σε ζήτημα συνείδησης και δείχνοντας ευγενικά στους βουλευτές τον δρόμο της αποχής. Ωστόσο, δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια τους με τη στάση των δύο, καθώς τελούν χρέη υφυπουργού στα υπουργεία που εισηγούνται το νομοσχέδιο.

Συνεπώς, θα έπρεπε να ανέβουν στο βήμα της Βουλής και να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο και όχι να απέχουν, πόσω μάλλον να το καταψηφίσουν.

Ποιοι είναι προβληματισμένοι

Άλλοι που εμφανίζονται προβληματισμένοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN και της Σοφιάς Φασουλάκη, είναι ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης , ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης , Σταύρος Κελέτσης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγάρας και υφυπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστας Κυρανάκης.

Εκτός από τους 6 υφυπουργούς και οι πρώην υπουργοί Τάκης Θεοδωρικάκος , Άγγελος Συρίγος, Γιάννης Οικονόμου, δεν τάσσονται υπέρ του νομοσχεδίου. Πάντως πηγές του Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι η στάση των υφυπουργών θα αξιολογηθεί στον επόμενο ανασχηματισμό. 

νομοσχέδιοΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραομόφυλα ζευγάριαΤάκης ΘεοδωρικάκοςΆγγελος ΣυρίγοςΓιάννης ΟικονόμουΜάκης Βορίδηςγάμος